• Business

    Ανδρέας Σιάμισιης (ΕΛΠΕ): Τέλη του 2021 ηλεκτρίζεται το φ/β στην Κοζάνη – Οι δύο πυλώνες μετασχηματισμού

    ΕΛΠΕ

    Ανδρέας Σιάμισιης, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛΠΕ


    Εντός του 2021 αναμένεται η ολοκλήρωση και η ηλέκτριση του έργου φωτοβολταϊκών των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη, ώστε από το 2022 να ξεκινήσει η λειτουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου, ανέφερε σήμερα ο Διευθύνων Σύμβουλος Ανδρέας Σιάμισιης μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των ΕΛΠΕ.

    “Το έργο αυτό θα συμβάλει στα αποτελέσματα, στο στρατηγικό μετασχηματισμό του ομίλου και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος” σημείωσε ο κ. Σιάμισιης.

    “Θα προσπαθήσουμε να φέρουμε τον όμιλο ΕΛΠΕ από το χθες στο αύριο, με βάση τις αλλαγές που έρχονται. Η σημασία προσαρμογής στις αλλαγές που έρχονται, για τα ΕΛΠΕ είναι μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία γιατί αφορά την ίδια τη δραστηριότητά της”, σημείωσε ο

    Όπως είπε η στρατηγική του μετασχηματισμού του ομίλου έχει δύο πόλους, τη μείωση του Esg αποτυπώματος και τη δημιουργία ενός νέου πυλώνα δραστηριότητας στη νέα ενέργεια.

    Σημείωσε ο κ. Σιάμισιης:  “Στοχεύουμε να μειώσουμε το περιβαλλοντικό και ESG αποτύπωμα της δραστηριότητάς μας και στη δημιουργία ενός νέου πυλώνα νέας ενέργειας, αποθήκευση, υδρογόνου, ΑΠΕ. Στα επόμενα 5-10 χρόνια θα δεσμεύσουμε και θα επενδύσουμε πάνω από 50% επενδύσεων στη νέα ενέργεια, για να δημιουργήσουμε αυτόν τον πυλώνα. Σε δέκα χρόνια θα δούμε που είμαστε και θα επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας”.

    Σε σχέση με τα ESG, ο κ. Σιάμισιης τόνισε ότι δράσεις που ήδη πραγματοποιεί ο όμιλος, πρέπει να ανέβουν σε επίπεδο στρατηγικής. Στρατηγικά ο όμιλος μέσω των επενδύσεων όσο και με τον τρόπο λειτουργίας, πρέπει να επιδιώξει τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του ομίλου με στόχο να φτάσει στις μηδενικές εκπομπές ρύπων.

    Σχετικά με τη νέα ταυτότητα του ομίλου, σημείωσε ότι το όνομα και το σήμα των ΕΛΠΕ θα συνεχίσουν να υπάρχουν για τη δραστηριότητα πετρελαίου της εταιρείας.

    Τι είπε για τις 3 ΔΕΠΑ

    Στο φυσικό αέριο, αναφέρθηκε στη συμμετοχή των ΕΛΠΕ στη ΔΕΠΑ. Για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, σημείωσε ότι αναμένεται η κατάθεση προσφορών από τους ενδιαφερόμενους, για τη ΔΕΠΑ Διεθνών Δραστηριοτήτων έχει ξεκινήσει η διαδικασία που θα προχωρήσει μέσα στη χρονιά, και για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, σημείωσε υπάρχει μια συμφωνία, είτε τα ΕΛΠΕ να πουλήσουν το 35% σε όποιον κερδίσει το διαγωνισμό, ή να αγοράσει το 65% αν κερδίσει το διαγωνισμό..

    Ανασκόπηση του 2020

    Όπως είπε ο κ. Σιάμισης στο πλαίσιο της ανασκόπησης του 2020, σημείωσε ότι το 2020 ήταν μειωμένη η κερδοφορία των ΕΛΠΕ σχετικά με τα προηγούμενα χρόνια, λόγω των συνεπειών της πανδημίας και των μειωμένων περιθωρίων διύλισης. Όμως, σημείωσε, “αυξήθηκαν οι εξαγωγές γιατί μειώθηκε πολύ η εσωτερική αγορά, κρατώντας έτσι τα διυλιστήρια σε λειτουργία”.

    Η ζήτηση πετρελαίου, όπως είπε, διεθνώς, μειώθηκε από 10-30% κάτι που δημιούργησε σημαντικές αλλαγές στην αγορά πετρελαίου και μεγάλη πτώση.

    “Το μέγεθος και η πολυπλοκότητα που δημιούργησε η πανδημία, μας έφερε αντιμέτωπους με πολύ ιδιαίτερες προκλήσεις”, σημείωσε ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης, αναφερόμενος στη δυσκολία ολοκλήρωσης των έργων στο διυλιστήριο.

     



    ΣΧΟΛΙΑ