• Business

    Η συμφωνία που καθιστά τη Δέσποινα Καρνέση απόλυτο αφεντικό στην European Product – Αποκάλυψη mononews

    Δέσποινα και Σπύρος Καρνέσης

    Δέσποινα και Σπύρος Καρνέσης


    Όταν στις 8 Φεβρουαρίου 2023, πριν από ένα χρόνο δηλαδή, το mononews και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κόκκορης, αποκάλυπταν τον «πόλεμο των Καρνέσηδων» για το ταμείο των 325,5 εκατ. δολαρίων, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα συνέβαινε. Κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι ο πιστός υπάλληλος του αφεντικού Σπύρου Καρνέση, θα έμπαινε οπλισμένος σαν αστακός στη ναυτιλιακή εταιρεία της οικογένειας που έζησε μια ζωή, και θα σκότωνε τα άλλα αφεντικά.

    Δύο από τα τρία αφεντικά, η Μαρία Καρνέση και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και σύζυγος της άλλης αδερφής, Δέσποινας, Αντώνης Βλασσάκης, θα έπεφταν νεκρά από τα όπλα του «Άρη», του βαφτισιμιού της μητέρας της οικογένειας, Ελευθερίας Καρνέση. Μαζί φυσικά νεκρός έπεσε και ο πρώην καπετάνιος, Ηλίας Κουκουλάρης, ο οποίος βρέθηκε τη λάθος ώρα στο λάθος σημείο.

    Στη διάσημη ταινία «Φόρεστ Γκαμπ» ο αγαθούλης Τομ Χανκς λέει σε μια στιγμή: «Η μαμά μου πάντα έλεγε: Η ζωή είναι σαν ένα κουτί σοκολατάκια. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου τύχει».

    Στην παντοδύναμη και πάμπλουτη οικογένεια Καρνέση, έγινε αυτό που ήθελαν με κάθε τρόπο να αποφύγουν το 1994 όταν ο καπετάν Σπύρος συνέτασσε την ιδιόχειρη συμφωνία, την οποία αποκάλυψε χθες το mononews.

    Εγραφε τότε ο Σπύρος Καρνέσης: «Ολοι μας ας αναλογισθούμε ότι το επόμενο στάδιο μετά από εδώ, θέλει μεγάλη προσοχή, σύνεση και αυτοκριτική, διότι είναι ακριβώς το στάδιο που επειδή τα έχουμε όλα και τόσο πλούσια ούτε ο θεός, ούτε η συνείδησή μας δεν μας επιτρέπουν να έχουν παράπονο, διότι εάν μετά από όλα αυτά έχουμε παράπονο, είναι τόσο άδικο που μπορεί να μας οδηγήσει είτε σε ζημία της εταιρείας ή και χειρότερο της υγείας μας».

    20 χρόνια πριν. Ο άνθρωπος που γελά είναι ο 76χρονος δολοφόνος. Μπροστά του ο Αντώνης Βλασσάκης που έπεσε νεκρός από τα πυρά του Άρη.

    Τα προφητικά λόγια του καπετάν Σπύρου επιβεβαιώθηκαν λίγα χρόνια μετά. Τα πλούτη, η εξουσία, ενδεχομένως και το γεγονός ότι είχαν διαρραγεί οι οικογενειακοί δεσμοί, θόλωσαν το μυαλό όλων και η ρήξη στις σχέσεις των αδερφών και μετόχων ήταν αναπόφευκτη. Όπως αναπόφευκτη ήταν και η ζημιά στην εταιρεία.

    Το επιστέγασμα της προφητικής ιδιόχειρης συμφωνίας του 1994 ήταν και η βλάβη στην υγεία κάποιων από τα μέλη της οικογένειας. Ο θάνατος επήλθε βίαιος…

    Οι ανακοινώσεις

    Ο καπετάν Σπύρος Καρνέσης, στη λιτή ανακοίνωση που έβγαλε αμέσως μετά το μακελειό στη Γλυφάδα αναφέρει: «Η ανείπωτη θλίψη των στιγμών επιβάλλει τον ελάχιστο σεβασμό στον πόνο και το πένθος των οικογενειών μας. Παρακαλούμε να αποφεύγεται κάθε συσχέτιση με οποιαδήποτε άλλη υπόθεση».

    Ηταν σα να ήθελε η πλευρά αυτή να προλάβει τη θύελλα που μπορεί να έρθει το επόμενο διάστημα, αποκαλύψεις που μπορεί σήμερα να μην διανοείται ο ανθρώπινος νους.

    Μία ημέρα μετά η πλευρά της εταιρείας στην ανακοίνωσή της, όπως την αναλύει ο δημοσιογράφος του mononews, Σάββας Αθανασίου, υπάρχουν δύο σημαντικά στοιχεία.

    Το ένα είναι ότι λέει πως ο Αιγύπτιος εργαζόταν στους Πεταλιούς «με τους οποίους Πεταλιούς οι δολοφονηθέντες και η Δέσποινα Καρνέση δεν είχαν οιαδήποτε σχέση». Δεν αναφέρεται δηλαδή καθόλου το όνομα του αδερφού, Σπύρου Καρνέση. Ενδεικτικό ότι το μίσος έχει πλέον ξεπεράσει την αδερφική αγάπη.

    Σπύρος Καρνέσης αριστερά και Αντώνης Βλασσάκης δεξιά σε εκδήλωση για ένα νεότευκτο πλοίο

    Το δεύτερο σημείο της ανακοίνωσης είναι αυτό που αναφέρει ότι πλέον η ναυτιλιακή εταιρεία έχει… ένα αφεντικό και αυτή είναι η Δέσποινα Καρνέση. «Η εταιρία μας, υπό την καθοδήγηση της κας Δέσποινας Καρνέση, θα επιβιώσει και μετά από αυτή την εφιαλτική τραγωδία και θα συνεχίσει την λειτουργία της, επιτυγχάνοντας και στο μέλλον τα ίδια λαμπρά αποτελέσματα με το παρελθόν».

    Ουσιαστικά χρήζεται μοναδικός διάδοχος της κραταιάς εταιρείας, αποκλείοντας τον Σπύρο Καρνέση με τον οποίο άλλωστε βρίσκεται στα δικαστήρια.

    Εκτός οι κληρονόμοι

    Κι εδώ έρχεται το mononews να προχωρήσει σε μια νέα αποκάλυψη με βάση την ιδιόχειρη συμφωνία του 1994 την οποία είχαν αποδεχθεί όλα τα αδέρφια Καρνέση.

    Μια συμφωνία η οποία ισχύει μέχρι σήμερα, όπως ανέφερε η πλευρά της Δέσποινας Καρνέση και των αδικοχαμένων Μαρίας Καρνέση και Αντώνη Βλασσάκη, στην αγωγή που είχαν καταθέσει κατά του αδερφού τους.

    Στην παράγραφο 28 της αγωγής του Φεβρουαρίου 2023, τονίζεται επί λέξει: «Συμφωνήθηκε ρητά αυτό που και από πριν ήταν αυτονόητο, ότι δηλαδή σε περίπτωση αποχώρησης ή θανάτου οιουδήποτε εξ ημών η εταιρεία θα συνέχιζε από τους υπόλοιπους για αόριστο χρόνο (χωρίς να εισέρχεται οποιοσδήποτε τρίτος σε αυτήν λόγω κληρονομικής διαδοχής, αφού ρητά προβλέφθηκε και στο ως άνω έγγραφο (σ.σ. την ιδιόχειρη συμφωνία) ότι, αν κάποιος αποχωρήσει, με απόφαση των λοιπών εταίρων τού αποδίδεται ένα ποσό για το ποσοστό του».

    Να σημειωθεί ότι στο συμφωνητικό που έγραψε ο Σπύρος Καρνέσης τονιζόταν: «Τα assets και των δύο εταιρειών δεν κατανέμονται και εάν εν πάση περιπτώσει κάποιος ήθελε να αποχωρήσει και να πάρει το ποσοστό του τότε θα συνέλθει το διοικητικό συμβούλιο να καθορίσει το ποσοστό. Αυτό προϋποθέτει τουλάχιστον 3 months notice. Δηλαδή έπρεπε να υπάρχει ειδοποίηση τριών μηνών για την αποχώρηση κάποιου».

    Σημειώνεται ότι στο διοικητικό συμβούλιο των εταιρειών τα μέλη ήταν ο Σπύρος Καρνέσης ως πρόεδρος, Αντώνης Βλασσάκης ως αντιπρόεδρος, Δέσποινα Καρνέση Βλασσάκη ως νομικός σύμβουλος, Μαρία Καρνέση Λαδά ως οικονομικός σύμβουλος και η Αγγελική Καρνέση Τσιόντζη, η άλλη αδερφή ως μέλος.

    Κανείς δεν γνωρίζει αν σήμερα η συμφωνία αυτή είναι αποδεκτή και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αποχωρήσας εδώ και κάποια χρόνια από την εταιρεία, Σπύρος Καρνέσης, δεν φαίνεται να την αναγνωρίζει, κάτι που βεβαίως θα κριθεί στα δικαστήρια.

    Αν, όμως, ισχύει τότε στην ναυτιλιακή εταιρεία με τα 10 τουλάχιστον πλοία αυτή τη στιγμή, το απόλυτο αφεντικό είναι η Δέσποινα Καρνέση Βλασσάκη.

    Μετά τη δολοφονία της αδερφής της Μαρίας, και του συζύγου της, Αντώνη Βλασσάκη, τα ποσοστά αυτών περνούν στον έλεγχο της Δέσποινας Καρνέση αφού δεν επιτρέπεται η είσοδος στο μετοχικό κεφάλαιο και στη διοίκηση κανενός άλλου, ούτε κληρονόμου.

    Αποκλείονται έτσι τα παιδιά της Μαρίας Καρνέση αλλά και του Σπύρου Καρνέση ενώ η Αγγελική Καρνέση δεν έχει επί της ουσίας καμία εμπλοκή με την ναυτιλιακή.

    Εκτός βεβαίως κι αν δρομολογηθούν άλλες εξελίξεις που θα εγγυόνται το μέλλον της εταιρείας, μιας και η κ. Δέσποινα Καρνέση βρίσκεται σε προχωρημένη ηλικία κι έχει χτυπηθεί πλέον διπλά με την απώλεια αδερφής και συζύγου.

    Αν ο 76χρονος Αιγύπτιος δολοφόνος Αμπντέλ Αριστείδης Ελ Μπουράϋ, είχε καταφέρει να σκοτώσει και την Δέσποινα Καρνέση (ενδεχομένως και να μην το επεδίωξε) τότε μοναδικό αφεντικό θα ήταν ο Σπύρος Καρνέσης.

    Τι ήταν αυτό που μετέτρεψε τον πιστό επιστάτη σε φονικό όπλο που στράφηκε κατά των αδερφών και του γαμπρού, κανείς δεν το γνωρίζει. Και η υπόθεση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από τη στιγμή που στο φως βγήκαν τραπεζικοί λογαριασμοί και ποσά που φέρεται να είχε ο Αιγύπτιος.

    Να ήταν η αδικία και η προδοσία που αισθάνθηκε επειδή μετά από σχεδόν 40 χρόνια έμεινε εκτός της οικογένειας; Να ήταν μια στιγμή παραφροσύνης; Κανείς δεν το ξέρει…

    Ο κύκλος του αίματος που άνοιξε τη Δευτέρα το πρωί είναι μεγάλος και σίγουρα μπορεί να αποκαλύψει κι άλλες πτυχές της δραματικής αυτής υπόθεσης για μια οικογενειακή σύγκρουση που μοιάζει με την ταινία «Κράμερ εναντίον Κράμερ».

    Και για να θυμηθούμε μια ατάκα από την σπουδαιότερη ταινία όλων των εποχών, το «Νονό: «I don’t like violence, Tom. I’m a businessman. Blood is a big expense».

    Δηλαδή, «δεν μου αρέσει η βία Τομ. Είμαι μπίζνεσμαν. Το αίμα έχει μεγάλο κόστος…»

    Διαβάστε επίσης:

    Το ιδιόχειρο σημείωμα του Σπύρου Καρνέση και η συμφωνία με τις αδερφές του – Αποκάλυψη Mononews

    Δέσποινα Καρνέση VS Σπύρου Καρνέση: Η επόμενη ημέρα της τραγωδίας στην εφοπλιστική οικογένεια

    Γλυφάδα: Κατάθεση – φωτιά εργαζόμενου στη ναυτιλιακή – «Έτσι τους σκότωσε όλους ο Άρης»



    ΣΧΟΛΙΑ