• Business

    TSMC: «Βουτιά» στα κέρδη κατά 23% στο 3μηνο για τον βασικό προμηθευτή της Apple

    • NewsRoom
    Ο ιδρυτής της Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), Morris Chang

    Ο ιδρυτής της Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), Morris Chang (Πηγή: REUTERS/Ann Wang)


    Πτώση 23% στα κέρδη του β’ τριμήνου ανέφερε η ταϊβανέζικη εταιρεία κατασκευής μικροτσίπ Taiwan Semiconductor Manufacturing, ο βασικός προμηθευτής της Apple και η μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως σε επίπεδο συμβάσεων μικροτσίπ στον κόσμο.

    Ειδικότερα, για το β’ τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο, η TSMC, τα καθαρά κέρδη Απριλίου-Ιουνίου μειώθηκαν στα 181,8 δισ. δολάρια Ταιβάν (5,85 δισ. δολάρια) από 237,0 δισ. ένα χρόνο νωρίτερα.

    Η αρχική πρόβλεψη ήταν για πτώση 10%, ωστόσο, η παγκόσμια οικονομική κρίση, μείωσε τη ζήτηση για τσιπ που έχουν εφαρμογή σε αυτοκίνητα, κινητά τηλέφωνα και διακομιστές.

    Τα έσοδα του β’ τριμήνου μειώθηκαν κατά 13,7% σε ετήσια βάση στα 15,68 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την προηγούμενη πρόβλεψη της εταιρείας.

    Παράλληλα, η εταιρεία εκτίμησε χαμηλότερες επενδυτικές δαπάνες για φέτος, από την προηγούμενη εκτίμηση της τάξεως των 32-36 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εν μέσω προκλήσεων από το αυξανόμενο πληθωριστικό κόστος και μια αβέβαιη παγκόσμια οικονομική προοπτική.

    Εντούτοις, σημείωσε ότι αναμένει τα έσοδα του γ’ τριμήνου να ανέλθουν σε περίπου 16,7 – 17,5 δισεκατομμύρια δολάρια, από 15,68 δισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο τρίμηνο, επικαλούμενη την ισχυρή ζήτηση για μικροτσίπ με την τεχνολογία των 3 νανομέτρων, μία παραγωγή που ξεκίνησε πέρσι η εταιρεία.

    Την ίδια στιγμή, αναφέρει έλλειψη ειδικών εργαζομένων στο εργοστάσιο κατασκευής της στην Αριζόνα, τονίζοντας ότι η παραγωγή N4 θα καθυστερήσει έως το 2025.

    Υπενθυμίζεται ότι η TSMC στα τέλη του περασμένου έτους ξεκίνησε την κατασκευή ενός δεύτερου εργοστασίου μικροτσίπ στην Αριζόνα, το οποίο θα ξεκινήσει την παραγωγή το 2026, χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνολογία 3 nm.

    Η συνολική επένδυσή της στο έργο των ΗΠΑ ανέρχεται σε 40 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Επισημαίνεται ότι οι μετοχές της TSMC που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Ταϊπέι μειώθηκαν κατά 27,1% το 2022, όμως σημείωσαν άλμα κατά περίπου 30% μέχρι στιγμής φέτος, δίνοντας στον κατασκευαστή μικροτσίπ αξία 486,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Ωστόσο, μετά την σημερινή ανακοίνωση των μεγεθών της, ο τίτλος της TSMC σημείωσε οριακή πτώση 0,3% στις σημερινές συναλλαγές.

    Πηγή: Reuters

    Διαβάστε επίσης: 

    L’Oréal Hellas: Χρυσή διάκριση στα Diversity & Inclusion Awards 2023

    Nokia: Απότομη «βουτιά» κατά 37% στα καθαρά κέρδη το β’ τρίμηνο

    Lamda Development: Αγορά ιδίων μετοχών αξίας €215.380



    ΣΧΟΛΙΑ