• Business

    Αργυρούπολη: Απάτη τύπου καρουζέλ εξετάζει η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος σε υποκατάστημα τράπεζας

    Χαράλαμπος Βουρλιώτης

    Χαράλαμπος Βουρλιώτης


    Απάτη τύπου «καρουζέλ»,  με «εταιρείες-φαντάσματα», σε υποκατάστημα συστημικής τράπεζας στην Αργυρούπολη εξετάζει η Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος.

    Μεταξύ των εμπλεκόμενων στην υπόθεση φέρονται ο διευθυντής του υποκαταστήματος, ο οποίος έχει τεθεί ήδη σε διαθεσιμότητα, ένας επιχειρηματίας αρμενικής καταγωγής και δύο λογιστικά γραφεία, ένα στον Πειραιά και ένα στη Νέα Ιωνία, τα οποία έστηναν τις εταιρείες-«μαϊμού», προχωρούσαν σε έκδοση εικονικών τιμολογίων και προμηθεύονταν μπλοκ επιταγών από το υποκατάστημα.

    Η όλη αυτή διαδικασία αποκαλύφθηκε στα πλαίσια γενικού ελέγχου της ΤτΕ.

    Μέσω του υποκαταστήματος φαίνεται πως διακινήθηκαν τεράστια ποσά με εικονικά τιμολόγια δεκάδων ψεύτικων εταιρειών, με τη ζημιά του Δημόσιου να εκτιμάται  σε δεκάδες εκατομμύρια.

    Το υποκατάστημα νομιμοποιούσε τις συναλλαγές των εικονικών εταιρειών, στις οποίες υπήρχανκαταθέσεις με συχνή ροή μεγάλων χρηματικών εμβασμάτων από το εξωτερικό ενώ αμέσως μετά γινόταν ανάληψη των χρημάτων, με πλαστά πληρεξούσια και εξουσιοδοτήσεις ή μέσω επιταγών.

    Η τράπεζα έχει ήδη προχωρήσει στο κλείσιμο όλων των επίμαχων λογαριασμών, μετά τον έλεγχο της ΤτΕ.

    Παράλληλα, το λογιστικό γραφείο του Πειραιά σταμάτησε τις συναλλαγές και έκλεισε τις εικονικές εταιρείες, ενώ αντίθετα το γραφείο στη Νέα Ιωνία συνεχίζει τη δράση του.

    Την ίδια ώρα, η Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος έχει προβεί σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, θυρίδων και ακινήτων, προσώπων που έχουν εντοπιστεί ότι συμμετείχαν σε κύκλωμα του ευρύτερου τραπεζικού χώρου.

    Διαβάστε επίσης

    Συνελήφθη 57χρονος κατηγορούμενος για εμπρησμό στα Τζουμέρκα

    Πόρισμα «φωτιά» Boυρλιώτη: Διάτρητο το πρόγραμμα Golden Visa – Έρχεται έκθεση για τα «κρυφά σημεία» και τις… αμαρτωλές ΜΚΟ

    Αρχή Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος: Στον Ευρωπαίο εισαγγελέα πόρισμα για οικονομικό σκάνδαλο 30 εκατ. ευρώ στον χώρο της τεχνολογίας



    ΣΧΟΛΙΑ