• Business

    Η Άννα Πουσκούρη-Reiche (νέα πρόεδρος της Attica Bank) και τα δομημένα ομόλογα. Μια κατάθεση που είχε συζητηθεί


    Η νέα πρόεδρος της Attica Bank Άννα Πουσκούρη-Reiche (εκλέγεται σε λίγες ώρες πρόεδρος της Τράπεζας Αττικής )  αναμφισβήτητα  έχει μια τεράστια εμπειρία στην τραπεζική καθώς ήταν για χρόνια επικεφαλής της γερμανικής τράπεζας Hypo Vereinsbank (νυν Unicredit) στην Ελλάδα. Πριν από 9 χρόνια και για την ακρίβεια τον Απρίλιο του 2007 είχε δώσει μια κατάθεση ενώπιον του αντεισαγγελέα Εφετών Αντώνη Λιόγα, ο οποίος διενεργούσε  την πολύκροτη έρευνα των δομημένων ομολόγων καθώς η τράπεζα που διοικούσε,  είχε εμπλακεί στην υπόθεση. Τότε είχε παραδεχτεί ότι η Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και η Νοrth Asset Manage-ment γνώριζαν ότι τελικοί αγοραστές του δομημένου ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ ήταν ασφαλιστικά Ταμεία.

    Ήταν ίσως μια από τις σημαντικότερες καταθέσεις που περιελήφθησαν στην προ ετών σχηματισθείσα δικογραφία, καθώς ήλθε  σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του επικεφαλής της Νοrth Asset Manage-ment κ. Γ. Παπαμαρκάκη ότι δεν γνώριζε τους τελικούς επενδυτές.

    Η κατάθεση είχε ως εξής: 

    Άννα Πουσκούρη Reiche. Πρόεδρος Attica Bank
    Άννα Πουσκούρη Reiche. Πρόεδρος Attica Bank

    «Τον Οκτώβριο του 2006 ο κ. Γ. Παπαμαρκάκης της North Asset Management προσέγγισε το στέλεχος της HVB κ. Νίκο Μπούγο προκειμένου αυτή να εκτελέσει συναλλαγή αγοραπωλησίας ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου μεταξύ της North και της Ακρόπολις ΑΧΕ, τον ενημέρωσε δε ότι η Ακρόπολις ΑΧΕ θα ενεργούσε για λογαριασμό πελατών της -τελικών επενδυτών, που ήταν ασφαλιστικά ταμεία χωρίς να του προσδιορίσει ποια συγκεκριμένα», ανάφερε  η κ. Πούσκουρη στην κατάθεσή της.

    Στη συνέχεια εξηγούσε  ότι η μεσολάβηση της HVB ήταν αναγκαία, καθώς «ήταν απαραίτητο για τη North να χρησιμοποιήσει κάποια τράπεζα στην Ελλάδα που να διαθέτει μηχανισμό εκκαθάρισης με την Τραπεζα της Ελλάδος προκειμένου να εξασφαλιστεί η διαθεσιμότητα των χρημάτων και η πιστοποίηση των αντίστοιχων εντολών από τα Ταμεία». Χωρίς τη μεσολάβηση τράπεζας «δεν θα μπορούσε να καλύψει τον κίνδυνο εκκαθάρισης, να διαπιστώσει δηλαδή ότι τελικοί επενδυτές είχαν καταθέσει τις αντίστοιχες εντολές και τα χρήματα απευθείας με την ΤτΕ, διότι η North δεν διατηρεί λογαριασμό σε αυτήν και δεν συμμετέχει απευθείας στο σύστημα εκκαθάρισης ομολόγων με την ΤτΕ».

    Η κ. Πούσκουρη εξηγούσε ότι υπήρξαν εσωτερικές συζητήσεις της τράπεζάς της για να εξασφαλιστεί ότι η εντολή της «Ακρόπολις» βασίζεται σε υπαρκτούς πελάτες, καθώς και η κάλυψη της ανάγκης γνώσης του τελικού πελάτη. «Για την εξασφάλιση της συναλλαγής αποφασίστηκε να ζητηθεί επιβεβαίωση από την Τράπεζα της Ελλάδος, πριν από την ημερομηνία εκκαθάρισης, ότι έλαβε -η Τράπεζα της Ελλάδος- οδηγίες εκκαθάρισης από τους τελικούς πελάτες της «Ακρόπολις», δηλαδή τα ασφαλιστικά Ταμεία…

    Η Τράπεζα της Ελλάδος μεταξύ της ημερομηνίας συναλλαγής και της ημερομηνίας εκκαθάρισης (7.2.2007-22.2.2007) επιβεβαίωσε προφορικά στην τράπεζά μας την ύπαρξη σχετικών εντολών των Ταμείων και τη διαθεσιμότητα των χρημάτων…».

    Άννα Πουσκούρη Reiche . Πρόεδρος Attica Bank
    Άννα Πουσκούρη Reiche . Πρόεδρος Attica Bank

    Σύμφωνα με την κ. Πουσκούρη, «η «Ακρόπολις» έδωσε στην HVB 4 εντολές για την παράδοση των ομολόγων στους τελικούς επενδυτές, δηλαδή τα ασφαλιστικά Ταμεία, έναντι πληρωμής, δίνοντας οδηγίες να παραδώσουν τα ομόλογα στον θεματοφύλακά τους, δηλαδή την ΤτΕ».

    Για την ιστορία αξίζει να τονισθεί ότι προ δυο ετών(Μάιος 2014) το δικαστήριο έκρινε ένοχους όλους τους κατηγορούμενους στο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων, πλην του κ. Ευγένιου Παπαδόπουλου, πρώην ειδικού γραμματέα του υπουργείου Απασχόλησης. To δικαστήριο καταδίκασε τον υπάλληλο της HYPO Νίκο Μπούγο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/morgan-stanley-stis-5000-monades-o-ftse-100/56385

     

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/tha-echi-brexit-thetiki-epidrasi-stin-agora-ton-tanker/56302



    ΣΧΟΛΙΑ