• Business

    Ρίξτε μια «εξαιρετικά σπάνια» κλεφτή ματιά στο εργαστήριο σχεδιασμού της Apple


    Ο διευθύνων σύμβουλος σχεδιασμού της Apple είναι ένας άνθρωπος, που του αρέσουν τα αστεία. «Δεν μας αρέσουν οι άνθρωποι σε αυτό το δωμάτιο. Τέλος!», λέει με χιούμορ ο Jony Ive, σχετικά με το γκρίζο πέπλο που καλύπτει τα τραπέζια στο μυθικό και μυστικό στούντιο σχεδιασμού της Apple.

    Την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου, ο Ive σήκωσε το πέπλο στους χώρους σχεδιασμού και διαδικασιών εργασίας της Apple για την εκπομπή «60 Minutes» του Charlie Rose στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Cupertino της California. Μετά την πρώτη του συνέντευξη με τον Ive το 2013, ο Rose έκανε κάτι περισσότερο από μια περιοδεία στο στούντιο αυτή τη φορά και τα αποτελέσματα ενισχύουν αυτό που ήδη ξέραμε για το σχεδιαστήριο της Apple εξαρχής: έχει μια σχολαστική εμμονή με την τελειότητα.

    apple1

    Ενώ το νέο λαμπρό «Death-Star» κατασκευάζεται όπως τα κεντρικά της Apple, το τωρινό ενιαίο (χωρίς εσωτερικούς τοίχους) στούντιο σχεδιασμού φαίνεται εξαιρετικά ταπεινό. Στην πραγματικότητα, μοιάζει πολύ με ένα μαγαζί της Apple – απλό, λιτό, εξοπλισμένο με εκείνα τα γραφεία με το σήμα της εταιρείας, όπου η βασική ομάδα του Ive, που αποτελείται από 22 σχεδιαστές δουλεύουν πλάι-πλάι.

    Ο Ive εξήγησε ότι, μηδενίζοντας το «συναισθηματικό πλαίσιο» ενός προϊόντος, είναι ένα μεγάλο μέρος της διαδικασίας ανάπτυξης της Apple, επενδύοντας αρκετό χρόνο για πειραματισμό με τα υλικά, τις επιφάνειες, τις υφές, τα χρώματα, τα σχήματα, για να καταλήξουμε στη σωστή εμπειρία της αφής. Έδειξε τα 10 πρωτότυπα για το iPhone 6 και 6s που είχαν κατασκευάσει με δικά τους μηχανικά εργαλεία, πριν καταλήξουν στα δύο μεγέθη που «ένιωσαν πως είναι τα σωστά».

    Η περιοδεία αναζωογόνησε επίσης το εύρος της γνωστής διάθεσης της Apple για την κατασκευή «εξωφρενικά σπουδαίων» προϊόντων, όπως ο Steve Jobs χρησιμοποίησε για να το περιγράψει – από το να βρει το τέλειο κόκκινο χρώμα για το ρολόι-περικάρπιο της Apple μέχρι την κατασκευή της σωστής μπαταρίας για τους σούπερ λεπτούς φορητούς υπολογιστές της. «Όλα αυτά τα πράγματα συνολικά, αν καταφέρουμε να τα φτιάξουμε σωστά, θα μπορούμε να πούμε ότι αυτό είναι ένα αυθεντικό, πολύ προσεκτικά σχεδιασμένο αντικείμενο», δήλωσε ο Ive .

    apple2

    Αυτή η εμμονή στη λεπτομέρεια ζωντανεύει επίσης στο «Εργαστήριο φωτογραφικής μηχανής», της Apple, όπου 800 μηχανικοί και ειδικοί αφιερώνονται αποκλειστικά στην τελειοποίηση της εξελιγμένης ενσωματωμένης κάμερας, ενός μικροσκοπικού αντικειμένου του «iPhone» με 200 κομμάτια. Ο επικεφαλής της ομάδας, Graham Townsend εξήγησε ότι για κάθε εικόνα – κάθε selfie, γίνονται 24 δισεκατομμύρια χειρισμοί.

    Το πλήρες βίντεο της σπάνιας άποψης στο εσωτερικό της Apple, συμπεριλαμβανομένης της αποκαλυπτικής συνέντευξης του Rose με τον CEO της Apple Tim Cook, μπορείτε να δείτε εδώ.



    ΣΧΟΛΙΑ