• Business

    Aποστολόπουλος – Ιατρικό Αθηνών: Γιατί εξανεμίστηκε το ταμείο και η αύξηση στις αμοιβές των μελών του Δ.Σ.

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Βασίλης Αποστολόπουλος διευθύνων σύμβουλος Ομίλου Ιατρικού Αθηνών

    Βασίλης Αποστολόπουλος διευθύνων σύμβουλος Ομίλου Ιατρικού Αθηνών


    Απότομη προσγείωση για τα καθαρά αποτελέσματα του Ιατρικού Αθηνών πέραν του 50% για την χρήση του 2022, αλλά και δραματική μείωση των χρηματικών διαθεσίμων που βρίσκονται στο ταμείο, τη στιγμή που προκαλεί αίσθηση στην αγορά η αύξηση των αμοιβών των μελών του Δ.Σ. κατά 2 εκατ. ευρώ επιπλέον σε σχέση με πέρυσι.

    Η μετοχή τις τελευταίες μέρες δεν περνάει και τις καλύτερες ώρες της αφού από το 1,57 ευρώ βρέθηκε στο 1,43 την Παρασκευή με μία σωρευτική πτώση από τις 28/4 σχεδόν 9%.

    Στα καλά η μείωση του δανεισμού στα 144 εκατ. ευρώ από 150 εκατ. ευρώ το 2021. Αισθητή βουτιά στα ταμειακά διαθέσιμα που σχεδόν από 52 εκατ. ευρώ έφτασαν στα 16,6 εκατ. ευρώ το 2022.

    Αν αφαιρεθούν τα ταμειακά διαθέσιμα προκύπτει, με βάση την οικονομική έκθεση ότι το καθαρό χρέος εκτοξεύθηκε στα 127,3 εκατ. ευρώ από 98,6 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

    Η αλήθεια είναι, σύμφωνα με την οικονομική έκθεση πάντα ότι έγιναν γενναίες πληρωμές στα ομολογιακά δάνεια που έχει συνάψει ο όμιλος, ο οποίος ταυτόχρονα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι υλοποιεί μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα 25 εκατ. ευρώ, ενώ το 2022 συνεχίστηκαν οι επενδύσεις σε κεφαλαιουχικό εξοπλισμό, όπως αναφέρει στην έκθεσή της, ύψους 15,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση συγκριτικά με το 2021 κατά 41%.

    Για τη χρήση που μας πέρασε ο κύκλος εργασιών έφτασε τα 233 εκατ. ευρώ, έναντι 235 εκατ. ευρώ το 2021.

    Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 32 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 10%, σε σχέση με το αντίστοιχο EBITDA του 2021.

    Αντίστοιχα, τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 6,9 εκατ. ευρώ, έναντι 15,1 εκατ. ευρώ το 2021.

    Εκτός από τις επενδύσεις και το υψηλό ενεργειακό κόστος που, όπως φαίνεται, πλήττει και τον κλάδο της υγείας, την εταιρεία επηρέασε για μία ακόμα χρονιά το ύψος των αυτοματοποιημένων επιστροφών clawback που ισχύουν από τα μνημονιακά χρόνια του 2013 (σ.σ. κάτι που έχει προκαλέσει την εύλογη απορία της οικογένειας Αποστολόπουλου τη στιγμή που η χώρα δεν βρίσκεται σε εποπετεία…) ύψους 25 εκατ. ευρώ.

    Την ίδια ώρα προκαλεί αίσθηση στην αγορά το γεγονός ότι ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα έχουν μειωθεί τόσο πολύ, το επενδυτικό πρόγραμμα τρέχει με χίλια, προκύπτει αύξηση των αμοιβών κατά 1,888 εκατ. ευρώ στα διευθυντικά στελέχη και τα μέλη της διοίκησης στα 8,686 εκατ. ευρώ από 6,798 εκατ. ευρώ το 2021.

     Διαβάστε επίσης

    Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Σημαντική βελτίωση στο πρώτο εξαμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ