• Business

    Ανδρέας Σιάμισιης (ΕΛΠΕ): Τους επόμενους μήνες θα δούμε πολλές νέες προκλήσεις, οικονομικές αλλά και γεωπολιτικές

    ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιαμίσιης

    Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης


    «Η καλή πορεία των ΕΛΠΕ το 2021 σημειώθηκε παρά τις μεγάλες προκλήσεις όπως η πανδημία και η ενεργειακή κρίση», ανέφερε ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης, Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ, κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα του 2021.

    Όπως είπε, «όλοι στρέφονται στην πράσινη ενέργεια και στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Πιστεύουμε ότι, αν και επενδύουμε στην ενίσχυση των ΑΠΕ, είναι σημαντικό όλοι να είμαστε ρεαλιστές και να αποφεύγουμε να δημιουργούμε προσδοκίες που δύσκολα θα υλοποιηθούν, είτε γιατί απαιτούν τεχνολογία που ακόμη δεν υπάρχει, είτε κεφάλαια ή λόγω του ενεργειακού κόστους που θα αντιμετωπίσουμε κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης. Αν και αγκαλιάζουμε την πράσινη ατζέντα πρέπει να είμαστε ταυτόχρονα ρεαλιστές».

    Τα ΕΛΠΕ, όπως είπε, στοχεύουν να παραμείνουν τα επόμενα χρόνια στην αγορά με ισχυρό ρόλο ως ενεργειακή εταιρεία και ενισχύουν την παρουσία τους με νέες δραστηριότητες.

    «Τους επόμενους μήνες θα δούμε πολλές νέες προκλήσεις να έρχονται, όχι μόνο οικονομικές αλλά και γεωπολιτικές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σιάμισιης.

    Σχετικά με τις επιπτώσεις της ρωσοουκρανικής κρίσης, σημείωσε ότι έμμεσα επηρεάζεται όλη η αγορά. «Δεν έχουμε έκθεση στους ρώσους παραγωγούς πετρελαίου τουλάχιστον προς το παρόν», ανέφερε.

    Οι επενδύσεις το 2022 θα είναι υψηλότερες σε σχέση με το 2021, σημείωσαν τα στελέχη του ομίλου. Η συνεισφορά του τομέα των ΑΠΕ, όπως ανέφεραν, υπολογίζεται σε 15 εκατ. το χρόνο, ενώ σε σχέση με τη νέα μονάδα παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο,  τόνισαν ότι η προετοιμασία προχωράει και η επενδυτική απόφαση αναμένεται να ληφθεί τους επόμενους λίγους μήνες.

    Σχετικά με τις εξελίξεις στην αγορά προμήθειας ενέργειας, ανέφερε ότι η αξία των εταιρειών, που συζητώνται για εξαγορές, είναι αμφισβητήσιμη. «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις», σημείωσε ο κ. Σιάμισιης.

    Υλοποίηση Στρατηγικής – Vision 2025

    Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του έτους, ο Όμιλος προχώρησε στη διαμόρφωση και υλοποίηση της νέας στρατηγικής του, «Vision 2025», ένα φιλόδοξο σχέδιο που είχε στόχο την βελτίωση της λειτουργίας του Ομίλου, αλλά και την αλλαγή στρατηγικής κατεύθυνσης προς την πράσινη ενέργεια.

    Το 2021 επιταχύνθηκε και η υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος του Ομίλου με επενδύσεις €400 εκατ. και έμφαση σε έργα πράσινη μετάβασης, όπου κατευθύνθηκε σχεδόν το 60% των συνολικών επενδύσεων της χρονιάς. Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε η κατασκευή του Φ/Β πάρκου 204 MW στην Κοζάνη, με τη σύνδεση και λειτουργία να αναμένονται εντός του Α’ Τριμήνου 2022. Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια του Δ’ Τριμήνου ο Όμιλος προχώρησε στην εξαγορά αιολικών έργων σε λειτουργία συνολικής εγκατεστημένης ισχύς 38MW, με ιδιαίτερα υψηλό δυναμικό, ενώ εντός του Α’ Τριμήνου ολοκληρώθηκε η εξαγορά 16MW Φ/Β έργων σε λειτουργία. Τα παραπάνω θα επιτρέψουν την επίτευξη του στόχου των 300MW εγκατεστημένης ισχύος σε λειτουργία στις αρχές του 2022, νωρίτερα από τον αρχικό στόχο.

    Ανάκαμψη τιμών αργού στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014, ισχυροποίηση διεθνών περιθωρίων διύλισης

    Σχετικά με τις συνθήκες στις διεθνείς αγορές, τονίστηκε ότι οι διεθνείς τιμές αργού αυξήθηκαν το 2021, σημειώνοντας ανοδική πορεία μέσα στο έτος, έπειτα από τα πολυετή χαμηλά του 2020, λόγω της ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας, τη μείωση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της COVID-19, καθώς και την ομαλοποίηση της ταξιδιωτικής δραστηριότητας. Η αυξημένη ζήτηση, σε συνδυασμό με την αναλογικά μικρότερη αύξηση της προσφοράς από τις κύριες χώρες παραγωγούς πετρελαίου παγκοσμίως, οδήγησαν σε αύξηση των τιμών.

    Στο Δ’ Τρίμηνο, το περιθώριο του ντίζελ ανέκαμψε σε υψηλά διετίας. Κατά συνέπεια, τα ενδεικτικά περιθώρια διύλισης Hydrocracking σημείωσαν βελτίωση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο στα $5/bbl, με τα περιθώρια για διυλιστήρια τύπου FCC στα $5,2/bbl.



    ΣΧΟΛΙΑ