• Τράπεζες

    Αποκαλυπτικό: Αδειάζουν τους λογαριασμούς όψεως για να μην πληρώσουν τις επιταγές – Ο Άδωνις Γεωργιάδης ψάχνει άμεση λύση

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Αδ. Γεωργιάδης: Θέμα εβδομάδων η κατάθεση του σχεδίου εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας στα αρμόδια δικαστήρια

    Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης


    Αλυσιδωτές παρενέργειες προκαλεί στην αγορά η απόφαση για μετάθεση κατά 75 ημέρες της λήξης και της πληρωμής των επιταγών.

    Το μέτρο, το οποίο ανακοινώθηκε αλλά δεν έχει θεσμοθετηθεί ακόμα και άρα δεν ισχύει τυπικά, έχει ήδη τραβήξει τη λιγοστή ρευστότητα που υπάρχει στην αγορά.

    Εκατοντάδες επιχειρήσεις έχουν κάνει ήδη χρήση της παράτασης τραβώντας από τους λογαριασμούς όψεως χρήματα προκειμένου να αποφύγουν την εξόφληση των επιταγών που έχουν εκδώσει.

    Το μέτρο της παράτασης στη λήξη ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή και ήδη υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις επιχειρήσεων που σημειώνουν ότι το μέτρο δημιουργεί ταμειακή ασφυξία ειδικά για όσες επιχειρήσεις έχουν ήδη προπληρώσει τα εμπορεύματα ή τις πρώτες ύλες στους προμηθευτές τους.

    Εκτός από τις εισαγωγικές επιχειρήσεις που αγοράζουν τοις μετρητοίς προϊόντα ή πρώτες ύλες από το εξωτερικό, το μέτρο επηρεάζει και τις επιχειρήσεις που προμηθεύουν το εμπόριο με ελληνικά προϊόντα.

    Οι επιχειρήσεις αυτές πληρώνονται κατά κανόνα με μεταχρονολογημένες επιταγές και η μετάθεση της λήξης αυτών των επιταγών, επεκτείνει την πίστωση των 3 ή 6 μηνών, που παρέχουν στους εμπόρους κατά 2,5 ακόμα μήνες.

    Το πρόβλημα παραδέχθηκε σε δηλώσεις του χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης σημειώνοντας ότι η παράταση για 75 μέρες της λήξης της προθεσμίας πληρωμής των επιταγών «δημιουργεί σε ορισμένες επιχειρήσεις, κυρίως εξαγωγικού χαρακτήρα, μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας, όπως στην πληρωμή των υποχρεώσεών τους, στους προμηθευτές τους του εξωτερικού».

    Ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για απολύτως αντιληπτό πρόβλημα και προανήγγειλε ότι θα υπάρξει «απολύτως θεσμοθετημένος τρόπος, μέσω του τραπεζικού συστήματος, για την διευκόλυνση της αποπληρωμής των επιταγών αυτών, έτσι ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα η λειτουργία των επιχειρήσεων και ο εφοδιασμός των ελληνικών επιχειρήσεων με πρώτες ύλες και με προμήθειες από το εξωτερικό».

    Τι λένε οι τραπεζίτες 

    Τραπεζικά στελέχη με γνώση του θέματος εξηγούν ότι, μια παράταση θα ήταν εύλογη όχι σε ότι αφορά την εμφάνιση ή τη σφράγιση αυτών των επιταγών, αλλά σε ότι αφορά την εμφάνισή τους στον Τειρεσία.

    Η πρακτική αυτή εφαρμόστηκε την περίοδο των capital controls, που επετράπη στις τράπεζες να σφραγίσουν τις ακάλυπτες επιταγές, χωρίς ωστόσο να τις εμφανίσουν στον Τειρεσία, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε όσες επιχειρήσεις δεν μπορούσαν να καλύψουν τις οφειλές αυτές να έχουν μια περίοδο χάριτος έως ότου «στιγματιστούν» για αθέτηση πληρωμών.

    Η παράταση στην προθεσμία καταχώρησης στον «Τειρεσία» είναι μία από τις εναλλακτικές λύσεις που δίνει ο Εμπορικός Σύλλογος, ο οποίος προτείνει επίσης οι τράπεζες να υποχρεούνται να παρέχουν χρηματοδότηση στον εκδότη μιας ακάλυπτης επιταγής ίση με το 100% του ποσού της αξίας της, με χορήγηση δυνατότητας υπερανάληψης από τον λογαριασμό από τον οποίο σύρεται η επιταγή, με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και με προνομιακό, συμβολικό επιτόκιο.

    Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να υπάρχει ένα όριο χρηματοδότησης ανά πελάτη με βάση τον συνήθη κύκλο εργασιών της επιχείρησης.

    Από την άλλη, ο πελάτης θα πρέπει να αποδεικνύει την έκδοση της επιταγής πριν από τις 10.3.2020 προσκομίζοντας το αντίστοιχο παραστατικό προς εξόφληση του οποίου είχε εκδώσει την επιταγή (π.χ. τιμολόγιο, σύμβαση κ.λπ.).

    Εναλλακτική δυνατότητα, αντί του μέτρου της παράτασης είναι να δοθεί η προοπτική παράτασης μόνο σε όσες επιχειρήσεις  έχουν καταθέσει τις επιταγές αυτές στις τράπεζες για να χρηματοδοτηθούν με κεφάλαια κίνησης.

    Η πρόταση αυτή δεν συνιστά διακριτική μεταχείριση και δημιουργεί πρόσθετη οικονομική δυσχέρεια σε όσες επιχειρήσεις δεν έχουν καταθέσει τις επιταγές στις τράπεζες για να αντλήσουν ρευστότητα και τις έχουν κρατήσει με στόχο να εξοφληθούν με βάση την αναγραφόμενη στην επιταγή ημερομηνία.

    Εξοφλείστε τις επιταγές 

    Εν αναμονή των οριστικών αποφάσεων ο υπουργός Ανάπτυξης, κάλεσε τους εκδότες των επιταγών, εάν τα οικονομικά τους το επιτρέπουν, να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις πληρωμές, διευκρινίζοντας ότι η παράταση δεν σημαίνει ότι έχει δοθεί άφεση υποχρεώσεων ιδιαίτερα σε επιταγές που έχουν κοπεί και εκδοθεί πολύ πριν από την κρίση.

    Να σημειωθεί ότι το ύψος των επιταγών που ανακυκλώνονται στην ελληνική αγορά με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ανήλθαν στα 102 δισ. ευρώ με βάση τα στοιχεία του 2018, ενώ ο αριθμός των τεμαχίων έφτασε την ίδια χρονιά στα 6,4 εκατ.

    Σημαντικό μέρος των επιταγών αυτών είναι μεταχρονολογημένες για 3, 6 ή ακόμη και περισσότερους μήνες και συνιστά ουσιαστικά ένα είδος άτυπου δανεισμού ανάλογου μάλιστα με τον επίσημο δανεισμό μέσω τραπεζών.

    Στην επιβολή του μέτρου παράτασης αντιδρούν προμηθευτές, εισαγωγικές επιχειρήσεις, αλλά και συγκεκριμένοι κλάδοι (όπως ο κλάδος των πρατηρίων καυσίμων), που επισημαίνουν ότι οι «επιχειρήσεις τους οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομική καταστροφή με ότι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους τις οικογένειές τους».



    ΣΧΟΛΙΑ