• Business

    Αντώνης Τζωρτζακάκης: Προχωρούν οι επενδύσεις στα δίκτυα υψηλής ταχύτητας – Tι είπε για την είσοδο της BC Partners στη Forthnet

    Αντώνης Τζωρτζακάκης


    «Η πορεία για το FTTH (οπτική ίνα έως το σπίτι) έχει ξεκινήσει, βρισκόμαστε στην αρχή και οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι. Οι επενδύσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων για την ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς είναι σε εξέλιξη» σημείωσε χθες ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Αντώνης Τζωρτζακάκης.

    Μια μέρα αφού δημοσιοποιήθηκε ο Δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2020 (στοιχεία 2019) βάσει του οποίου η Ελλάδα συγκεντρώνει τη δεύτερη χειρότερη βαθμολογία στο σύνολο της αξιολόγησης, ο κ. Τζωρτζακάκης αναφέρθηκε σε διαδικτυακή ενημέρωση του Τύπου αναλυτικότερα στα στοιχεία της συνδεσιμότητας (διαθέσιμες ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο).

    Όπως είπε, σαφώς η Ελλάδα άρχισε πολύ αργότερα να επενδύει στις υπέρ υψηλές ταχύτητες, όπως συνέβη νωρίτερα και με το ADSL. Ξεκίνησε μόλις τα τελευταία δύο χρόνια με τις υπόλοιπες χώρες να έχουν προηγηθεί ήδη αρκετά.

    Η εκτίμησή του είναι ότι από δω και στο εξής θα δούμε σημαντική αύξηση της ζήτησης για υψηλής ταχύτητας συνδέσεις, ενώ από τη πλευρά της η πολιτική ηγεσία θα κάνει ό,τι μπορεί για να την ενθαρρύνει.

    Συμπλήρωσε ότι σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, η περίοδος των περιοριστικών μέτρων προκάλεσε αύξηση των αιτημάτων για αναβαθμίσεις των τηλεπικοινωνιακών συνδέσεων στα νοικοκυριά και αυτό είναι ενθαρρυντικό.

    Επεσήμανε, πάντως, πως όσο και αν βελτιωθούν οι υποδομές, αν δεν αναπτύσσονται παράλληλα οι υπηρεσίες (και κατά συνέπεια και η ζήτηση) δεν θα επιτυγχάνεται το πολλαπλασιαστικό όφελος για την κοινωνία.

    Ο κ. Τζωρτζακάκης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, χαρακτήρισε θετική την είσοδο στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά της BC Partners προσθέτοντας ότι η προσδοκία είναι οι επενδύσεις που θα κάνει στη Forthnet να είναι αντίστοιχες του μεγέθους της.

    Βάσει των στοιχείων που δημοσιοποιήθηκαν χθες από τη ΓΓΤΤ:

    – Στις ενεργές τηλεφωνικές γραμμές (στοιχεία στις 31.03.20) ταχύτητα μικρότερη από 30 Mbps είχαν 2.939.251 συνδέσεις, 30 έως 100 Mbps είχαν 1.80.289 και μεγαλύτερη από 100 Mbps, 115.578. Στην Ελλάδα το 98% όσων καλύπτονται από Very High Capacity Networks (VHCN) έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο με ταχύτητα 1 Gbps, τη στιγμή που στην Ε.Ε. το αντίστοιχο ποσοστό είναι 73,5%.

    – Η «καθολική» ευρυζωνική κάλυψη κινείται άνω του μέσου όρου της ΕΕ. Παρά το δύσκολο γεωγραφικό ανάγλυφο της χώρας, βασικές υποδομές σταθερής ευρυζωνικότητας προσφέρονται σε όλους τους πολίτες.

    – Η κάλυψη σε δίκτυα νέας γενιάς (NGA) επεκτείνεται. Τα δίκτυα οπτικών ινών FTTC (οπτική ίνα στην υπαίθρια καμπίνα) και FTTH επεκτείνονται σε όλη τη χώρα τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια. Εντός του 2020 και σε όρους κάλυψης 450 με 500 χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε FTTH δίκτυο. Παρά την καθυστέρηση πολλών ετών, στον πρώτο ουσιαστικά χρόνο ανάπτυξης των FTTH δικτύων η Ελλάδα ανέβηκε στην 21η θέση στον DESI.

    – Η «ποιότητα» των σταθερών δικτύων «υψηλής χωρητικότητας» VHCN είναι ιδιαίτερα υψηλή στην Ελλάδα Οι χρήστες αυτών των δικτύων απολαμβάνουν ταχύτητες 1Gbps σε ποσοστό 98,5%, με μέσο όρο στην ΕΕ το 52%.

    – Η κάλυψη κινητών ευρυζωνικων δικτύων LTE είναι ικανοποιητική, στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

    Σε εξέλιξη βρίσκονται στο μεταξύ οι παρακάτω πρωτοβουλίες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τις οποίες να σημειωθεί ότι ξεκίνησαν από την Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών (ΓΓΤΤ) με γενικό γραμματέα τον Βασίλη Μαγκλάρα, με την σημερινή ηγεσία της ΓΓΤΤ να τις εξελίσσει και να τις υλοποιεί:

    1. Το έργο Superfast Broadband: Πρόκειται για το κουπόνι ενίσχυσης της ζήτησης για υπερ υψηλές ταχύτητες από επιχειρήσεις και νοικοκυριά το οποίο έχει επεκταθεί έως το 2022 με δυνητικά 135.000 ωφελημένους. Προϋπολογισμός 50 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία καθώς το δίκτυο FTTH επεκτείνεται μέσα σε δύο μήνες διατέθηκαν 2.000 νέα κουπόνια, όταν σε όλη την προηγούμενη διετία είχαν εκδοθεί μόλις 5.600 κουπόνια.

    2. Το έργο Ultrafast Broadband που υλοποιείται με τη μέθοδο του ΣΔΙΤ και έχει προσελκύσει 9 ενδιαφερόμενους για τα 7 τμήματά του. Αφορά στη δημιουργία δικτύου οπτικών ινών έως τα σπίτια (750.000 συνδέσεις) σε περιοχές που δεν παρουσιάζουν μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον. Ο προϋπολογισμός του είναι 870 εκατ. ευρώ και μέρος του θα καλυφθεί από κοινοτικούς πόρους. Ο στόχος είναι το έργο να συμβασιοποιηθεί στο τέλος του 2020 αρχές 2021. Στη φάση αυτή ξεκινά ο ανταγωνιστικό διάλογος με τους ενδιαφερόμενους.

    Παράλληλα «τρέχει» η προετοιμασία της δημοπρασίας για την πέμπτη γενιά κινητής τηλεφωνίας (5G) στο τέλος του έτους, το έργο WiFi4GR, ενώ σε θεσμικό επίπεδο το επόμενο διάστημα θα τεθεί σε διαβούλευση ο Κώδικας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, νομοθετικές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση επιτάχυνσης υλοποίησης των δικτύων και το Μητρώο Υποδομών.



    ΣΧΟΛΙΑ