• Business

    ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Τι αμοιβές παίρνουν από τις εταιρείες τους ο Βαρδής Βαρδινογιάννης και ο Σωκράτης Κόκκαλης

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Τι αμοιβές παίρνουν από τις εταιρείες τους ο Βαρδής Βαρδινογιάννης και ο Σωκράτης Κόκκαλης

    Βαρδής Βαρδινογιάννης – Σωκράτης Κόκκαλης


    Η επιτυχία προηγείται της προσπάθειας μόνο στο λεξικό. Στην πραγματικότητα , η προσπάθεια  είναι ο βατήρας εκκίνησης.  «Ψαρεύοντας έρχεται η θάλασσα» που λέει κι ο Οδυσσέας Ελύτης…

    Όπως και να ’χει ο Βαρδής Βαρδινογιάννης και ο Σωκράτης Κόκκαλης έχουν κάνει χιλιάδες μίλια στις μπίζνες. Και με ξεχωριστό τρόπο ο καθένας, έχουν γράψει τη δική τους επιχειρηματική ιστορία. Μπορεί να διαφέρουν σε πάρα πολλά, αλλά το σίγουρο είναι πώς δεν είναι διόλου τυχαίοι. Ξόδεψαν και ξοδεύουν ακόμη μεγάλα αποθέματα θέλησης και προσωπικό μόχθο, για να πλοηγήσουν τις εταιρείες τους. Γνωρίζοντας άριστα ότι μέσα στο εξόχως ανταγωνιστικό περιβάλλον του επιχειρείν δεν υπάρχει η… πολυτέλεια της πρόβας. Κάθε μέρα είναι μια απαιτητική πρεμιέρα.

    Κάτω από αυτό το πρίσμα θεώρησης των εξελίξεων είναι λογικό, αναμενόμενο και απολύτως συμβατό να αμείβονται και οι δύο τους με ανάλογες αποδοχές. Κινούμενες σε ένα εύρος από τα 2,2 έως τα 2,9 εκατ. ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με τα δικά τους μέτρα και σταθμά.

    Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, στις 4 του μηνός του περασμένου Δεκεμβρίου έκλεισε τα 87 του. Επί σχεδόν 50 χρόνια ηγείται του ομίλου της Μότορ Όιλ, όπου τώρα είναι Πρόεδρος. Με τον ρόλο του να έχει αποκτήσει πλέον θεσμική υπόσταση.

    Ο Σωκράτης Κόκκαλης από την άλλη πλευρά, στις 27 Μαΐου έκλεισε τα 82 του χρόνια. Ιδρυτής της Ιντρακόμ το 1977 και της Ιντραλότ το 1992, έχει μια ιδιαίτερα θορυβώδη, επιχειρηματική παρουσία. Με την έννοια των πολλών και έντονων συζητήσεων, που κατά καιρούς έχει προκαλέσει η εν γένει δραστηριότητά του.

    Η «ακτινογραφία» για Μότορ Όιλ, Ιντρακόμ, Ιντραλότ

    Σε ότι αφορά τη Μότορ Όιλ, ο όμιλος έχει καταστήσει στη διάρκεια των τελευταίων ετών ακόμη πιο μεγάλο το επιχειρηματικό του αποτύπωμα στη χώρα. Ενώ με χρηματιστηριακούς όρους, η τρέχουσα αγοραία αξία του αποτιμάται στην περιοχή των 1,6 δις ευρώ, με την πλευρά της οικογένειας Βαρδινογιάννη να ελέγχει το 40%.

    Αρχής γενομένης από το 2010 έως και την περσινή χρήση του 2020, τα συνολικά καθαρά κέρδη του ομίλου, που αναλογούν στους μετόχους της εταιρείας, ανέρχονται στα 1,45 δις ευρώ. Μέσα στα 11 αυτά χρόνια, ο στιβαρός επιχειρηματικός όμιλος έχει πληρώσει 728,7 εκατ. ευρώ, έχοντας προχωρήσει παράλληλα σε χρηματικές διανομές προς τους μετόχους, συνολικού ύψους 819,8 εκατ. ευρώ. Μεγέθη τεράστια που εξηγούν με τον πλέον παραστατικό τρόπο, το αυξημένο επιχειρηματικό βεληνεκές της Μότορ Όιλ. Η  οποία είχε πέρσι σε επίπεδο ομίλου  6 δις κύκλο εργασιών  και 2.258 υπαλλήλους .

    Στην αντιπέρα όχθη, ο Σωκράτης Κόκκαλης ελέγχει το 23,88% της Ιντρακόμ συμμετοχών, η χρηματιστηριακή αξία της οποίας κινείται στα επίπεδα των 120,8 εκατ. ευρώ. Ελέγχει επίσης και το 20,26% της Ιντραλότ, που αποτιμάται στα 35,8 εκατ. ευρώ. Σαφώς οι αξίες αυτές είναι σημαντικά υποδεέστερες από εκείνες του παρελθόντος. Αντικατοπτρίζοντας τη γενικότερη απίσχναση των οικονομικών επιδόσεων στα τελευταία χρόνια.

    Για την Ιντρακόμ τα αποτελέσματα των 11 τελευταίων ετών μεταφράζονται σε  συνολικές ζημιές 198,1 εκατ. ευρώ για τους μετόχους της μητρικής. Για την Ιντραλότ τα αποτελέσματα μετά από φόρους που κατανέμονται στους μετόχους της εταιρείας, δείχνουν ζημιές 348 εκατ. ευρώ για την περίοδο από το 2010 έως και το 2020. Με τον Σωκράτη Κόκκαλη όμως να εξακολουθεί να παραμένει ένας εξαιρετικά υπολογίσιμος παίκτης στην επιχειρηματική σκακιέρα. Τη στιγμή κατά την οποία οι περσινές πωλήσεις των ομίλων Ιντρακόμ και Ιντραλότ (που λειτουργούν ώς ξεχωριστές οντότητες) ανήλθαν στα 800 εκατ. ευρώ, ενώ οι θέσεις εργασίας  ξεπερνούν τις 5.000. Εντός αλλά και εκτός των ελληνικών συνόρων.

    Με οδηγό τις  εκθέσεις αποδοχών

    Πώς όμως διαμορφώνονται τα μισθολογικά δεδομένα για τον Βαρδή Βαρδινογιάννη και τον Σωκράτη Κόκκαλη; Ποιες είναι επακριβώς οι ετήσιες αποδοχές που λαμβάνουν από τις εταιρείες τους, τις οποίες οι ίδιοι έχουν σφραγίσει ανεξίτηλα;

    Οδηγός για τα στοιχεία αυτά  είναι το θεσπισμένο, νέο νομοθετικό πλαίσιο, που υποχρεώνει από πέρσι τις εισηγμένες εταιρείες να δημοσιοποιούν και Εκθέσεις Αποδοχών. Εξέλιξη η οποία έρχεται να ενισχύσει τις πηγές πληροφόρησης των επενδυτών, σε ότι αφορά τις αμοιβές των μελών που στελεχώνουν τα Διοικητικά Συμβούλια των επιχειρήσεων. Ρίχνοντας φως σε μια πτυχή που μέχρι πρότινος παρέμενε στο σκοτάδι.

     Στις τακτικές, ετήσιες,  Γενικές Συνελεύσεις οι Εκθέσεις Αποδοχών αποτελούν αντικείμενο αξιολόγησης από το «σώμα» των μετόχων. Χωρίς όμως η ψήφος τους να παράγει δεσμευτικό αποτέλεσμα, παρά μόνο συμβουλευτικό για την ακολουθούμενη πολιτική  αμοιβών της κάθε εταιρείας.

     Ενταγμένα όλα αυτά προς την κατεύθυνση της διαφάνειας, όντας επίσης και  νομικά απαλλαγμένα από ζητήματα προσωπικών δεδομένων. Άλλωστε το νέο πλαίσιο είναι ενταγμένο στο ευρωπαϊκό δίκαιο των κεφαλαιαγορών, που ήρθε να προασπίσει τα δικαιώματα των μετόχων. Κάτι που από πολύ νωρίτερα είχε γίνει κεκτημένη πρακτική για την εμβληματική αγορά της Wall Street.

    Όλα τα στοιχεία των ετήσιων αμοιβών τους

    Στην περίπτωση του Βαρδή Βαρδινογιάννη, οι ετήσιες περσινές αποδοχές από την Μότορ Όιλ ήταν εν συνόλω 2.930.000 ευρώ. Μικτά. Οι αποδοχές αυτές προήλθαν σχεδόν καθ’ ολοκληρίαν από τη διανομή μέρους των κερδών προηγούμενων χρήσεων. Χωρίς να επιβαρύνουν δηλαδή την εταιρεία, καθώς λογίζονται ώς οιονεί μερίσματα. Η φορολογική υποχρέωση στην προκειμένη περίπτωση είναι 5%, ενώ συνοδεύεται και από τέλος χαρτοσήμου που είναι 1,2%.

    Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης δεν έχει καμία άλλη εταιρική παροχή, ενώ από τις συνολικές μικτές αποδοχές του,  τα 30.000 ευρώ αποτελούν ετήσια, σταθερή αποζημίωση. Είναι επίσης ενδεικτικό ότι οι περσινές του αμοιβές ήταν κατά 84.000 ευρώ χαμηλότερες από αυτές του 2019.

    Για τον Σωκράτη Κόκκαλη οι συνολικές μικτές αποδοχές διαμορφώθηκαν πέρσι στα 2.274.085 ευρώ. Εξ αυτών τα 1.335.796 ευρώ προήλθαν από την Ιντρακόμ Συμμετοχών και κατά 91% αφορούν αμοιβές και παροχές από θυγατρικές.

    Από την Ιντραλότ, προήλθαν τα υπόλοιπα 938.289 ευρώ των αποδοχών του, περιλαμβανομένων και των εταιρικών παροχών. Με τις περσινές αμοιβές του να είναι αυξημένες κατά 25,2% ή κατά 188.695 ευρώ.

    Ειδικά σε ότι αφορά την Ιντραλότ, ο Σωκράτης Κόκκαλης ώς Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος μετείχε πέρσι και στις 43 συνόδους των επιτροπών της εταιρείας, έχοντας υπό την προσωπική του εποπτεία τη διαχείρηση της συμφωνίας με τους ομολογιούχους. Ο ίδιος, ώς Πρόεδρος της Ιντρακόμ Συμμετοχών, είχε επίσης και 23 παρουσίες στις ισάριθμες συνεδριάσεις του Διοικητικού της Συμβουλίου.

    Στο γενικό τους σύνολο, μόνο οι μισές από τις αμοιβές Κόκκαλη, μένουν ώς καθαρές μετά από τη φορολογία.

    Κατά τα άλλα ούτε ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ούτε και ο Σωκράτης Κόκκαλης είναι οι υψηλότερα αμειβόμενοι, ανάμεσα στις εισηγμένες στο χρηματιστήρια επιχειρήσεις. Τούς ξεπερνούν άλλοι μάνατζερ και επιχειρηματίες…

    Διαβάστε επίσης

    Βαρδινογιάννης, Μαρινάκης, Παππάς ετοιμάζονται για το καύσιμο με μηδενικούς ρύπους CO2



    ΣΧΟΛΙΑ