• Business

    Apple: Σταθερή η παραγωγή – Ζητά να φτιαχτούν 85 εκατομμύρια iPhone το 2023

    • Bloomberg
    Τιμ Κουκ, CEO Apple

    Τιμ Κουκ, CEO της Apple


    Η Apple ζητά από τους προμηθευτές να κατασκευάσουν περίπου 85 εκατομμύρια iPhone 15 φέτος, περίπου όσα και πέρυσι, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το bloomberg.

    H εταιρεία, με έδρα το Κουπερτίνο της Καλιφόρνια, στοχεύει να διατηρήσει σταθερές τις παραγγελίες παρά την αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία και την προβλεπόμενη πτώση στη συνολική αγορά smartphone.

    Είναι πιθανό να αυξήσει συνολικά τα έσοδα, επειδή η Apple σκέφτεται να αυξήσει την τιμή για τα μοντέλα Pro, επισημαίνουν οι πηγές, ζητώντας να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

    Οι κινήσεις της Apple, της πιο πολύτιμης εταιρείας στον κόσμο, προκαλούν αίσθηση στην παγκόσμια οικονομία, επηρεάζοντας τα επιχειρηματικά πλάνα χιλιάδων προμηθευτών και τροφοδοτώντας εκατομμύρια θέσεις εργασίας από τις ΗΠΑ και την Κίνα μέχρι το Βιετνάμ και την Ινδία.

    Η μετοχή της εταιρείας έχει καταγράψει από τις αρχές του έτους άνοδο σχεδόν κατά 50%, οδηγώντας την κεφαλαιοποίηση της στα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια.

    Η Apple και οι ανταγωνιστές της παλεύουν με την απότομη πτώση της ζήτησης για ηλεκτρονικά από smartphone μέχρι υπολογιστές, καθώς οι εταιρείες και οι καταναλωτές αναβάλλουν τις αγορές ενόψει των αυξανόμενων τιμών και της οικονομικής αβεβαιότητας.

    Στις ΗΠΑ, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια και πάλι αυτή την εβδομάδα για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, ενώ η οικονομία της Κίνας, η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο, έχασε τη δύναμη του δεύτερου τριμήνου.

    Το χρονοδιάγραμμα παραγωγής της Apple εξετάζεται προσεκτικά λόγω της ευρείας επίδρασης της εταιρείας.

    Από τη Samsung Electronics μέχρι την Taiwan Semiconductor Manufacturing και την Foxconn Technology Group, μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο εξαρτώνται από τις δραστηριότητες της iPhone για την ανάπτυξη και τα περιθώρια κέρδους τους.

    Η πρόβλεψη της Apple για 85 εκατομμύρια iPhone φέτος είναι ελαφρώς χαμηλότερη από τον αρχικό στόχο αποστολής των 90 εκατομμυρίων που έδινε τα δύο προηγούμενα χρόνια. Αλλά η αμερικανική εταιρεία δεν μπόρεσε να επιτύχει αυτούς τους στόχους λόγω έλλειψης chip το 2021 και λόγω των παρατεταμένων ελέγχων για τον Covid στην Κίνα το 2022, που διέκοψε την παραγωγή.

    Apple's Share Have Risen by Nearly 50% This Year | The iPhone maker became the first $3 trillion company in June
    Η μετοχή της Apple αυξήθηκε κατά σχεδόν 50% φέτος

    Οι πωλήσεις τηλεφώνων μειώθηκαν για οκτώ συνεχόμενα τρίμηνα, συμπεριλαμβανομένης μιας πτώσης 8% το τρίμηνο του Ιουνίου, σύμφωνα με την Counterpoint Research. Οι κινεζικές μάρκες Android Vivo και Xiaomi σημείωσαν και οι δύο πτώση άνω του 10%.

    Η Counterpoint εκτιμά ότι οι πωλήσεις της Apple μειώθηκαν κατά 2% το πρόσφατο τρίμηνο, αλλά το μερίδιο αγοράς της αυξήθηκε στο 17% λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης της ζήτησης για τηλέφωνα που πωλούνται στα 600 δολάρια ή περισσότερο.

    Διαβάστε ακόμη:

    TSMC: «Βουτιά» στα κέρδη κατά 23% στο 3μηνο για τον βασικό προμηθευτή της Apple

    Satya Nadella: Αμοιβές άνω του 1 δισ. δολαρίων για τον ισχυρό άνδρα της Microsoft

    Meta: Το Threads δεν θα κυκλοφορήσει ακόμη στην Ευρώπη



    ΣΧΟΛΙΑ