• Business

    Αpple: Γιατί είναι η μόνη εταιρεία των Big Tech που δεν προχώρησε σε μαζικές απολύσεις

    • Bloomberg
    Τιμ Κουκ, CEO Apple

    Τιμ Κουκ, CEO της Apple


    Με τις εταιρείες της τεχνολογίας να μετρούν πάνω από 50.000 απολύσεις εργαζομένων τους τελευταίους μήνες, η Apple είναι η μοναδική από τις περιβόητες Big Tech της Wall Street, που ενώ χτυπήθηκε από την κρίση του πληθωρισμού, δεν έχει προχωρήσει σε συρρίκνωση του δυναμικού της.

    Ο λόγος, σύμφωνα με τον Bloomberg, είναι απλός: την περίοδο της έκρηξης του ενδιαφέροντος των επενδυτών για τις μετοχές τεχνολογίας, με την κεφαλαιοποίηση των εταιρειών να εκτοξεύεται σε τρισεκατομμύρια, η Apple προχώρησε σε αποτελεσματικές προσλήψεις, χωρίς να υπερβάλλει, όπως έκαναν οι αντίπαλοί της.

    Απογοητευτικά κέρδη

    Πρόσθεσε λιγότερους υπαλλήλους από τις άλλες Big Tech και γι’ αυτό το λόγο δεν δέχεται  ισχυρές πιέσεις, παρά τα απογοητευτικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου της (Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2022), να μειώσει το εργατικό δυναμικό της.

    Ο ρυθμός προσλήψεων των Big Tech την “χρυσή” εποχή των μετοχών τεχνολογίας

    Οι συνολικές πωλήσεις της εταιρείας έπεσαν κατά 5%, σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρσι και πρόκειται για την πρώτη πτώση πωλήσεων σε ετήσια βάση από το 2019.

    Σύμφωνα με τον CEO της Apple, Τιμ Κουκ, τρεις παράγοντες επηρέασαν τα αποτελέσματα: Το ισχυρό δολάριο, τα προβλήματα παραγωγής στην Κίνα που επηρεάζουν τα iPhone 14 Pro και iPhone 14 Pro Max και το συνολικό μακροοικονομικό περιβάλλον. Η κατηγορία άλλων προϊόντων της Apple, η οποία περιλαμβάνει ακουστικά όπως τα AirPods και φορητές συσκευές όπως το Apple Watch, μειώθηκε πάνω από 8%.

    Παραδοσιακά προσεκτική στις επενδύσεις της

    Η εταιρεία έχει παγώσει τις προσλήψεις της σε ορισμένους τομείς και διαφοροποιείται από τις Amazon, Google και  Meta, οι οποίες ανακοίνωσαν δεκάδες χιλιάδες απολύσεις.

    «Αυτό σηματοδοτεί καλύτερη ποιότητα διαχείρισης στην Apple σε σύγκριση με άλλες εταιρείες τεχνολογίας που διαβάζουν σαφώς τα σήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας με λάθος τρόπο», δήλωσε ο Peter Garnry της Saxo Bank A/S.

    «Η Apple είναι φειδωλή από τη φύση της», δήλωσε η αναλυτής της Credit Suisse Group AG Shannon Cross. «Πρόκειται για μετριοπαθή διαχείριση των δολαρίων των μετόχων από τη διοίκηση και για προσεκτική εστίαση στις ευκαιρίες ανάπτυξης που επενδύουν».

    Διαβάστε επίσης:

    Νέος γύρος μαζικών απολύσεων: Μετά τις Amazon και Microsoft ποιες εταιρείες ετοιμάζονται για περικοπές

     



    ΣΧΟΛΙΑ