• Business

    Αντώνης Καντζέλης (DS Smith): Επενδύσεις 34 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα τους επόμενους 12 μήνες

    • NewsRoom
    Αντώνης Καντζέλης, Managing Director DS Smith (Πηγή: Linkedin)

    Αντώνης Καντζέλης, Managing Director DS Smith (Πηγή: Linkedin)


    Επενδυτικό πλάνο 34 εκατ. ευρώ «τρέχει» η DS Smith στην Ελλάδα, όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία) της πολυεθνικής, Αντώνης Καντζέλης, σε συνάντηση με δημοσιογράφους.

    Σύμφωνα με την εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο της συσκευασίας από κυματοειδές χαρτόνι, έχει ήδη ξεκινήσει η υλοποίηση των σχετικών επενδύσεων που αφορούν και τα τρία εργοστάσια που διατηρεί στη χώρα μας, στην Ιεράπετρα, την Κόρινθο και τη Σίνδοs στην Β. Ελλάδα. 

    Το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το καλοκαίρι του 2024 και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των εργοστασίων, την επέκταση των κτιριακών χώρων, την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων με βάση τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Κυκλική Οικονομία.

    Ακόμη, στόχοι είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς και η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας κατά περίπου 30%.

    Ειδικότερα, στο εργοστάσιο της Ιεράπετρας θα εγκατασταθεί μία νέα μηχανή επεξεργασίας Rotary Die Cutter (RDC).

    Η περιοχή θεωρείται υψίστης σημασίας για τον πρωτογενή αγροδιατροφικό τομέα της Κρήτης, ενώ θα γίνουν και οι απαραίτητες επεκτάσεις του υφιστάμενου κτιρίου, βελτιώνοντας περαιτέρω τη λειτουργική αποτελεσματικότητα και την ποιότητα των παραγόμενων συσκευασιών.

    Η προσθήκη αυτού του πλήρως αυτοματοποιημένου μηχανήματος με 6 εκτυπωτικές μονάδες υψηλής ακρίβειας θα εκσυγχρονίσει πλήρως τις παραγωγικές δυνατότητες του εργοστασίου.

    Επίσης, τους επόμενους μήνες θα εγκατασταθεί μια μηχανή επεξεργασίας Flatbed Die Cutter (FDC), ενισχύοντας περαιτέρω τις καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις συσκευασίας που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά των λαχανικών, τα οποία παράγονται στην περιοχή της Ιεράπετρας προς στην υπόλοιπη Ευρώπη.

    Όπως υποστηρίζει η εταιρεία, με αυτές τις αναβαθμίσεις, το εργοστάσιο θα εισέλθει σε μια νέα εποχή, αναδεικνύοντας τη δέσμευσή της, να προσφέρει καινοτόμες λύσεις και να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα κατά 25%.

    Σύμφωνα με τον  κ. Καντζέλη, από το 2019 που ανέλαβε τα καθήκοντά του μέχρι σήμερα, η εταιρεία πραγματοποίησε επενδύσεις περίπου 10 εκατ. ευρώ και σήμερα σχεδιάζει να πραγματοποιήσει επενδύσεις 3,5 φορές μεγαλύτερες σε μόλις 12 μήνες.

    Εξήγησε δε ότι οι κύριοι λόγοι αυτής της αλλαγής στη φιλοσοφία είναι η εμπιστοσύνη, η σταδιακή άνοδος της ελληνικής οικονομίας, η σημαντική στροφή προς την κυκλική οικονομία, καθώς και η βιωσιμότητα που καταγράφεται στην κοινωνία και την αγορά.

    Η πρώτη μετοχή, η εξαγορά του 2015 και ο τζίρος των 100 εκατ.

    Σημειώνεται ότι η DS Smith βρίσκεται στην Ελλάδα τα τελευταία 64 χρόνια απασχολώντας συνολικά 450 εργαζόμενους. Ουσιαστικά, πρόκειται για την εξέλιξη της εταιρείας Carton Pack Hellas.

    Η DS Smith το 2011 εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας αποκτώντας το 49% και στο τέλος του 2015 ολοκλήρωσε την εξαγορά του 100%.

    Οι συγκεκριμένες κινήσεις, αποτελούσαν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου εξαγοράς που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία 15 χρόνια από τον όμιλο, ο οποίος έχει πλέον εξελιχθεί σε κορυφαίο πάροχο βιώσιμων συσκευασιών με βάση το χαρτί, που υποστηρίζεται από δραστηριότητες ανακύκλωσης και κατασκευής χαρτιού.

    Με έδρα το Λονδίνο και μέλος του FTSE 100, η DS Smith δραστηριοποιείται σε 34 χώρες απασχολώντας περίπου 30.000 άτομα ενώ ο τζίρος της ξεπερνά τα 7 δισ. λίρες.

    Στην Ελλάδα σήμερα ο τζίρος της DS Smith ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ, ενώ το μερίδιο αγοράς της υπολογίζεται μεταξύ 20%-25%.

    «1 στα 4 ή 1 στα 5 προϊόντα στην Ελλάδα χρησιμοποιεί τη συσκευασία μας», ανέφερε ο κ. Καντζέλης, ο οποίος επεσήμανε παράλληλα και τις δυσκολίες που υπάρχουν στην συγκεκριμένη αγορά.

    Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η ελληνική αγορά υπολογίζεται μεταξύ 550 και 600 εκατ. m2 (τα τετραγωνικά μέτρα είναι η βασική μονάδα μέτρησης στον κλάδο), ενώ από πλευράς τζίρου υπολογίζεται ότι ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ περίπου.

    Η DS Smith διατηρεί λοιπόν ηγετικό μερίδιο σε αυτήν την αγορά «χαμηλού περιθωρίου» και «κατακερματισμένη», όπως την χαρακτήρισε ο κ. Καντζέλης, στην οποία δραστηριοποιούνται και άλλοι πολυεθνικοί παίκτες (Dunapack, Smurfit Kappa), εταιρείες συμφερόντων επιχειρηματικού ομίλου με έδρα την Τουρκία και τον Λίβανο (Nova Paper & Packaging, Unipack), αλλά και πολλές μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, που αντιμετωπίζουν σημαντικές πιέσεις.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Καντζέλη, ο κλάδος θα προβεί σε εξυγίανση μελλοντικά, την οποία θα ακολουθήσει και η Ελλάδα.

    Ωστόσο, όπως υποστηρίζει, η ελληνική αγορά αναπτύσσεται σταθερά γύρω στο 3% τα τελευταία 4-5 χρόνια.

    Διαβάστε επίσης: 

    Στη Σκιάθο το mega yacht αξίας 25 εκατ. δολ. της οικογένειας Κουμάνταρου

    Κριστιάνο Ρονάλντο: Επενδύει στην αγορά πολυτελών ρολογιών – Aπέκτησε μερίδιο στην πλατφόρμα Chrono24

    Google: Αποχωρεί ανώτατο στέλεχος μετά από 25 χρόνια



    ΣΧΟΛΙΑ