• Business

    Άρης Ξενόφος (ΤΑΙΠΕΔ): Μπουλντόζες στο Ελληνικό μετά το καλοκαίρι – Τι είπε για λιμάνια, μαρίνες, ενέργεια

    • NewsRoom
    Άρης Ξενόφος

    Άρης Ξενόφος


    Πεπεισμένος πως μετά το καλοκαίρι θα ξεκινήσουν, επιτέλους, τα έργα στην εμβληματική επένδυση του Ελληνικού εμφανίστηκε ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Άρης Ξενόφος, μιλώντας στο συμπόσιο που πραγματοποίησε στη Θεσσαλονίκη η  η Ελληνική Επιτροπή του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC). «Είμαστε πολύ κοντά στο να ολοκληρωθεί η εμβληματική αυτή επένδυση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Ξενόφος τόνισε πως το φετινό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ ανέρχεται στα 1,2 δισ. ευρώ και μεταξύ αυτών υπάρχουν «περιουσιακά στοιχεία-ναυαρχίδες», όπως το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, ενώ χαρακτήρισε το 2018 ως μια χρονιά ρεκόρ για το ταμείο, καθώς κατά τη διάρκειά του πραγματοποιήθηκαν ιδιωτικοποιήσεις 2 δισ. ευρώ.  Όπως επισήμανε προς ιδιωτικοποίηση οδεύουν και τα δέκα περιφερειακά λιμάνια στη χώρα, ενώ γνωστοποίησε ότι μετά το Πάσχα θα “τρέξει” και η διαγωνιστική διαδικασία για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και Καβάλας.

    Σε ό,τι αφορά τις μαρίνες, ο κ. Ξενόφος τόνισε: «Ευελπιστώ να ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα στις 16/4 ο διαγωνισμός για τη μαρίνα Αλίμου» και πρόσθεσε ότι «θα ακολουθήσουν και άλλες στην πλευρά του Ιουνίου και του Αιγαίου».

    Στο πλάνο πάντως του ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με τον κ. Ξενόφο, συμπεριλαμβάνονται ιαματικές πηγές, ενώ αναφερόμενος στον τομέα της ενέργειας δήλωσε: «σχεδιασμός μας είναι η πώληση της εμπορικής δραστηριότητας της ΔΕΠΑ και η δημιουργία υπόγειας αποθήκης αερίου στην Καβάλα, που αποτελεί για εμάς και μια στρατηγικής φύσης παρέμβαση».

    Μιλώντας γενικότερα ο κ. Ξενόφος επισήμανε ότι τα μακροοικονομικά στοιχεία της χώρας εμφανίζουν βελτίωση και ότι υπάρχουν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης τα τελευταία τρίμηνα  ενώ και το τραπεζικό σύστημα δείχνει να βρίσκει τα “πατήματά” του. Ωστόσο, όπως τόνισε, «τα προβλήματα δεν επιλύθηκαν, πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια και στα χρόνια που ακολουθούν». Ο κ. Ξενόφος υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις και επισήμανε ότι το ΤΑΙΠΕΔ σχεδιάζει μία στρατηγική όχι με βάση τα έσοδα, αλλά «παντρεύοντας» την υποχρέωση για ταμειακή διαχείρηση και διάθεση των περιουσιακών στοιχείων μαζί με ένα επενδυτικό πρόγραμμα με υποχρεωτικές επενδύσεις, ώστε να αναδειχθεί το περιουσιακό στοιχείο και να γυρίσει το αποτέλεσμα στην κοινωνία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γιατί η παράταση στο διαγωνισμό για το καζίνο στο Ελληνικό δεν ξαφνιάζει



    ΣΧΟΛΙΑ