• Business

    Ανδρέας Σιάμισιης-τηλεδιάσκεψη ΕΛΠΕ: Έκτακτο μέρισμα το 2022 τα 128 εκατ. ευρώ από ΔΕΠΑ Υποδομών

    Ανδρέας Σιάμισιης


    Την πρόθεση να διανείμει στους μετόχους των ΕΛΠΕ ποσοστό 50% των εσόδων που θα προκύψουν στις αρχές του 2022 από την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Italagas, ανακοίνωσε σήμερα στην τηλεδιάσκεψη με τους επενδυτές ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ κ. Ανδρέας Σιάμισιης. Σημειώνεται ότι στα ΕΛΠΕ ανήκει το 35% της ΔΕΠΑ Υποδομών.

    Υπενθυμίζεται ότι τα έσοδα για τα ΕΛΠΕ και το ΤΑΙΠΕΔ από την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών ανέρχονται σε 733 εκατ. ευρώ, η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους και η συναλλαγή να πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2022. Το έσοδο για τα ΕΛΠΕ από την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών είναι 256 εκατ. ευρώ και από αυτά τα 128 εκατ. ευρώ θα διανεμηθούν στους μετόχους της εταιρείας το 2022 ως έκτακτο μέρισμα.

    “Δεν ανακοινώσαμε ένα ενδιάμεσο μέρισμα φέτος”, είπε ο κ. Σιάμισιης “και ο λόγος είναι γιατί ακόμη είναι μαι δύσκολη χρονιά και είμαστε στη μέση ενός μετασχηματισμού”.  Ωστόσο σημείωσε ότι για τη χρήση 2021 θα διανεμηθεί ένα πιο ουσιαστικό μέρισμα από τα 0,10 λεπτά που ήδη έχει ανακοινώσει η εταιρεία.

    Σημειώνεται, ότι το σύνολο των μετοχών των ΕΛΠΕ είναι 305.635.185  και το έκτακτο μέρισμα από την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών θα ανέλθει σε 0,42 ευρώ /μετοχή. Μαζί με το μέρισμα στα 0,10 λεπτά το συνολικό μέρισμα για το 2021 στους μετόχους ανέρχεται σε 0,52 ευρώ και η μερισματική απόδοση με βάση τη σημερινή τιμή μετοχής στα 6 ευρώ, ανεβαίνει στα 8,6%.

    Σχετικά με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, σημείωσε, ότι στην περίπτωση που δεν προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση θα πρέπει η εταιρεία να αποφασίσει τί θα κάνει, γιατί δημιουργεί σύγκρουση συμφερόντων με τη δραστηριότητα στο φυσικό αέριο που ήδη έχει ο όμιλος. Δεν μπορούμε να έχουμε τοποθετηθεί σε δύο εταιρείες στην ίδια δραστηριότητα, σημείωσε.

    Στο εννεάμηνο η ΔΕΠΑ Εμπορία σημείωσε αύξηση EBITDA 40% και διαμορφώθηκαν στα 96 εκατ. ευρώ από 69 εκ. ευρώ του περσινού εννεαμήνου. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 52 εκατ. ευρώ από τα οποία 18 εκατ. ευρώ ενίσχυσαν τον ισολογισμό 9μηνου των ΕΛΠΕ.



    ΣΧΟΛΙΑ