• Business

    ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός: Από την Αίγινα στην πεντάδα των μεγάλων του λιανεμπορίου

    Άγγελος Κρητικός, ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός

    Άγγελος Κρητικός, ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός


    Ένα αθόρυβο success story στην αγορά του λιανεμπορίου τροφίμων χτίζουν αργά και μεθοδικά από το 1983, τα αδέλφια Κρητικού.

    Σε μια δύσκολη αγορά, με υψηλή συγκέντρωση και τους μεγάλους και ισχυρούς παίκτες, -εγχώριους και πολυεθνικούς- να κατέχουν μερίδια άνω των 60%, η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός διευρύνει σταθερά την παρουσία της διεκδικώντας με αξιώσεις κομμάτι από την πίτα των  11 και πλέον δισ. ευρώ του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων.

    Επέκταση μέσω εξαγορών

    Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ υπό τα αδέλφια Κρητικού, Αγγελου, Νεκτάριου και Δημήτρη (τα αρχικά τους συνθέτουν την επωνυμία ΑΝΕΔΗΚ) συνεχίζει αυτό που ξέρει να κάνει καλά. Την επέκταση του δικτύου μέσω εξαγορών και τη μεγέθυνση του αποτυπώματός της στην αγορά με την παρουσία της σε πανελλαδική κλίμακα. Στην κατεύθυνση αυτή προχωρά στην εξαγορά του Ομίλου σούπερ μάρκετ Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες του Γιάννη Πηλίδη, μια συμφωνία που θα δώσει αυξήσει τη γεωγραφική διασπορά του δικτύου και θα αυξήσει τον τζίρο της πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ.

    Η συμφωνία έχει οριστικοποιηθεί αλλά δεν έχει υπογραφεί ακόμη κάτι που αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα, όπως λέει στο mononews.gr ο Γιάννης Πηλίδης.

    Οι ταμπέλες της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός θα ανέβουν σε 52 ιδιόκτητα καταστήματα της Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες ενώ παράλληλα θα περάσουν στη διαχείρισή της τα εμπορικά σήματα Ηλιος, Πρόοδος και Ελληνικά Μάρκετ που λειτουργούν υπό το καθεστώς του franchise. Πρόκειται για ένα δίκτυο που αριθμεί 415 καταστήματα που λειτουργούν υπό αυτό το μοντέλο και τα οποία θα συνεχίσουν να λειτουργούν υπό τα εμπορικά τους σήματα.

    Εφόσον ολοκληρωθεί και τυπικά η διαδικασία και προχωρήσει μετά τις απαραίτητες εγκρίσεις η εξαγορά, η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Κρητικός θα φτάσει σε τζίρο την Γαλαξίας (503 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2021) διεκδικώντας μια θέση στην πεντάδα των τοπ σούπερ μάρκετ (χωρίς να υπολογίζεται το Lidl που δεν δημοσιοποιεί οικονομικά μεγέθη).

    Γιάννης Πηλίδης, ιδιοκτήτης του ΣΥΝΠΑ και διευθύνων σύμβουλος των εταιρειών Ελληνικά Market

    Γ. Πηλίδης: Πουλάς όταν είσαι καλά και όχι όταν έχεις ανάγκες

    «Πουλάς όταν είσαι καλά και όχι όταν έχεις ανάγκες» δίνει ως απάντηση στο ερώτημα του mononews.gr ο Ιωάννης Πηλίδης αναφορικά με το τίμημα που θα καταβάλλει η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός για την εξαγορά του ΣΥΝΠΑ.

    Ο κ. Πηλίδης, ιδιοκτήτης του ΣΥΝΠΑ και διευθύνων σύμβουλος των εταιρειών «Ελληνικά Market», «Πρόοδος Market» και «Ήλιος Market» κάνει λόγο για έναν υγιή όμιλο με προοπτικές΄.

    Ο τζίρος το 2021 έκλεισε στα 95 εκατ. ευρώ ενώ για τη φετινή χρονιά ο κύκλος εργασιών θα προσεγγίσει τα 100 εκατ. ευρώ. Η εκρηκτική αύξηση του τουρισμού έχει ευνοήσει τον όμιλο, που βλέπει τις πωλήσεις του να αυξάνονται όχι μόνο λόγω των ανατιμήσεων όπως συμβαίνει τους τελευταίους μήνες στην αγορά λιανεμπορίου τροφίμων.

    Η εταιρεία αυτή τη στιγμή έχει 13,5 εκατ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα με τον δανεισμό στα 11 εκατ. ευρώ και όπως σημειώνει ο Γιάννης Πηλίδης πρόκειται για έναν υγιή όμιλο που κάτω από την ομπρέλα της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός θα αναπτυχθεί περισσότερο.

    Ο κ. Πηλίδης θα αποχωρήσει από την εταιρεία μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. Την άλλη εβδομάδα, εκτός απροόπτου θα υπογραφεί το σχετικό συμφωνητικό. Θα ακολουθήσει η διαδικασία των εγκρίσεων, η απογραφή και η αποτίμηση της καθαρής θέσης του ομίλου. Οι διαδικασίες εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν στο τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου.

    Από το παντοπωλείο στην Αίγινα σε τζίρο 500 εκατ. ευρώ

    Η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός,  σήμερα λειτουργεί περισσότερα από 400 καταστήματα, διαθέτει έξι κέντρα διανομής και απασχολεί περισσότερους από 2.500 εργαζομένους.

    Η ιστορία της αλυσίδας ξεκινά από το 1948 όταν ο κύριος Ανδρέας Κρητικός ίδρυσε το πρώτο του κατάστημα στην Αίγινα. Η ιστορία συνεχίζεται όταν τα παιδιά του, οι Άγγελος, Νεκτάριος και Δημήτρης Κρητικός, δημιουργούν το πρώτο μεγάλο κατάστημα στην Αίγινα το 1983.

    Το 1996 ιδρύεται η ΑΝΕΔΗΚ και το 2000 η αλυσίδα ξεπερνάει τα όρια της Αίγινας και επεκτείνεται στον Αργοσαρωνικό με 5 νέα καταστήματα.

    Το 2007 ιδρύεται το 1ο_κέντρο διανομής στην Μαγούλα Αττικής με σκοπό να εξυπηρετήσει την ανάπτυξη αλλά και την επέκταση της αλυσίδας σε νέες περιοχές.

    Τα αμέσως επόμενα χρόνια, η ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ, μέσω εξαγορών και δημιουργίας νέων καταστημάτων, επεκτείνεται στην Κορινθία, Αργολίδα, Εύβοια αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

    Επιπλέον, εισέρχεται στην Αττική μέσω της ανάπτυξής ενός ευέλικτου μοντέλου συνεργασίας Franchise με την επωνυμία ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΤΟP MARKET.

    Στις αρχές του 2017, η είσοδος της ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της αλυσίδας «ΥΠΕΡ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ», η οποία δραστηριοποιείται στους Νομούς Καστοριάς, Κοζάνης, Φλώρινας και Γρεβενών, ήταν το πρώτο βήμα για την άνοδο της στην Βόρεια Ελλάδα, ενισχύοντας έτσι την παρουσία της στη Δυτική Μακεδονία με 35 επιπλέον καταστήματα.

    Τον Ιούλιο του 2017 αποκτά το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της αλυσίδας CRM–ΑΡΙΑΔΝΗ στην Κρήτη. Η αλυσίδα αριθμεί 92 συνδεδεμένα μέλη και λειτουργεί μέσω συμβάσεων δικαιόχρησης.

    Επιπλέον, στα τέλη του 2017 εισήλθε στην αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου δίνοντας τη δυνατότητα στους πελάτες της να έχουν πρόσβαση σε ένα διευρυμένο κωδικολόγιο προϊόντων.

    Το 2018 εξαγόρασε τα σούπερ μάρκετ ΜΕΡΙΜΝΑ στην Αττική, ενώ το 2019 ενίσχυσε την παρουσία της στην Θεσσαλονίκη εξαγοράζοντας την αλυσίδα ΜΑΚΟ, που διέθετε δίκτυο 11 καταστημάτων. Αντίστοιχα το 2020 η αλυσίδα πρόσθεσε στο δίκτυο της ακόμη 11 καταστήματα.

    Από τον Ιανουάριο του 2021 αποχώρησε από τον ΕΛΟΜΑΣ μετά από δέκα χρόνια συνεχίζοντας αυτόνομα με σκοπό την επέκτασή της. Ταυτόχρονα, η ΚΡΗΤΙΚΟΣ υλοποιώντας το επενδυτικό και αναπτυξιακό της πλάνο, προέβη στην απόκτηση ποσοστού 49% της θυγατρικής CRM Αριάδνη, η οποία εδρεύει στους Μαλάδες Ηρακλείου Κρήτης εξυπηρετώντας πάνω από 140 καταστήματα και κατέχοντας πλέον το 100% των μετοχών της.

    Διαβάστε επίσης

    Σούπερ μάρκετ: Το rebound των καταστημάτων γειτονιάς



    ΣΧΟΛΙΑ