• Business

    Αποκαλυπτικό: Όλη η παρουσίαση του Χρήστου Μεγάλου της Πειραιώς σε διαχειριστές κεφαλαίων

    Χρήστος Μεγάλου. Διευθύνων Σύμβουλος Τράπεζας Πειραιώς


    Συνάντηση της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς, με επικεφαλής τον Διευθύνοντα  Σύμβουλο της τράπεζας, Χρήστο Μεγάλου, πραγματοποιήθηκε με διαχειριστές εγχώριων θεσμικών χαρτοφυλακίων το πρωί της Δευτέρας στα κεντρικά γραφεία του ομίλου.  Το αφεντικό της Πειραιώς παρουσίασε αναλυτικά την  πρόοδο που έχει συντελεστεί στην τράπεζα και τις προοπτικές για το 2019. Όπως αναφέρθηκε έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στην υλοποίηση του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης που είχε ανακοινώσει η Τράπεζα τον Μαϊο του 2018 , με το 95% του συνόλου των ενεργειών να έχουν υλοποιηθεί.

    Το εντυπωσιακό είναι οτι όση ώρα μιλούσε ο κ. Μεγάλου η μετοχή της Πειραιώς έκανε ράλυ στο Ελληνικό χρηματιστήριο με αποτέλεσμα οι θεσμικοί να λένε: «Μη σταματάς να μιλάς, ανεβαίνει , ανεβαίνει η μετοχή». 

    Τελικά η μετοχή έκλεισε με άνοδο πάνω απο 14%.

    Σύμφωνα με πηγές ο έμπειρος τραπεζίτης  εστίασε την παρουσίασή του σε κυρίως 10 σημεία:

    1. Το σχέδιο αναδιαρθρωσης είναι πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή του με την τράπεζα να ικανοποιεί το σύνολο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.

    2. Τα NPEs μειώθηκαν το 2018 κατά €5 δισ. , ενώ πραγματοποιήθηκαν 2 πωλήσεις (€1.8 δις) χαρτοφυλακίων και 2 νέες βρίσκονται σε εξέλιξη.

    3. Η χρηματοδότηση της Τράπεζας από τον μηχανισμό ELA εξαλείφθηκε από τα μέσα Ιουλίου 2018,  σε σχέση με €12 δις που ήταν στις αρχές 2017

    4. Οι νέες εκταμιεύσεις δανείων το 2018 ανήλθαν σε πάνω από 3 δισ ευρώ (σε σχέση με €2.6 δις το 2017) με επίτευξη του στόχου που είχε τεθεί από την Τράπεζα

    5. Σημαντική βελτίωση κατέγραψε ο δείκτης δανείων μετά από προβλέψεις προς καταθέσεις, ο οποίος διαμορφώθηκε σε περιπου 85% το τέλος 2018 σε σχέση με 102% που ήταν στις αρχές 2017

    6. Επενδυτική διαβάθμιση στα καλυμμένα ομόλογα της Τράπεζας από τις 18/8 με επιλεξιμότητα για αναχρηματοδότηση από ΕΚΤ

    7. Περαιτέρω μείωση των λειτουργικών εξοδων έναντι του αρχικού στόχου με την ετήσια ποσοστιαία μείωση να εκτιμάται σε -7%

    8. Επιστροφή της τραπεζας σε καθαρό κερδοφόρο αποτέλεσμα το 3ο τρίμηνο 2018 και στοχεύει να παραμείνει σε κερδοφορία εφεξής. 

    9. Υψηλή κατάταξη της τραπεζας αναφορικά με το βαθμό ικανοποίησης των πελατών (TR*M  score 83, στο υψηλό 33% των τραπεζών διεθνώς)

    10. Υιοθέτηση νέας εταιρικής κουλτούρας και αξιών από το σύνολο των εργαζομένων της Τρλαπεζας



    ΣΧΟΛΙΑ