• Business

    Ανδρέας Σιάμισιης (ΕΛΠΕ): Τον Ιανουάριο νέα δομή, όνομα και rebranding- Τι θα κάνει με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας

    Ο Ανδρέας Σιάμισιης


    Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά ο μετασχηματισμός των ΕΛΠΕ και τον Ιανουάριο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η δομή του νέου ομίλου να ανακοινωθεί το νέο όνομα και να γίνει το rebranding της εταιρείας, δήλωσε χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος της εισηγμένης κ. Ανδρέας Σιάμισιης.

    Ταυτόχρονα, το 2021 είναι μια χρονιά επιστροφής στην κανονικότητα για τις δραστηριότητες του ομίλου που ήδη στο πρώτο εννεάμηνο αύξησαν την αποδοτικότητά τους. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του ομίλου, το 2022 για τη χρήση 2021, πρόκειται να διανείμει μέρισμα υψηλότερο των 0,10 ευρώ που ήδη έχει ανακοινώσει καθώς και έκτακτο μέρισμα από τα έσοδα από την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών. Σημειώνεται ότι στα ΕΛΠΕ ανήκει το 35% της ΔΕΠΑ Υποδομών.

    Τα έσοδα για τα ΕΛΠΕ και το ΤΑΙΠΕΔ από την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών είναι 733 εκατ. ευρώ, η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους και η συναλλαγή να πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2022. Το έσοδο για τα ΕΛΠΕ από την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών είναι 256 εκατ. ευρώ και από αυτά τα 128 εκατ. ευρώ θα διανεμηθούν στους μετόχους της εταιρείας το 2022 ως έκτακτο μέρισμα.

    “Δεν ανακοινώσαμε ένα ενδιάμεσο μέρισμα φέτος”, είπε ο κ. Σιάμισιης “και ο λόγος είναι γιατί ακόμη είναι μαι δύσκολη χρονιά και είμαστε στη μέση ενός μετασχηματισμού”.  Ωστόσο σημείωσε ότι για τη χρήση 2021 θα διανεμηθεί ένα πιο ουσιαστικό μέρισμα από τα 0,10 λεπτά που ήδη έχει ανακοινώσει η εταιρεία.

    Υψηλή μερισματική απόδοση το 2022

    Σημειώνεται, ότι το σύνολο των μετοχών των ΕΛΠΕ είναι 305.635.185  και το έκτακτο μέρισμα από την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών θα ανέλθει σε 0,42 ευρώ /μετοχή. Μαζί με το μέρισμα στα 0,10 λεπτά το συνολικό μέρισμα για το 2021 στους μετόχους ανέρχεται σε 0,52 ευρώ και η μερισματική απόδοση με βάση τη σημερινή τιμή μετοχής στα 6 ευρώ, ανεβαίνει στα 8,6%.

    Η σύμβαση αγοραπωλησίας των μετοχών αναμένεται να υπογραφεί στο αμέσως προσεχές διάστημα, μετά τη λήψη της έγκρισής από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ εκτιμάται ότι η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί στο Α’ Εξάμηνο 2022, μετά από τις συνήθεις ρυθμιστικές εγκρίσεις.

    Σημειώνεται ότι  κατά τη διάρκεια του Γ’ Τριμήνου, οι χερσαίες παραχωρήσεις «Άρτα-Πρέβεζα» και «ΒΔ Πελοπόννησος», για τις οποίες ο Όμιλος κατείχε άδεια έρευνας υδρογονανθράκων, επεστράφησαν στο Ελληνικό Δημόσιο, ενώ τον Οκτώβριο κοινοποιήθηκε στην ΕΔΕΥ η πρόθεση για επιστροφή της παραχώρησης στον Δ. Πατραϊκό.

    Σχετικά με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, o κ. Σιάμισιης σημείωσε, ότι στην περίπτωση που δεν προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση “θα πρέπει η εταιρεία να αποφασίσει τί θα κάνει, γιατί δημιουργεί σύγκρουση συμφερόντων με τη δραστηριότητα στο φυσικό αέριο που ήδη έχει ο όμιλος. Δεν μπορούμε να έχουμε τοποθετηθεί σε δύο εταιρείες στην ίδια δραστηριότητα”, σημείωσε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε πώληση του μεριδίου τους στη ΔΕΠΑ Εμπορίας τα ΕΛΠΕ.

    Ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ

    Όπως είπε προχωρά η ανάπτυξη στις ΑΠΕ και στο τέλος του χρόνου ο όμιλος θα έχει σε λειτουργία 300 MW ενώ το χαρτοφυλάκιο θα έχει άδειες 1,7 GW. Από αυτά τα 204 MW είναι σε φάση κατασκευής, 670 MW βρίσκονται στο στάδιο προχωρημένης αδειοδότησης. ενώ 1 GW βρίσκεται σε αρχικό στάδιο αδειοδότησης. Επίσης, ο όμιλος έχει κάνει αιτήσεις για αποθήκευση ενέργειας για 300 MW.

    Το Φ/Β πάρκο ισχύος 204 MW στην Κοζάνη, βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης των μηχανολογικών εργασιών, με τα 14 από τα 18 πάρκα -που αντιστοιχούν σε 166 MW- να έχουν ήδη περατωθεί, ενώ αναμένεται και η σύνδεση με το σύστημα υψηλής τάσης, που θα επιτρέψει την εμπορική λειτουργία εντός του Α’ Τριμήνου 2022.

    Υπάρχουν τρεις βασικοί κλάδοι στη δραστηριότητα του ομίλου, τα πετρελαιοειδή, το φυσικό αέριο και ενέργεια και οι ΑΠΕ. “Πιστεύω ότι και οι τρεις κλάδοι θα είναι το ίδιο σημαντικοί τα επόμενα χρόνια. Δεν είναι μονοσήμαντο το μοντέλο μας. Πρέπει να κρατήσουμε στη μεταβατική περίοδο όλα τα όπλα που έχουμε. Και η διύλιση είναι μέρος της λύσης αλλά δεν είναι η ίδια διύλιση που είχαμε παλιά πλέον περιλαμβάνει υδρογόνο, δέσμευση διοξειδίου, βιοκαύσιμα και βιώσιμα καύσιμα”, σημείωσε νωρίτερα χθες μιλώντας στο περιθώριο εκδήλωσης των ΕΛΠΕ ο κ. Σιάμισιης.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ