• ΑΓΟΡΕΣ

    Στους ρυθμούς του Brexit και της Ιταλίας χόρεψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια-Βυθίστηκε η στερλίνα


    Η κρίση στην κυβέρνηση της Τερέζα Μέι που προκάλεσε η συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ των επενδυτών στην Ευρώπη. Η επίπτωση στην στερλίνα, η οποία είδε την αξία της να υποχωρεί έναντι του ευρώ καθόρισε την πορεία των χρηματιστηρίων, με χαρακτηριστικότερη αυτή του Λονδίνου, όπου ο FTSE 100 κατάφερε, κόντρα στην πολιτική κρίση, να ενισχυθεί έστω και οριακά.

    Το βράδυ της Τετάρτης το υπουργικό συμβούλιο στο Λονδίνο ενέκρινε τη συμφωνία, σε μια συνεδρίαση η οποία όμως χαρακτηρίστηκε από μια έντονη διαίρεση. Με τη συμφωνία η Βρετανία αποκτά μια «βασική» πρόσβαση στις χρηματαγορές της ΕΕ, με τρόπο παρόμοιο με αυτό των ιαπωνικών και αμερικανικών εταιρειών, ενώ υποχρεούται να ακολουθεί μια σειρά από διατάξεις της ΕΕ, στις οποίες όμως δεν θα μπορεί πλέον να εκφράζει τη διαφωνία της όπως συνέβαινε όσο παρέμενε μέλος της Ένωσης. Η δύσκολη συμφωνία για τη Βρετανία, που βγάζει στη σύγκριση τελική νικήτρια την ΕΕ, προκάλεσε πολιτική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο, με μερίδα βουλευτών των Συντηρητικών να ζητούν ήδη την αποπομπή της Μέι από την πρωθυπουργία και την ηγεσία του κόμματος, την ώρα που υπουργοί αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων και ο υπεύθυνος για το Brexit.

    Ωστόσο το χρηματιστήριο του Λονδίνου κατάφερε να αντεπεξέλθει στην πολιτική κρίση, καθώς από τη μια πλευρά βλέπει να αποφεύγεται η άτακτη έξοδος και από την άλλη να βρίσκει ώθηση στην κατακόρυφη πτώση της στερλίνας. Είναι ενδεικτικό πως μόνο την ώρα της συνέντευξης Τύπου της Τερέζας Μέι,  η βρετανική λίρα υποχώρησε κατά 1,9% σε σχέση με το δολάριο, στα 1,2741 δολάρια, διευρύνοντας τις απώλειες που κατέγραφε νωρίτερα σήμερα.

    Αντίθετα, ο FTSE 100 στο χρηματιστήριο του Λονδίνου έκλεισε στις  7.038,01 μονάδες, καταγράφοντας οριακή άνοδο 0,06%, έπειτα από μια νευρική συνεδρίαση.

    Το δεύτερο ζήτημα που απασχόλησε τους επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν η συνεδρίαση του Euroworking Group και οι πιέσεις που αναμένεται να ασκηθούν στην Ιταλία, με αφορμή τον προϋπολογισμό της. Ήδη Αυστρία και Ολλανδία, όπως παραδέχεται η ιταλική κυβέρνηση, ασκούν πιέσεις για λήψη σκληρών κυρώσεων κατά της Ρώμης. Στο χρηματιστήριο του Μιλάνου ο FTSE MIB υποχώρησε στις 18.905,36 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 0,90%.

    Κατά τα υπόλοιπα, ο  πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 έκλεισε στις 358,43 μονάδες με απώλειες 1,06%, ο γερμανικός DAX  στις 11.353,67 μονάδες, με απώλειες 0,52% ενώ ο γαλλικός CAC 40 στις 5.033,62 με πτώση 0,70%. Ο ισπανικός  IBEX 35 έκλεισε στις 9.07,5 μονάδες με απώλειες 0,36%.



    ΣΧΟΛΙΑ