• Business

    Άγγελος Κατωπόδης: Η συναρπαστική ζωή ενός σύγχρονου Οδυσσέα από την Ιθάκη, που κατέκτησε γευστικά τις ΗΠΑ και το Μπαχρέιν

    Άγγελος Κατωπόδης


    Ζωή σαν μυθιστόρημα. Ο Άγγελος Κατωπόδης μοιάζει να έχει ζήσει δέκα ζωές σε μία. Ένας πολυμήχανος επιχειρηματίας, ένα φωτεινό μυαλό, ένας δραστήριος, ακούραστος άνθρωπος, που καταφέρνει να εντοπίζει την ευκαιρία και να την «αρπάζει από τα μαλλιά». Από τουριστικά είδη σε cookies και σε burgers δίνει το στίγμα του και αποδεικνύει ότι, πράγματι, «ο τολμών νικά».

    Τις τελευταίες δεκαετίες δραστηριοποιείται στην εστίαση εκτός συνόρων, σε ιδιαίτερα απαιτητικές αγορές, κάνοντας πολύ επιτυχημένες συνεργασίες, που πιάνουν τον σφυγμό της εποχής και δημιουργούν trends. Όμως μικρός άλλα ήθελε και από αλλού ξεκίνησε. Ένας σύγχρονος Οδυσσέας, που περιπλανιέται επί σειρά ετών σε πολλά μέρη του κόσμου, αλλά πάντα επιστρέφει στη γενέτειρά του την Ιθάκη, την οποία λατρεύει. 

    Δεύτερη πατρίδα του η Νέα Υόρκη, όπου δραστηριοποιείται επιχειρηματικά τα τελευταία χρόνια. Για τους Νεοϋορκέζους είναι ο άνθρωπος, που τους έμαθε τη σπανακόπιτα, την οποία ζητάνε μανιωδώς στα μαγαζιά του.

    Όμως η επιχειρηματική του δράση δεν σταματά στο Μεγάλο Μήλο. Διατηρεί εστιατόρια και στο Μπαχρέιν – συνέταιρος του σεΐχη Μοχάμεντ Αλ Καλίφα, ενώ σχεδιάζει ένα, ακόμη, βήμα στη Νέα Υόρκη.

    Στο Bahrain, με τον Σεΐχη Mohamed Al Kalifa και τον γιο του

    Η ιστορία της ζωής του είναι μια συνεχής περιπέτεια, με απρόοπτα, κάποιες αποτυχίες και ακόμη περισσότερες επιτυχίες. 

    Άγγελος Κατωπόδης: Το ξεκίνημα στην Ιθάκη

    Ο Άγγελος Κατωπόδης γεννήθηκε στην Ιθάκη και από μικρός είχε το σύνδρομο του Οδυσσέα, ήθελε να γυρίσει τον κόσμο. Ως παιδί, το όνειρό του ήταν να γίνει καπετάνιος, μιας και δεν μπορούσε να φανταστεί τη ζωή του μακριά από τη θάλασσα. Έβλεπε ότι πολλοί φίλοι του μπάρκαραν και ήθελε να κάνει το ίδιο, αλλά η ζωή του τα έφερε αλλιώς. 

    Στη disco ΚΙΡΚΗ στην Ιθάκη

    Ξεκίνησε, λοιπόν, να δουλεύει στο μαγαζί με υφάσματα και είδη προικός του πατέρα του στην Ιθάκη και στα 22 του άνοιξε στο νησί το πρώτο του μαγαζί με τουριστικά είδη. Περίοπτη θέση στα είδη προς πώληση είχαν τα καραβάκια, που έφτιαχνε ο ίδιος με τα χέρια του. Ακολούθησε και δεύτερο μαγαζί με τουριστικά είδη, ένα τουριστικό πρακτορείο, αλλά και μια ντισκοτέκ.

    «Τη ντισκοτέκ την ονομάσαμε Κίρκη και τη φτιάξαμε μόνοι μας. Διαλύσαμε κολώνες της ΔΕΗ με πριόνια και φτιάξαμε τα τραπέζια και τους καναπέδες», θυμάται ο κ. Κατωπόδης, μιλώντας στο Mononews.

    Το αμερικανικό όνειρο

    Στις ΗΠΑ βρέθηκε λίγα χρόνια αργότερα. Εκεί κατοικούσε η αγαπημένη του αδελφή Μαρίνα – έδωσε το όνομά της στην πρώτη του βάρκα, «Μαρινέτ» – η οποία έλειπε πολύ στην οικογένεια κι εκείνος πήγε για να τη φέρει πίσω στην Ελλάδα, αλλά τελικά έμεινε μαζί της. 

    Τον πρώτο καιρό, μέχρι να δει τι θα κάνει στην Αμερική, ασχολήθηκε με το χόμπι του, που ήταν να κατασκευάζει πράγματα από χαλκό, όπως μπαούλα και καθρέπτες, τα οποία πωλούσε. Στην πορεία, όμως, άλλαξαν τα σχέδια.

    «Εκείνη την εποχή στο Μανχάταν σχηματίζονταν ουρές έξω από ένα μαγαζί με cookies, το David’s cookies. Μάλιστα είχαν γραφτεί και πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα για αυτό, καθώς ο David ήταν ο πρώτος, που έκανε μόδα τα cookies στη Νέα Υόρκη. Σκέφθηκα, λοιπόν, να κάνω κάτι ανάλογο, αλλά συγχρόνως διαφορετικό. Έτσι έφτιαξα το πρώτο μου κατάστημα στη Νέα Υόρκη, το The Cookie Odyssey», μας λέει ο κ. Κατωπόδης.

    Το 1ο Cookie Odyssey στη Νέα Υόρκη

    Στο κατάστημα, ωστόσο, δεν πωλούσε μόνο cookies, αλλά και κρουασάν, που εν πολλοίς ήταν άγνωστα στην Αμερική. 

    «Ήμασταν ο πρώτος φούρνος που έφερε τα κρουασάν από το Παρίσι στη Νέα Υόρκη. Ο κόσμος δεν τα ήξερε, δεν τα έλεγε κρουασάν, αλλά άλλοτε μισοφέγγαρα, άλλοτε πέταλα αλόγου. Κι εμείς αρχίσαμε να φτιάχνουμε κρουασάν α λα ελληνικά, με ρίγανη, φέτα και ντομάτα, τα οποία γίνονταν ανάρπαστα».

    Τα βραβευμένα cookies

    Είναι η εποχή που τα cookies «έσπαγαν ταμεία» και γίνονταν πολλοί διαγωνισμοί για την ανάδειξη των καλύτερων. Σε έναν διαγωνισμό, λοιπόν, του NBC το 1982, τα cookies του κυρίου Κατωπόδη ψηφίστηκαν ως τα καλύτερα της Νέας Υόρκης. Αδιάψευστοι δοκιμαστές τυφλά παιδιά, που ξετρελάθηκαν με τη γεύση των μπισκότων και τα έφεραν στην πρώτη θέση.

    Μέσα σε πέντε χρόνια ο Έλληνας επιχειρηματίας είχε έξι καταστήματα με cookies και κρουασάν στις ΗΠΑ και οι ουρές με διάσημους stars και απλούς πολίτες, που ήθελαν να τα γευτούν, ήταν ατέλειωτες. Ήταν τέτοια η θραύση των μπισκότων, που στα 100ά γενέθλια της Brooklyn Bridge η ομάδα του κυρίου Κατωπόδη και των Cookies Odyssey ήταν οι official bakers της λαμπρής εκδήλωσης.

    Ωστόσο δεν ήταν μια διαδρομή στρωμένη με ροδοπέταλα. Το πρώτο κατάστημα, προϊόν πολύμηνης προσωπικής εργασίας, ήταν σε μια κακόφημη περιοχή της Νέας Υόρκης στη 6th Avenue – το κτίριο ως τότε στέγαζε έναν οίκο ανοχής. Αφού έφτιαξε το κατάστημα, ο κ. Κατωπόδης και οι συνεργάτες του πέρασαν αρκετό διάστημα, όπου η πελατεία ήταν ελάχιστη και οι δουλειές δεν πήγαιναν καλά.

    «Στο υπόγειο του μαγαζιού μεγάλωσα τον σωλήνα που έφθανε ως πάνω, στην είσοδο. Εκεί άνοιξα μια μικρή τρύπα κάτω χαμηλά στην πρόσοψη. Στο υπόγειο όλη μέρα σε μια τεράστια κατσαρόλα βράζαμε βανίλια και κανέλα. Με την ηλεκτρική σκούπα, λοιπόν, η μυρωδιά περνούσε από τον σωλήνα και έφθανε ως έξω από το μαγαζί, απλωνόταν στα γύρω τετράγωνα. Έτσι άρχισε να έρχεται όλο και πιο πολύς κόσμος στο μαγαζί από τη μυρωδιά, μέχρι που μας μάθανε, τους άρεσαν τα προϊόντα και τα νέα διαδόθηκαν», αναφέρει με χαμόγελο ο πρωτοπόρος επιχειρηματίας.

    Ελλάδα – ΗΠΑ σημειώσατε X

    Εκείνη την περίοδο ο Άγγελος Κατωπόδης πηγαινοερχόταν Ελλάδα – ΗΠΑ. Μάλιστα έφτιαξε ένα yacht club στην Ιθάκη, τις «Σειρήνες», κοσμικό στέκι της εποχής. Παράλληλα έστησε το Bagel Store στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο πωλούσε bagels και bagel chips, αλλά και τον φούρνο Αρτόπολις στη Νέα Υόρκη. Στη μητρόπολη του κόσμου ο έμπειρος, πλέον, επιχειρηματίας, που δεν άφηνε ευκαιρία να πάει χαμένη, άνοιξε στο Σόχο, στην καρδιά του Μανχάταν, άλλον έναν φούρνο με όλων των ειδών τις πίτες. 

    Πρόκειται για το Pi Bakerie, που έμαθε στους πολυάσχολους κατοίκους της Νέας Υόρκης τι σημαίνει ελληνική πίτα. Η σπανακόπιτα, η μανιταρόπιτα, αλλά και η Mykonos Pi θεωρούνται top και ξεπουλάνε.

    Tο PI στην FD στη ΝΥ

    «Η ιδέα πίσω από το όνομα Pi (πι) είναι τα δύο πρώτα γράμματα της ελληνικής λέξης πίτα. Πριν καταλήξουμε στο Pi, θέλαμε να ονομάσουμε τον φούρνο Π, που είναι ο μαθηματικός χαρακτήρας που αντιστοιχεί στο γνωστό 3,14 και στα αγγλικά προφέρεται πάι, όπως και η πίτα (pie) στα αγγλικά. Δυστυχώς δεν επιτρεπόταν να χρησιμοποιήσουμε αυτό το σύμβολο κι έτσι καταλήξαμε στο όνομα Pi. Στο μαγαζί μπαινοβγαίνουν καθημερινά αστέρες του κινηματογράφου, όπως η Jessika Alba, ο Alec Baldwin και άλλοι», εξηγεί ο επιχειρηματίας με την πολυσχιδή δράση.

    Πρόσφατα άνοιξε και δεύτερο Pi Bakerie στο Financial District (FD), στην «καρδιά» του οικονομικού κέντρου της Νέας Υόρκης, που λειτουργεί και ως wine bar και διοργανώνει και μουσικές βραδιές, κυρίως jazz.

    Τα φημισμένα burgers στο Μπαχρέιν

    Την επιτυχημένη πορεία εκτός συνόρων επισφράγισε η – κορυφαία – συνεργασία του με τον σεΐχη Μοχάμεντ Αλ Καλίφα στο Μπαχρέιν, με τον οποίο «τρέχουν» συνολικά πέντε χώρους εστίασης. 

    Το Bluefilled Burger – που λειτουργούσε επί χρόνια και στο Ψυχικό, αλλά έβαλε λουκέτο στην πανδημία και το ομώνυμο εστιατόριο στις Σπέτσες, που κι αυτό δεν υπάρχει πια – το Nomad Urban Eatery, άλλο ένα Nomad (franchise) στο Ριάντ και δύο Urban Café στο Μπαχρέιν.

    Το Nomad Urban Eatery στο Μπαχρέιν

    Το Nomad Urban Eatery σχεδίασαν οι Μουρίκης – Γαβαλάς και ανακηρύσσεται σε best designed restaurant σε όλα τα Αραβικά Εμιράτα τα τελευταία πέντε χρόνια. Το Bluefilled Burger του Μπαχρέιν σερβίρει τις πιο απίθανες εκδοχές burger για τους πλέον εκλεπτυσμένους ουρανίσκους, με έμφαση στον αστακό και σε άλλες ποιοτικές πρώτες ύλες, που ανεβάζουν τις τιμές στα ύψη…

    Το ένστικτο και τα νέα σχέδια

    Στην ερώτηση τι πρέπει να έχει ένας επιχειρηματίας, για να πετύχει, ο κ. Κατωπόδης απαντά: «Πρέπει να έχει ένστικτο και όραμα. You can’t fool the public, δεν μπορείς να ξεγελάσεις τον κόσμο, το κοινό. Επιπλέον τα πάντα είναι μαθηματικά. Στο πρώτο μαγαζί στη 6th Avenue υπολόγιζα πόσοι άνθρωποι περνούσαν κάθε μέρα από το σημείο, για να πάνε στις δουλειές τους και μετά πήγαινα με τις πιθανότητες».

    Τα καλοκαίρια του τα περνά στο αγαπημένο του Θιάκι. Εκεί «αποσυνδέεται», παίρνει τη βάρκα του – που κάθε χρόνο τη βάφει σε άλλο χρώμα – και απολαμβάνει τη θάλασσα, που λατρεύει, παρέα με την οικογένειά του και φίλους. 

    Ο Άγγελος Κατωπόδης με φίλους και τη βάρκα του στην Ιθάκη

    Τα γλέντια και τα πάρτι, που οργανώνει στο νησί, αφήνουν εποχή και συζητιούνται για καιρό. Λατρεύει το τραγούδι και τον χορό και του αρέσει να διηγείται ιστορίες από τα πρώτα χρόνια στη Νέα Υόρκη, την πόλη που δεν κοιμάται ποτέ.

    Επόμενα βήματα; Το Nota Bagel, με πιο υγιεινές επιλογές bagels, με μέλι, με ταχίνι, χωρίς γλουτένη κ.ά. Επίσης ένα νέο κατάστημα με cookies στο FD, το ίδιο μαγαζί με το πρώτο του, το The Cookie Odyssey. Αυτά θα ανοίξουν στο Μανχάταν. Αλλά τι σημασία έχει η τοποθεσία, αξία έχει το ταξίδι…

    Διαβάστε επίσης: 

    Οικογένεια Saade: Οι μεγιστάνες της ναυτιλίας βάζουν πλώρη για νέες επενδύσεις

    Ν. Βαρβαδούκας (Public): Διψήφιοι ρυθμοί ανάπτυξης και πωλήσεις πάνω από 500 εκατ. ευρώ το 2023

    ΟΤΕ: Μπήκαν οι τελικές υπογραφές για τα cloud services αξίας 109 εκατ. ευρώ

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ