• Business

    Άρθρο παρέμβαση: Οι μεγάλες εθνικές ευθύνες της οικογένειας Κουτσολιούτσου 

    Κουτσολιούτσος Folli Follie

    Τζώρτζης Κουτσολιούτσος. Μέλος ΔΣ Folli Follie


    Όλοι οι τραπεζίτες και οι επιχειρηματίες της χώρας κρατούν τις τελευταίες ώρες την ανάσα τους. Ο λόγος; H υπόθεση της διεθνοποιημένης εταιρίας Folli Follie των επιχειρηματιών Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου. Αφορμή η έκθεση του αμερικανικού fund QCM (Quintessential Capital Management) που κατηγορεί την  FF Group για δημοσιοποίηση πλαστών οικονομικών στοιχείων. Το QCM είναι ένα επιθετικό hudge FUND το οποίο έχει οδηγήσει σε κλείσιμο πολλές επιχειρήσεις στον κόσμο καθώς αποκάλυψε οικονομικές ατασθαλίες. Η Folli είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες (1.200 εργαζόμενοι) στην Ελλάδα η οποία εδώ και χρόνια έχει μεγάλη παρουσία σε πολλές χώρες του εξωτερικού.  Εκτός από την οικογένεια Κουτσολιουτσου η FF έχει μετόχους και την Κινεζική FOSUN.

    Η έκθεση της QCM δημοσιοποιήθηκε χθες το πρωί και η μετοχή σημείωσε τεράστιες απώλειες στης τάξης του 30% με αποτέλεσμα η FF Group  να απολέσει 300 εκατ. ευρώ χρηματιστηριακή αξία μόνο μέσα σε ένα 24ωρο. Έκλεισε με ανεκτέλεστη προσφορά 1,2 εκατ. τεμαχίων. 

    H Folli Follie έχει δυο ομολογιακά δάνεια της τάξης των 420 εκατ. ευρώ και δανεισμό κοντά στα 600 εκατ. ευρώ. ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα είναι στα 446,3 εκατ. ευρώ.

    Η εταιρία σύμφωνα με τους δημοσιευμένους ισολογισμούς από το 2009 έως το 2017 παρουσίαζε συνεχώς υψηλή κερδοφορία. Για την ακρίβεια ξεπέρασαν συνολικά τα 1,4 δισ ευρώ. Μόνο πέρυσι (2017) τα κέρδη της ξεπέρασαν τα 210 εκατ. ευρώ.

    Η εταιρία απάντησε στις κατηγορίες του QSM αργά το βράδυ της Παρασκευής.  Οι διαφορές μεταξύ τους είναι χαώδεις. Για παράδειγμα η QCM καταμετρά 289 σημεία πώλησης, έναντι 587 στο τέλος του 2017, όπως τα μετρά η Folli Follie. H Quintessential Capital Management απάντησε ότι βρήκε πολύ διασκεδαστική την ανακοίνωση της FF.

    To ζήτημα είναι πως θα αποτιμήσει η αγορά τις απαντήσεις των βασικών μετόχων της FF. Και αυτό θα φανεί την Δευτέρα με το άνοιγμα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.

    Σε κάθε περίπτωση τούτες τις τελευταίες ώρες παίζεται η αξιοπιστία του ελληνικού επιχειρείν.  Εάν αποδειχθεί ότι η FF Group έχει δίκιο τότε θα είναι μια μεγάλη νίκη συνολικά της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Και η οικογένεια Κουτσολιούτσου θα πάρει τα εύσημα.  Όμως εάν αποδειχθεί το αντίθετο τότε θα είναι μια ήττα συνολικά των ελληνικών επιχειρήσεων καθώς για μια ακόμα φορά θα αμαυρωθεί η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.



    ΣΧΟΛΙΑ