• Business

    Αποκλείονται από την αποζημίωση των 800 € όσοι ήταν σε επίσχεση

    Yπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης


    Λύση στο πρόβλημα χιλιάδων εργαζομένων που βρίσκονταν σε επίσχεση εργασίας με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να μην μπορούν να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, αναμένεται να δώσει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης με εγκύκλιο που θα δημοσιευτεί εντός της εβδομάδας.

    Το πρόβλημα το οποίο έχει ήδη αναδείξει το «Mononews», προκύπτει από το γεγονός ότι υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι που στο παρελθόν απασχολούνταν σε επιχειρήσεις  που δεν ανέστειλαν την λειτουργία τους με νόμιμο τρόπο, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζαν και έτσι δεν υπήρξε ποτέ λύση των συμβάσεων τους.

    Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι να εμφανίζονται ενεργοί στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ σε περισσότερους από έναν εργοδότη και έτσι να αποκλείονται από την λήψη της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ στην περίπτωση που ο τωρινός εργοδότης που τους απασχολεί, τους θέσει σε αναστολή σύμβασης είτε επειδή έκλεισε  με κρατική εντολή, είτε επειδή ανήκει στους ΚΑΔ που πλήττονται λόγω κορονοιού.

    Άλλα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί είναι ότι:

    -Από τις 24 Μαρτίου μόλις σήμερα έβαλε ανακοίνωση το σύστημα ΕΡΓΝΗΑ ότι ως ημερομηνία έναρξης αναστολής των συμβάσεων εργασίας εργαζόμενων λογίζεται η ημερομηνία υποβολής της σχετικής Υπεύθυνης Δήλωσης του εργοδότη.

    -Στην υπεύθυνη δήλωση του εργαζόμενου για τη μείωση του ενοικίου κατά 40% βγάζει μόνο έναν ιδιοκτήτη ως δικαιούχο, ενώ δεν ισχύει το ίδιο για τις επαγγελματικές κατοικίες.

    -Δεν δίνεται μέχρι τώρα η δυνατότητα διόρθωσης λανθασμένων καταχωρήσεων, όπως η ημερομηνία αναστολής της σύμβασης εργασίας.

    -Άγνωστο παραμένει τι μέλλει γενέσθαι με το προσωπικό που εργάζεται με καθεστώς μαθητείας από τον ΟΑΕΔ και η επιχείρηση έχει αναστείλει την λειτουργία της είτε με κρατική εντολή, είτε λόγω ΚΑΔ και πλήττεται από τις συνέπειες του κορονοϊού. Δεν υπάρχει μέριμνα για το αν οι μαθητές δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού.

    -Προς το παρόν όσοι εργαζόμενοι απολύθηκαν με προειδοποίηση δεν εμφανίζονται στον ειδικό πίνακα της αίτησης στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και παραμένει άγνωστο εάν μπορούν να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού.



    ΣΧΟΛΙΑ