• Business

    Τι ψάχνει ο Θωμόπουλος στη Ν. Υόρκη. Ποιοι είναι οι “άσσοι” Καραμούζη


    Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού περνά η μάχη της προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων στις αυξήσεις των τραπεζών, με την πιο δύσκολη εβδομάδα για τον κλάδο να σκαλώνει στις αβεβαιότητες της διαπραγμάτευσης.
    Ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς Ανθιμος Θωμόπουλος βρίσκεται από σήμερα στη Νέα Υόρκη συνεχίζοντας ένα μαραθώνιο επαφών στο οποίο καταγράφεται ισχυρό ενδιαφέρον από επενδυτικά funds ανά τον κόσμο, το οποίο μένει να αποτυπωθεί σε συμμετοχή στην αύξηση της τράπεζας. Κάνοντας έναν αιφνιδιασμό από αυτούς που οι κ.κ. Μιχάλης Σάλλας και Ανθ. Θωμόπουλος γνωρίζουν καλά, η τράπεζα άνοιξε το βιβλίο προσφορών την Πέμπτη (θα κλείσει Τρίτη η Τετάρτη) , εκπλήσσοντας ακόμη και εγχώριους συνεργάτες στη διαδικασία.

    Άνθιμος Θωμόπουλος. Ετών 54. Διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς
    Άνθιμος Θωμόπουλος. Ετών 54. Διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς

    Παράγοντες της αγοράς είδαν στην κίνηση αυτή τη στρατηγική επιλογή – από αυτές που συνηθίζει η τράπεζα – να «βγει μπροστά» από τα γεγονότα, ανατρέποντας την εικόνα του πιστωτικού ιδρύματος με τις –εύλογα λόγω μεγέθους – μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες.
    Ακολούθησε ένα μπαράζ επαφών που ακόμη συνεχίζεται πυρετωδώς στο Λονδίνο και ήδη στις ΗΠΑ, με στόχο εντός της εβδομάδας και ανάλογα με τις συνθήκες, να συγκεντρωθούν τουλάχιστον 1,6 δις.ευρώ.
    Πρόκειται για μια τιτάνια προσπάθεια αφού δεν μιλάμε για κλασικό book building αλλά σχεδόν για μια αρχική δημόσια προσφορά που αφορά το 55% της τράπεζας, επισημαίνουν γνώστες του θέματος.
    Οι έλληνες τραπεζίτες κινούνται την τελευταία εβδομάδα μεταξύ Λονδίνου και Νέας Υόρκης και άκουσαν έκπληκτοι τους εκπροσώπους ξένων funds να τους ρωτούν για τις προθέσεις της κυβέρνησης να επιβάλλει, αιφνιδίως, πρόσθετο φόρο στα τυχερά παιχνίδια και σε μια ιδιωτική, προσφάτως αποκρατικοποιημένη, επιχείριση.
    Η αλλαγή των όρων του παιχνιδιού για τους επενδυτές είναι αυτό που ανησυχεί περισσότερο και οι πληροφορίες φέρουν τα τραπεζικά στελέχη να προσπαθούν να επιχειρηματολογήσουν και να απαντήσουν προφορικά ή σε μέιλ σε ερωτήματα σχετικά με τη σταθερότητα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
    Το «κερασάκι» ήταν η εμπλοκή ακόμη μια φορά στη διαπραγμάτευση που μεταφέρει για σήμερα το βράδυ στο Eurogroup την αγωνία για το επόμενο βήμα. Έτερο στοίχημα για τις τράπεζες είναι η προσέλκυση επιχειρηματιών στις αυξήσεις κεφαλαίου, εγχείρημα καθόλου εύκολο αφού η επιχειρηματικότητα έχει πληγεί από την παρατεταμένη ύφεση, η επιβολή των capital controls δεν βοηθά τις τοποθετήσεις στις τράπεζες ενώ και κάποιοι «πρόθυμοι» επιχειρηματίες βάζουν στο τραπέζι μια «διαπραγμάτευση» για τα δάνεια που τους δεσμεύουν.

    Οι επαφές της Alpha Bank 
    Σε road shows βρίσκεται η διοίκηση της Alpha Bank και με επικεφαλής τους Αρτέμη Θεοδωρίδη και Βασίλη Ψάλτη έχει επαφές με επενδυτικά funds, ορισμένα εκ των οποίων παραδοσιακά στηρίζουν την τράπεζα ενώ με αφετηρία τις χαμηλές κεφαλαιακές ανάγκες και τη δυναμική που αποτυπώνει το stress test, αναμένεται ότι και νέοι μέτοχοι θα συμμετάσχουν μαζί με τους κλασικούς επενδυτές της τράπεζας, η οποία θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών τις επόμενες ημέρες.

    Νίκος Καραμούζης. Ετών 60. Πρόεδρος της Eurobank
    Νίκος Καραμούζης. Ετών 60. Πρόεδρος της Eurobank

    Τι έχουν διασφαλίσει οι κ. Καραμούζης και Καραβίας

    Νίκος Καραμούζης και Φωκίων Καραβίας έχουν διασφαλίσει την ομάδα των anchor investors Eurobank με επίκεντρο την Fairfax, την οποία πλαισιώνουν ο Wilbur Ross και η Mackenzie, μεταξύ άλλων, ενώ η διοίκηση κινείται προς την κατεύθυνση προσέλκυσης νέων επενδυτών για την κάλυψη του συνόλου των κεφαλαιακών αναγκών, κάτι που θα επιτρέψει στην Eurobank να περιορίσει τη συμμετοχή του δημοσίου στο 7%.

    Ο Λ. Φραγκιαδάκης αναζητεί 1,6 δισ ευρώ

    «Στο δρόμο» και στα μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα βρίσκεται ο διευθύνων σύμβουλος Λεωνίδας Φραγκιαδάκης και ομάδα στελεχών υπό τον Παύλο Μυλωνά. O σχεδιασμός της τράπεζας προβλέπει σε επόμενο στάδιο την αξιοποίηση της Finansbank σε επόμενο στάδιο για την μείωση του ποσοστού του δημοσίου και στην πραγματοποίηση σε αυτή τη φάση αύξησης κεφαλαίου της τάξης του 1,6 δις.ευρώ του βασικού σεναρίου ενώ μέρος θα καλυφθεί από την ανταλλαγή ομολόγων.
    Οι αποφάσεις του SSM το αργότερο αύριο θα δώσουν στην Εθνική και στις άλλες τράπεζες τα τελικά νούμερα των αυξήσεων αφού αφαιρεθούν όσες δράσεις εγκριθούν και καλύψουν μέρος των αναγκών.
    Την ώρα της κρίσης αναμένει και η Attica Bank καθώς η Τράπεζα της Ελλάδος είναι αυτή που θα της δώσει το τελικό νούμερο που θα κληθεί να καλύψει. Με μόνη την συμμετοχή του ΤΣΜΕΔΕ και χωρίς ιδιώτες επενδυτές, η τράπεζα δύσκολα θα αποφύγει την κρατική ενίσχυση.



    ΣΧΟΛΙΑ