• Business

    Απεργιακές κινητοποιήσεις εξήγγειλαν διαγνωστικά κέντρα και πολυϊατρεία


    Σε απεργιακές κινητοποιήσεις «προειδοποιητικού» χαρακτήρα αποφάσισαν να προχωρήσουν, εντός του Νοεμβρίου, οι φορείς ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ειδικά οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί, τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια καθώς και τα πολυϊατρεία.

    Η απόφαση ελήφθη από το Συντονιστικό Όργανο των Ιδιωτικών Ενώσεων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στα γραφεία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

    «Αιχμή του δόρατος» αποτελούν οι αυτόματες επιστροφές λόγω υπέρβασης του κλειστού προϋπολογισμού (clawback), το οποίο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ΠΙΣ «στραγγαλίζει τα μικρά εργαστήρια και ιατρεία, τα διαγνωστικά κέντρα και τα πολυϊατρεία, οδηγώντας πολλά εξ αυτών στο λουκέτο».

    Είναι ενδεικτικό ότι ο ιατρικός κλάδος θα καταβάλει για το έτος 2018 clawback ύψους 120 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι η πρόβλεψη για τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ ήταν 360 εκατ. ευρώ, κονδύλι το οποίο όπως αποδεικνύεται δεν ήταν ικανό να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ σε υπηρεσίες πρόληψης και διάγνωσης.

    Μόνο το Α’ εξάμηνο του 2019 με βάση τις υποβολές των παρόχων, το clawback θα διαμορφωθεί στα 58 εκατ. ευρώ και αναμένεται να διπλασιασθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους. Η ανοδική τάση του κατά τη διετία 2018-2019 προέκυψε λόγω των ρυθμίσεων που είχε προωθήσει η προηγούμενη κυβέρνηση για αυξημένες παροχές στους ασφαλισμένους χωρίς τους αντίστοιχους πόρους, εις βάρος του εισοδήματος των συμβεβλημένων ιατρών και διαγνωστικών μονάδων. Αποτέλεσμα είναι να μην αποζημιώνονται 4 στις 10 ιατρικές εξετάσεις και πράξεις που πραγματοποιούνται.

    Οι φορείς έχουν θέσει επιτακτικά το θέμα στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ζητώντας να καταργηθεί άμεσα το οριζόντιο μέτρο, ώστε να αποφευχθούν δυσβάσταχτες οικονομικές επιπτώσεις στον ιατρικό κλάδο, αλλά και περαιτέρω ταλαιπωρία στους ασθενείς.

    Πρόσφατα, ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας δεσμεύτηκε να ενισχύσει τον προϋπολογισμό των ιδιωτικών φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και να προβεί σε ρύθμιση, με τον ευνοϊκότερο δυνατό τρόπο, των παλαιών οφειλών τους προς τον ΕΟΠΥΥ.

    Στο μεταξύ, στη συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα το Συντονιστικό Όργανο του κλάδου με την αντιπρόεδρο του Οργανισμού, Θεανώ Καρποδίνη, έλαβε διαβεβαιώσεις ότι θα αυξηθεί ο κλειστός προϋπολογισμός για διαγνωστικές εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ, πέραν των 27 εκατ. ευρώ που είχαν συμφωνηθεί επί Ξανθού.

    Υπενθυμίζεται ότι ο κλειστός προϋπολογισμός από 357 εκατ. το 2018 αυξήθηκε κατά 9 εκατ. από τον Ανδρέα Ξανθό και διαμορφώθηκε στα 366 εκατ. Στη συνέχεια προστέθηκαν τα 27 εκατ., φτάνοντας τα 393 εκατ., εκκρεμεί, ωστόσο, η σχετική υπουργική απόφαση. Η κα Καρποδίνη δεσμεύτηκε ότι τα χρήματα θα δοθούν μέχρι το τέλος του  χρόνου, ενώ αναζητούνται επιπλέον κονδύλια. Οι φορείς ζητούν τουλάχιστον 25 εκατ. ευρώ, επιπλέον, έτσι ώστε ο προϋπολογισμός να αυξηθεί συνολικά τουλάχιστον κατά 50 εκατ. ευρώ.

    Μέχρι στιγμής ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα βελτίωσης των οικονομικών δεδομένων των ιατρών και των διαγνωστικών εργαστηρίων. Στο πλαίσιο αυτό, ο κλάδος αποφάσισε να αντιδράσει εμπράκτως, οργανώνοντας μέσα στον Νοέμβριο την προειδοποιητική απεργία ζητώντας συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την κατάργηση ή περιορισμό του Clawback και την αύξηση των πόρων του ΕΟΠΥΥ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

    Συνάντηση με την ηγεσία του ΕΟΠΥΥ

    Μετά τη σύσκεψη των φορέων, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προεδρείου του ΠΙΣ και του Συντονιστικού οργάνου, με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Βασίλη Πλαγιανάκο και την αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ,  Θεανώ Καρποδίνη.

    Η κ. Καρποδίνη αναγνώρισε για άλλη μία φορά την ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για τους φορείς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και δεσμεύτηκε ότι θα γίνει ανακατανομή των πόρων του ΕΟΠΥΥ και αύξηση των κονδυλίων για τις διαγνωστικές εξετάσεις στο τέλος του χρόνου, οπότε και θα είναι ξεκάθαρα τα οικονομικά δεδομένα του Οργανισμού.

    Παράλληλα, δήλωσε στους εκπροσώπους του κλάδου ότι θα γίνει προσπάθεια ενίσχυσης των πόρων για τις διαγνωστικές εξετάσεις μέσω κονδυλίων από την Πρόνοια και το μεταναστευτικό. Όπως επεσήμανε η κ. Καρποδίνη, στόχος είναι τα επόμενα τρία χρόνια να καταργηθεί πλήρως το Clawback.

    Αίτημα του ΠΙΣ προς τον ΕΟΠΥΥ είναι να μειωθούν οι λειτουργικές δαπάνες του ΕΟΠΥΥ που φθάνουν τα 800 εκατ. ευρώ με 1500 υπαλλήλους που εργάζονται στον Οργανισμό και να ενισχυθούν οι γιατροί.

    «Είναι ενδεικτικό ότι ο ΕΟΠΥΥ για χιλιάδες συμβεβλημένους ιατρούς, εργαστήρια και πολυϊατρεία που καλύπτουν βασικές ανάγκες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας καταβάλλει μόλις το 1/3 του ποσού που αντιστοιχεί στις λειτουργικές δαπάνες του. Για διαγνωστικές εξετάσεις δίνονται 393 εκατ. ευρώ και για ιατρικές επισκέψεις 93 εκατ. ευρώ, την ώρα που ο κλάδος καλύπτει το 90% των αναγκών του πληθυσμού», αναφέρει ο Σύλλογος σε σχετική ανακοίνωση.



    ΣΧΟΛΙΑ