• Business

    Λ.Φραγκιαδάκης: H Εθνική Τράπεζα πέτυχε την ιδιωτική τοποθέτηση

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Ετών 51. Διευθύνων Σύμβουλος Εθνικής Τράπεζας

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Ετών 51. Διευθύνων Σύμβουλος Εθνικής Τράπεζας


    Ντεμαράζ σε σχέση με τις προσδοκίες της αγοράς έκανε ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης και με ένα συνδυασμό κινήσεων πέτυχε να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες της Εθνικής Τράπεζας. Χθες, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση κάλυψης του βασικού σεναρίου με το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών, θα ακολουθήσει δημόσια προσφορά για Έλληνες μικροεπενδυτές και η τελευταία φάση θα είναι,σε επόμενο χρόνο, η αξιοποίηση της Finansbank, για την αποπληρωμή μέρους της κρατικής βοήθειας που θα λάβει η τράπεζα και συγκεκριμένα, των cocos.

    Ο σχεδιασμός και η εκτέλεση της κεφαλαιακής ενίσχυσης της Εθνικής πιστώνεται στον Λεωνίδα Φραγκιαδάκη και στην ομάδα του καθώς, όταν ανέλαβε το τιμόνι της τράπεζας, κανείς στην τραπεζική αγορά δεν αμφισβητούσε την ικανότητα στον τομέα του και το ήθος του,αρκετοί διατύπωναν προβληματισμό για τη δυνατότητα της διοίκησης να κρατήσει σταθερά αυτό το τιμόνι στη δύσκολη συγκυρία που διανύει ο κλάδος.

    Η Εθνική συγκέντρωσε από επενδυτές που μετείχαν στο βιβλίο προσφορών 475 εκ.ευρώ, ενώ 691 εκ.ευρώ αποκόμισε από την εθελοντική ομολόγων, φθάνοντας σε κεφάλαια το ποσό των1,666 δις.ευρώ. Το βασικό σενάριο ύψους 1,45 δις.ευρώ θα υπερκαλυφθεί από την δημόσια προσφορά για Έλληνες μικρομετόχους, η οποία θα ξεκινήσει στις 30 Νοεμβρίου και για ποσό ως 300 εκ.ευρώ και από τα κεφάλαια της υποχρεωτικής μετατροπής τίτλων λόγω της κρατικής βοήθειας που θα λάβει.

    Η πώληση της Finansbank θα συμβάλλει στην αποπληρωμή της κρατικής βοήθειας και ειδικότερα των ακριβών για την τράπεζα cocos .

    H τιμή διάθεσης του βιβλίου αλλά και της δημόσιας προσφοράς είναι τα 0,02 ευρώ ή τα 0,30 ευρώ μετά το reverse split που γίνεται σε αναλογία 15 παλαιές προς μία νέα παλαιά μετοχή της τράπεζας.

    Σήμερα, η Εθνική, όπως και οι άλλες τράπεζες, θα προχωρήσουν στο allocation των μετοχών που προέκυψαν από το book building μετά την εκταμίευση της δόσης των 10 δις.ευρώ από το EuroWorkingGroup.

    Στόχος της Εθνικής Τράπεζας

    Με υποβολή προσφορών συνολικού ύψους 475 εκατ. ευρώ στα 2 λεπτά του ευρώ ολοκληρώθηκε η ιδιωτική τοποθέτηση της Εθνικής Τράπεζας σε θεσμικούς και άλλους επενδυτές.  Ο στόχος τώρα είναι η τράπεζα να αντλήσει από τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα 300 εκατ. ευρώ ώστε μαζί με το αποτέλεσμα της προαιρετικής μετατροπής ομολόγων σε μετοχές να καλύψει τις ανάγκες του βασικού σεναρίου

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της τράπεζας το Διοικητικό Συμβούλιο της ETE όρισε την τιμή διάθεσης στα 0,02 ευρώ ανά προσφερόμενη Νέα Μετοχή ή 0,30 ευρώ ανά Νέα Μετοχή μετά τη μείωση του συνολικού αριθμού των υφιστάμενων μετοχών και τη συνένωση αυτών (reverse split) με αναλογία 15 παλαιές μετοχές προς 1 Νέα Μετοχή, επί τη βάσει των αποτελεσμάτων της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών, κατόπιν διαβούλευσης με τους Γενικούς Συντονιστές (Joint Global Coordinators) της Διεθνούς Προσφοράς και με τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    H ζήτηση από τους επενδυτές, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της αποδοχής προσφορών από κατόχους ομολογιών, στο πλαίσιο της εθελοντικής άσκησης διαχείρισης παθητικού της ΕΤΕ, που ανακοινώθηκε την 2 Νοεμβρίου 2015 (Liability Management Exercise) ανέρχεται περίπου σε 1.166 ευρώ εκατομμύρια. Η Τράπεζα εκτιμά την έναρξη της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς για τις Νέες Μετοχές στην Τιμή Διάθεσης την ή περί την 30 Νοεμβρίου 2015 με στόχο την άντληση πρόσθετων κεφαλαίων ύψους €300 εκατομμυρίων.

    Το κεφαλαιακό έλλειμμα υπό το βασικό σενάριο, που ανέρχεται σε €1.456 εκατομμύρια θα υπερκαλυφθεί από την άντληση κεφαλαίων ύψους €1.166  εκατομμυρίων, τα κεφάλαια από την Ελληνική Δημόσια Προσφορά, καθώς και από τα πρόσθετα κεφάλαια ύψους €308 εκατομμυρίων που θα προκύψουν από την εφαρμογή των μέτρων κατανομής βαρών (που συμπεριλαμβάνουν τη μετατροπή σε κοινές μετοχές όλων των υφιστάμενων κεφαλαιακών μέσων της Τράπεζας) κατόπιν αιτήματος της Τράπεζας για παροχή Κρατικής Ενίσχυσης προκειμένου να καλυφθεί το εναπομείναν κεφαλαιακό έλλειμμα υπό το δυσμενές σενάριο.

    Το εν λόγω έλλειμμα υπό το δυσμενές σενάριο θα καλυφθεί μέσω της έκδοσης από το ΤΧΣ Νέων Μετοχών (για το 25% του υπολοίπου των κεφαλαιακών αναγκών) και υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (για το 75% του υπολοίπου των κεφαλαιακών αναγκών). Η Τράπεζα εκτιμά ότι με την υλοποίηση του σχεδίου κεφαλαιακών ενεργειών της θα είναι σε θέση να προβεί στην αποπληρωμή των CoCos στο εγγύς μέλλον.



    ΣΧΟΛΙΑ