• Business

    Άρθρο-κόλαφος των FT για τη Folli Follie: «Μόνο τρέλα: Ακόμη και οι φαν πρέπει να επισκεφτούν σήμερα κάποιο κατάστημα»

    Folli Follie


    Οι επιθέσεις των short sellers ξεκινούν συχνά με ένα προβλέψιμο μοτίβο καταγγελιών τόσο δυνατών ώστε να μπορούν να γίνουν πρωτοσέλιδο, για να ακολουθήσουν διαψεύσεις και απειλές περί προσφυγής στη Δικαιοσύνη, ενώ η αγορά παίρνει αποστάσεις και προσπαθεί να καταλάβει τι ξέρει πραγματικά για την εταιρεία. Μία τέτοια περίπτωση, μεταξύ άλλων, ήταν και η περίπτωση της ελληνικής, αλλά εισηγμένης στο Λονδίνο Globo, όπου δεν χρειάστηκε να διατυπωθούν παρά ελάχιστες επιφυλάξεις και το παιχνίδι τελείωσε, επισημαίνει σε σημερινό άρθρο-ράπισμα για τη Folli Follie ο συντάκτης της υπηρεσίας Alphaville των Financial Times Dan McCrum.

    Με αφορμή τον σάλο που έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες μετά την αρνητική θέση που πήρε το fund QCM για την ελληνική εισηγμένη, μία θέση που προκάλεσε κατάρρευση της μετοχής καθώς και τριγμούς σε ολόκληρη την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, η ομάδα του FT Alphaville φρόντισε να «τσεκάρει» και η ίδια τους ισχυρισμούς του fund, επικεφαλής του οποίου είναι ο Gabriel Grego.

    Αφού κάνει αναφορά στην προσέγγιση που ακολούθησε το fund QCM για να αποδείξει ότι η πραγματική εικόνα του δικτύου των σημείων πώλησης του Ομίλου Folli Follie είναι πολύ διαφορετική από αυτήν που παρουσιάζεται από την ίδια την εταιρεία, ο συντάκτης των FT αναφέρεται στην κατάρρευση της μετοχής, στο αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και στο αίτημα για ανεξάρτητο έλεγχο, αλλά και στις ανακοινώσεις του Ομίλου Folli Follie. Σε ό,τι αφορά τις τελευταίες, επισημαίνει, ο Όμιλο αρχικά αντέκρουσε διάφορους από τους ισχυρισμούς του fund ως παραπλανητικούς και απείλησε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, για να ακολουθήσει ένα προσωπικό μήνυμα του CEO Τζώρτζη Κουτσολιούτσου που έκανε λόγο για οργανωμένο σχέδιο.

    Η τελευταία ανακοίνωση από την πλευρά της εταιρείας ήταν να δημοσιεύσει μία λίστα όπου αναφέρονται λεπτομερώς τα σημεία πώλησης Folli Follie τα οποία σήμερα λέγεται ότι ανέρχονται συνολικά στα 587, επισημαίνει ο συντάκτης, προσθέτοντας ότι «αν οι επενδυτές ευελπιστούσαν ότι θα έπαιρναν στα χέρια τους κάτι που θα τους επέτρεπε να κάνουν γρήγορα ένα due-diligence που θα επιβεβαίωνε ότι έχουν κάθε λόγο να εμπιστεύονται την εταιρεία, μπορεί να απογοητευτούν».

    Γιατί;

    Πρώτον, η λίστα δίνεται με τη μορφή PDF με προστασία, από το οποίο δεν μπορεί να κάνει κανείς εύκολα copy-paste σε excel.

    Δεύτερον, τα σημεία πώλησης αναφέρονται αλφαβητικά βάσει διεύθυνσης, ενώ απουσιάζουν βασικές πληροφορίες όπως τα ονόματα των καταστημάτων. Ο λόγος θα μπορούσε να είναι ότι οι μάνατζερ της FF δεν θέλουν τα καταστήματα να κατακλυστούν όλη την εβδομάδα από επενδυτές που κάνουν ερωτήσεις, αλλά υπάρχουν απίστευτα πολλές High Streets στον κόσμο, αναφέρουν οι FT:

    Επίσης:

    Η ομάδα των FT έκανε τον δικό της έλεγχο στην Αγγλία. Ένα από τα καταστήματα που αναφέρονται, στον αριθμό 11 της Chestergate στο Macclesfield, είναι το PR Jones Jewellers, όπου ένας από τους υπαλλήλους απάντησε ότι δεν φέρνει Folli Follie, αλλά το «αδελφό» κατάστημα στον αριθμό 1 της Chestergate φέρνει.

    Η ομάδα του FT Alphaville συνέχισε τον έλεγχό της και σε άλλα καταστήματα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι σε κάποια από αυτά το στοκ των Folli Follie περιοριζόταν σε τρία ρολόγια, δέκα κολιέ και κάποια άλλα κοσμήματα.

    Επισημαίνει, επίσης, ότι η εταιρεία στη λίστα της αναφέρει και σημεία πώλησης χωρίς να δίνει συγκεκριμένη διεύθυνση, αφού για κάποια υπάρχει οδός αλλά όχι αριθμός, ενώ άλλα αναφέρονται ως απλώς ως online.

    Οι επενδυτές έχουν επίσης κάθε λόγο να αναρωτιούνται για τα εξής:

    Η λίστα του Ομίλου FF περιλαμβάνει επίσης και κάποιες ακόμη πιο ασαφείς ομάδες, όπως 63 σημεία πώλησης “Duty Free”, που αντιστοιχούν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% του συνολικού αριθμού των σημείων πώλησης του Ομίλου. Το ότι δεν τα αναφέρει συγκεκριμένα είναι περίεργο, επισημαίνεται, δεδομένου ότι πιο πάνω στη λίστα αναφέρονται έξι σημεία duty free, καθώς και 13 βάσεις αεροδρομίων.

    Όπως σχολιάζει η στήλη, όταν ζητήθηκε από εκπρόσωπο της εταιρείας να κάνει κάποιο σχόλιο επί όλων αυτών, η μόνη απάντηση που πήραν ήταν να τους παραπέμψει στις ανακοινώσεις που έχουν γίνει.

    Και ο συντάκτης καταλήγει: «Το QCM έχει μορφή. Το fund είναι μικρό, έχει υπό διαχείριση κεφάλαια κάτω των 100 εκατ. δολαρίων, αλλά το περασμένο έτος είχε απόδοση 17% σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις αποδόσεις των επενδύσεών του. Δούλεψε επίσης με τον ίδιο τρόπο και στην περίπτωση της Globo: βλέποντας πού η εταιρεία υποστήριζε ότι πουλά τα προϊόντα της και δημοσιοποιώντας τα ευρήματά του».

    Δεδομένου ότι ο Όμιλος Folli Follie πρέπει να αντιμετωπίσει με διαφάνεια τους ισχυρισμούς του QCM, αν θέλει να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, η λίστα που δημοσίευσε απέχει πάρα πολύ από το να αποτελεί μια καλή αρχή», καταλήγει το άρθρο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η Fosun «θωρακίζει» τη Folli Follie: Αύξησε το ποσοστό της στο 15%

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όταν ο Σωκράτης Κόκκαλης δίνει μαθήματα επιχειρηματικότητας και πόσα δάνεια έχει η ΕΤΕ στην Folli

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο Gabriel Grego (QCM) στο mononews.gr: Να παραιτηθεί η διοίκηση των Folli Follie – Δεν χτυπάμε καμία άλλη ελληνική εταιρεία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέα επίθεση του QCM στη Folli Follie: Αμφισβητεί τα σημεία πώλησης-Βλέπει διπλοεγγραφές και ανακρίβειες



    ΣΧΟΛΙΑ