• Business

    Matthew Ryan (Ebury) – Γιατί η στερλίνα κρατάει δυνάμεις

    • Contributor


    Παρά την απειλή του no deal Brexit, η στερλίνα εξακολουθεί να ανθίσταται κινούμενη πάνω από το 1,30 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.  Η αντοχή που παρουσιάζει το νόμισμα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι αξιοσημείωτη, δεδομένου ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος προς την κατεύθυνση της συναίνεσης του Κοινοβουλίου σε μια συμφωνία για το Brexit πριν την καταληκτική ημερομηνία της 29ης Μαρτίου. Η Τερέζα Μέι συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με ηγέτες της ΕΕ, ανάμεσα στους οποίους ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Ωστόσο, μέχρι στιγμής οποιαδήποτε μορφή συναίνεσης έχει αποτύχει.

    Έτσι, φαίνεται πως η Μέι θα επιστρέψει στο Κοινοβούλιο με μια πρόταση για συμφωνία αποχώρησης παρόμοια ή και ίδια με εκείνες που απορρίφθηκαν με πάταγο τον περασμένο Ιανουάριο. Η συνεδρίαση προσδιορίστηκε για τις 12 Μαρτίου.

    Πάντως, οι πρόσφατες παραιτήσεις βουλευτών τόσο των Tories όσο και των Εργατικών, φαίνεται πως είναι καταλύτης προς την κατεύθυνση της απόρριψης μιας no deal πρότασης. 

    Η έλλειψη αρνητικής αντίδρασης προς τη στερλίνα μπορεί να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι οι αγορές εξακολουθούν να προεξοφλούν τη δυνατότητα συμφωνίας. Η γενική εντύπωση φαίνεται ότι παραμένει προς την κατεύθυνση ότι θα επικρατήσουν οι πιο ψύχραιμες φωνές και ότι θα ενεργοποιηθεί η παράταση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προβλέπει την μονομερή αποχώρηση κράτους – μέλους. 

    Απομένουν πέντε εβδομάδες για κάτι τέτοιο κι όπως αναφέρουμε πάντα, αυτό θα ήταν μια πραγματικά καλή είδηση για τη στερλίνα. 

    Του Matthew Ryan. Αναλυτής στην εταιρία Ebury



    ΣΧΟΛΙΑ