• Business

    Απόστολος Βακάκης: Μετά την Jumbo, συλλέκτης μετρητών και ο ίδιος- 105,5 εκατ. ευρώ στο προσωπικό του ταμείο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Απόστολος Βακάκης

    Απόστολος Βακάκης


    Ακόμη και στην περσινή, δύσκολη χρόνια, όπου η πανδημία επέφερε σημαντικά πλήγματα στην επιχειρηματική δραστηριότητα, ο Απόστολος Βακάκης βρήκε τον τρόπο να κάνει τα «μαγικά» του με την Jumbo.

    Μπορεί σε 12μηνη βάση να χάθηκαν 154 εκατ. ευρώ τζίρου (18,1%) αλλά παράλληλα το κόστος των συνολικών πωλήσεων του Ομίλου μειώθηκε κατά 69,5 εκατ. ευρώ. Με το περιθώριο της λειτουργικής κερδοφορίας να διατηρείται σταθερό ( στο 30,12% πέρσι, έναντι του 30,56% το 2019).

    Στην τελική γραμμή του ισολογισμού και παρά το γεγονός ότι η φορολογική επίπτωση ήταν μειωμένη κατά 18,5 εκατ. ευρώ, υπήρξε μια υστέρηση 38,9 εκατ. ευρώ στα καθαρά κέρδη (21,9%). Τα οποία από τα 177,6  έπεσαν στα 138,7 εκατ. ευρώ στην περσινή, ετήσια χρήση. Κέρδη βέβαια που κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι, αν αναλογιστεί κανείς ότι μέσα στις ακραίες συνθήκες της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, ο Όμιλος της Jumbo έβγαζε καθαρά 11,55 εκατ. ευρώ το μήνα… Εκ των οποίων  το 41% από τη δραστηριότητα στην Ελλάδα, το 32,6% από τη Ρουμανία, το 13,4% από την Κύπρο και 13% από τη Βουλγαρία.

    Απέναντι σε όλα αυτά ο Απόστολος Βακάκης, προτίμησε να κάνει τη γνώριμη, συντηρητική ανάγνωση των αποτελεσμάτων. Αυτό τουλάχιστον δείχνει ο τίτλος του δελτίου τύπου που εκδόθηκε από την Jumbo: «Η υγειονομική κρίση στάθηκε εμπόδιο στη ανάπτυξη».

    Ένα «βουνό» μετρητά για τη Jumbo, με νέο ιστορικό ρεκόρ

    Ακόμη κι έτσι όμως, το σίγουρο είναι ότι η κρίση δεν εμπόδισε τον ιδρυτή, βασικό μέτοχο και διοικητικό ηγέτη, να προσθέσει κι άλλα μετρητά στο ήδη κατάφορτο ταμείο του επιχειρηματικού Ομίλου. Το οποίο στα τέλη της περσινής χρονιάς έφτασε στα 665,15 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας ένα νέο ιστορικό ρεκόρ στην 35χρονη ιστορία της Jumbo…

    Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης για τα μετρητά αυτά, που απέφεραν πέρσι περί τα 5,5 εκατ. ευρώ τόκους, θα μπορούσαν να εξαγοράσουν (με χθεσινές αποτιμήσεις) την Σαράντης και την ΓΕΚΕ που έχει το ξενοδοχείο President…  Ή την Κρι- Κρι μαζί την Φουρλής και την ΕΥΑΘ

    Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι τα διαθέσιμα σε μετρητά που έχει η Jumbo (359,3 εκατ. ευρώ περισσότερα από τα δάνειά της και τις υποχρεώσεις μισθώσεων) αυξήθηκαν πέρσι κατά 28,15 εκατ. ευρώ. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι χρειάστηκε να εκταμιευτεί το ποσό ρεκόρ των 122 εκατ. ευρώ για χρηματικές διανομές προς τους μετόχους, χωρίς να έχει υπάρξει η παραμικρή τραπεζική δανειοδότηση.

    Τι χρήμα έχει μαζέψει ο Βακάκης στο τελευταίο 14μηνο

    Αν κάτι έχει φανεί στο διάστημα των τελευταίων 14 μηνών, είναι ότι ο Απόστολος Βακάκης γίνεται και ό ίδιος προσωπικά… συλλέκτης μετρητών. Από τις 30 Ιανουαρίου της περσινής χρονιάς και μέχρι τα τέλη του 2020 οι μέτοχοι της Jumbo πήγαν…τέσσερις φορές ταμείο. Εισπράττοντας 0,897 ευρώ ανά μετοχή προ φόρου, από τακτικές και έκτακτες χρηματικές διανομές. Με τον Απόστολο Βακάκη να λαμβάνει με βάση το τότε ποσοστό του (23,22% σε εξωχώρια εταιρεία) να λαμβάνει 28,33 εκατ. ευρώ, αν θεωρεί ότι η συγκεκριμένη εταιρεία δεν έχει υποχρέωση παρακράτησης φόρου στην Ελλάδα.

    Τα περσινά αυτά μερίσματα ήταν αυξημένα κατά… 90,9% σε σχέση με αυτά που εισέπραξαν οι μέτοχοι το 2019. Όταν είχαν δοθεί 63,948 εκατ. ευρώ ( 0,47 ευρώ αν;a μετοχή) και στον Απόστολο Βακάκη αναλογούσαν 14,84 εκατ. ευρώ.

    Δύο χρονιές πιο πίσω (το 2018) οι χρηματικές διανομές προς τους μετόχους ήταν 53 εκατ. ευρώ ή 0,39 ευρώ ανα μετοχή προ φόρου.

    Είναι άγνωστο για πoιο λόγο ο Απόστολος Βακάκης αποφάσισε πέρσι να γίνει τόσο… γαλαντόμος με τους μετόχους, αλλά και για τον εαυτό του. Το ότι συχνά από τα Fund που μετέχουν στην Jumbo να αυξήσει τις μερισματικές παροχές, μπορεί να είναι μια εξήγηση. Μπορεί όμως και όχι αφού κανένας δεν είναι σε θέση «να μπει στο μυαλό» του Αλεξανδρινής καταγωγής 67χρονου επιχειρηματία. Ο οποίος στις 18 του μηνός του περασμένου Μαρτίου, σε μια κίνηση-έκπληξη για την αγορά ,προχώρησε σε πώληση του 3,86% της εταιρείας. Με τον προσωπικό λογαριασμό να ενισχύεται κατά 77,17 εκατ. ευρώ. Συνυπολογιζόμενων και των μερισμάτων, το προσωπικό ταμείο Βακάκη αυξήθηκε σε χρονικό ορίζοντα 14 μηνών κατά 105,5 εκατ. ευρώ.

    Η νέα χρηματική διανομή και οι «Ιππότες»

    Μένει βέβαια και η είσπραξη  της νέας χρηματικής διανομής που θα είναι 0,47 ευρώ ανά μετοχή προ φόρου, η οποία δεν έχει προσδιοριστεί το πότε θα γίνει. Ίσως μετά από τρεις ή και περισσότερους μήνες, ανάλογα με το πότε θα επιστρέψει η κανονικότητα στο λιανεμπόριο… Στην περίπτωση αυτή θα διανεμηθούν 63,94 εκατ. ευρώ με το αναλογούν μερίδιο Βακάκη να είναι περί τα 12,4 εκατ. ευρώ αυτήν τη φορά. Καθότι η δική του ποσοστιαία συμμετοχή στην Jumbo έχει περιοριστεί στο 19,36%. Ποσοστό που είναι εμφανές ότι καθιστά την εταιρεία «ευάλωτη» για έναν…» λευκό» ή «μαύρο Ιππότη», που θα θελήσει να την κατακτήσει. Αν και να τα έχει αφήσει όλα στην τύχη τους, φαντάζει απίθανο για τον αποδεδειγμένα οξυδερκή Απόστολο Βακάκη. Όσο κι αν είναι απασχολημένος με τη συλλογή μετρητών.

    Στο χρηματιστηριακό «ταμπλό» η Jumbo αποτιμάται στα 2,19 δισ. ευρώ, με τη μετοχή να δέχεται χθες έντονη πίεση και να κλείνει στα 16,11 ευρώ (-4,11%). Ενώ για τους επενδυτές το «που το πάει ο Απόστολος Βακάκης» παραμένει ένα αναπάντητο ερώτημα. Τουλάχιστον μέχρι ό ίδιος να πει κάτι περισσότερο.

    Διαβάστε επίσης:

    Επιβεβαίωση mononews για Jumbo: Πρόταση για έκτακτη χρηματική διανομή μερίσματος €0,47 ανά μετοχή

    Απόστολος Βακάκης: Ετοιμάζει έκπληξη για τους μετόχους της Jumbo – Κέρδη σε μια χρονιά στο… ρελαντί

    Jumbo: Η μεγάλη «ανατροπή» στις πωλήσεις και ο «άγνωστος Χ» με τις διαφημίσεις



    ΣΧΟΛΙΑ