• Business

    «Ανοίγει» ο δρόμος για τον αγωγό TAP: Απορρίφθηκαν από το ΣτΕ οι προσφυγές των δήμων


    Στην έγκριση δανείου ύψους 500 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου TAP προχώρησε η EBRD, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει ο δρόμος και από το ΣτΕ, μετά την απόρριψη των αιτήσεων προσφυγής κατά των εργασιών από δήμους τους οποίους διαπερνά ο αγωγός.

    Πιο συγκεκριμένα, το διοικητικό συμβούλιο της EBRD ενέκρινε σήμερα δάνειο ύψους έως 500 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή του αγωγού Trans Adriatic Pipeline (TAP), ενός έργου προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της Ενεργειακής Κοινότητας.

    Από την άλλη, διευθετήθηκαν και οι τελευταίες δικαστικές εκκρεμότητες του έργου, καθώς την περασμένη εβδομάδα εκδόθηκαν και οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που απορρίπτουν τις αιτήσεις ακύρωσης έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Κοινωνικών Επιπτώσεων του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου ΤΑΡ που είχαν κατατεθεί το 2014 από τους δήμους Καβάλας, Σερρών και Δοξάτου.

    Ο αγωγός μήκους 878 χιλιομέτρων ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, περνά σχεδόν όλη τη Βόρεια Ελλάδα, συνεχίζει την Αλβανία και, αφού περάσει κάτω από την Αδριατική Θάλασσα, καταλήγει στη νότια Ιταλία. Αποτελεί το τελευταίο σκέλος του νότιου διαδρόμου αερίου και θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας στην Ευρώπη. Το μεγαλύτερο μέρος της κατασκευής του έχει ολοκληρωθεί στην Ελλάδα.

    Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στα 4,5 δισ. ευρώ. Το συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ενέκρινε νωρίτερα αυτό το έτος την επιλεξιμότητα της TAP για δάνειο ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ επί του παρόντος εξετάζονται και άλλες συνεισφορές από τους οργανισμούς εξαγωγικών πιστώσεων της Ευρώπης.

    Η αλυσίδα αξίας του νότιου διαδρόμου αερίου έχει συνολικό εκτιμώμενο κόστος 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ και περιλαμβάνει επενδύσεις σε υποδομές αερίου σε δίκτυο αγωγών μήκους 3.500 χιλιομέτρων που διασχίζει έξι χώρες. Τα μέρη του νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου είναι το κοίτασμα Shah Deniz στο Αζερμπαϊτζάν, ο αγωγός του Νότιου Καυκάσου στο Αζερμπαϊτζάν και στη Γεωργία, ο TANAP στην Τουρκία και ο TAP.

    Τα εγκαίνια του TANAP πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο στην Τουρκία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δήλωση υπέρ της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου IGB υπέγραψαν Τσίπρας και Μπορίσοφ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Την επαναλειτουργία του αγωγού Θεσσαλονίκης – Σκοπίων επιθυμεί η ΠΓΔΜ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Επιμένει ο Ακιντζί: Αγωγός φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας, «για να έχουμε ειρήνη και σταθερότητα»



    ΣΧΟΛΙΑ