• Business

    Ανδρέας Γιαννόπουλος (InvestGR Forum) στο Mononews: H Ελλάδα προσέρχεται με νέα εφόδια μετά την πετυχημένη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης

    • NewsRoom

    Ο ιδρυτής του  InvestGR Forum, κ. Ανδρέας Γιαννόπουλος


    «Θα εκλαμβανόταν ως κακοπιστία αν δεν αντιλαμβανόταν κανείς τη θετική εικόνα της χώρας στη διεθνή κοινή γνώμη τους τελευταίους μήνες»

    Για τις πρωτόγνωρες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία του νέου κορονοϊού αλλά και για τις προοπτικές που ανοίγονται το επόμενο διάστημα στην Ελλάδα, εξαιτίας της επιτυχούς διαχείρισης της κρίσης δημόσιας υγείας μίλησε στο Mononews ο Ανδρέας Γιαννόπουλος, ιδρυτής του InvestGR Forum.

    Παράλληλα, ο κ. Γιαννόπουλος σχολίασε τον πρωτότυπο τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθεί φέτος το 3rd InvestGR Forum 2020, αφού, για λόγους ασφαλείας θα γίνει εξ αποστάσεως και ηλεκτρονικά, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει πως, παρά την καλή εικόνα που απέκτησε η χώρα μας διεθνώς μετά την επιτυχή διαχείριση της κρίσης, δεν θα απουσιάσουν και οι εμφανείς οικονομικές συνέπειες.

    Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Ανδρέα Γιαννόπουλου στο Mononews:

    Τον περασμένο Ιούνιο, στο κλείσιμο των εργασιών ενός πολύ ενδιαφέροντος 2nd InvestGR Forum 2019, ανακοινώσατε την ευχή και προσδοκία να δώσετε τον φιλόδοξο τίτλο «Greece is Back» στο 3rd InvestGR Forum 2020, το οποίο επρόκειτο να διεξαχθεί τον προσεχή Ιούνιο. Τι έχει απομείνει από όλα αυτά μετά την περιπέτεια του κορονοϊού;

    ΑΓ: Πράγματι, μετά το επιτυχές 2nd InvestGR Forum 2019, είχαμε σχεδιάσει να οργανώσουμε το 3rd InvestGR Forum 2020, υπό τον τίτλο «Greece is Back», προσβλέποντας στην επιστροφή της χώρας στο οικονομικό πεδίο και, ειδικότερα, στο ραντάρ των επενδυτών, μετά από την υπερδεκαετή και βαθιά οικονομική κρίση.

    Η υγειονομική κρίση των τελευταίων μηνών ανέτρεψε, ωστόσο, τα δεδομένα και έφερε στο προσκήνιο νέους καταναγκασμούς, αλλά και προκλήσεις. Πιστεύω ότι η Ελλάδα, μετά από την πετυχημένη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, προσέρχεται στην «επόμενη ημέρα» με νέα εφόδια, χωρίς να παραγνωρίζεται, φυσικά, η σημαντική οικονομική επίπτωση.

    Για αυτό και η αλλαγή του τίτλου και, σε σημαντικό βαθμό, ο επανασχεδιασμός των πάνελ συζήτησης του 3rd InvestGR Forum 2020. «Greece in the Pole Position», είναι ο φιλόδοξος τίτλος που επιλέξαμε για το 3rd InvestGR Forum 2020.

    Ποιοι είναι οι στόχοι του φετινού InvestGR Forum;

    ΑΓ: Ο στόχος μας είναι να δοθεί η δυνατότητα στους εμπλεκόμενους εταίρους (stakeholders) να παρουσιάσουν τις θέσεις και τις προτάσεις τους σχετικώς με το ακόμη πιο επίκαιρο, σήμερα, θέμα των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα και τη σημασία τους για την ταχύτερη δυνατή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

    Και αυτό θα επιχειρηθεί να αποτυπωθεί, τόσο στην αρχή της επιστροφής στην ενεργό οικονομική δραστηριότητα (15 και 16 Ιουλίου) όσο και αργότερα, όταν θα είμαστε γνώστες και κοινωνοί περισσότερων δεδομένων στο οικονομικό και υγειονομικό πεδίο (8 και 9 Οκτωβρίου).

    Πιστεύετε ότι η Ελλάδα ξεκινά από μια καλύτερη αφετηρία στη μετά – Covid 19 εποχή και, ειδικότερα, στο μέτωπο της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων;

    ΑΓ: Νομίζω ότι αποτελεί κοινό τόπο πως η Ελλάδα κατήγαγε δύο εξαιρετικά σημαντικές, σχεδόν στρατηγικού χαρακτήρα, νίκες τους τελευταίους μήνες. Πρώτον, διαφύλαξε επιτυχώς τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα στον Έβρο, εκπέμποντας διεθνώς ισχυρό μήνυμα αξιοπιστίας.

    Δεύτερον, καταλαμβάνει, προσώρας τουλάχιστον, περίοπτη θέση σε αυτό το «μακάβριο πρωτάθλημα» των χωρών στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

    Φαίνεται ότι οι Έλληνες γνωρίζουμε, σε σημαντικά ιστορικά ορόσημα, να βγάζουμε από την ντουλάπα το, συνήθως ξεχασμένο, καλό μας κοστούμι και να εντυπωσιάζουμε με τις συμπεριφορές και τις επιδόσεις μας. Θα εκλαμβανόταν ως κακοπιστία αν δεν αντιλαμβανόταν κανείς τη θετική εικόνα της χώρας στη διεθνή κοινή γνώμη τους τελευταίους μήνες.

    Ωστόσο, και παρά τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, η ελληνική οικονομία παραμένει εύθραυστη και οι εγγενείς και δομικές της αδυναμίες ανθεκτικές, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται και ως ιδιαιτέρως ευάλωτη στις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης.

    Δεν γνωρίζει κανείς τι θα κυριαρχήσει τελικώς και πού θα κάτσει η μπίλια. Πάντως, η πρόκληση για τη χώρα είναι μεγάλη. Προσωπικώς, πιστεύω ότι, παρά τους καταναγκασμούς, υπάρχει έδαφος για να τα καταφέρουμε, κεφαλαιοποιώντας περαιτέρω πάνω στη θετική εικόνα της χώρας για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

    Τι εισπράττετε εσείς από τις επαφές σας με ξένους επενδυτές το τελευταίο αυτό διάστημα, ως προς τα σχέδια και τις προθέσεις τους; Και ποιες θεωρείτε ότι είναι οι άμεσες ελληνικές ενέργειες για να διατηρηθεί το προ – Covid 19 θετικό momentum στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων;

    ΑΓ: Από τις αρκετές επαφές που είχα τελευταία με ξένες εταιρείες, αποκόμισα τη θετική εντύπωση ότι οι εταιρείες έχουν μια ισχυρή διάθεση να τοποθετηθούν δυναμικά στη νέα περίοδο και να διεκδικήσουν την ευόδωση των επιχειρηματικών τους στόχων.

    Θεωρώ, δε, ότι σειρά εν εξελίξει, νομοθετικών κυρίως, πρωτοβουλιών, με στόχευση την προσέλκυση επενδύσεων σε αρκετούς στρατηγικούς τομείς, θα συμβάλουν σημαντικά στη διατήρηση ή αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

    Ωστόσο, δεν πρέπει να εθελοτυφλεί κανείς. Οι καταγραφόμενες, διεθνώς, τάσεις καθόσον αφορά στις ξένες άμεσες επενδύσεις δεν είναι αισιόδοξες, μιας και τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα σε πλανητική κλίμακα έχουν επιβραδύνει δραματικά την οικονομική δραστηριότητα και, συνεπώς, τις εισροές ξένων επενδύσεων.

    Το 3rd InvestGR Forum 2020 θα είναι από τα πρώτα σημαντικά events που θα πραγματοποιηθούν online. Πώς αντιδρούν οι υποψήφιοι χορηγοί και, γενικότερα, οι συμμετέχοντες σε αυτή την προοπτική;

    ΑΓ: Επειδή διαφαίνεται μάλλον ευκρινώς ότι, μέχρι να φτάσουμε στο ασφαλές εμβόλιο και τον εμβολιασμό του συνόλου του πληθυσμού, ο φόβος και η δυσανεξία θα εμποδίζουν τη φυσική συμμετοχή σε φόρα κ.λπ., προσχωρήσαμε κι εμείς στον μονόδρομο των online events και έως ότου μπορέσουμε να επανέλθουμε στη χαρά και την απόλαυση των φυσικών ανθρώπινων επαφών.

    Ωστόσο, οφείλω να πω ότι μας συναρπάζει η ιδέα της πραγματοποίησης του 3rd InvestGR Forum 2020 online, μιας και η τεχνολογία προσφέρει πια εξαιρετικά προωθημένες δυνατότητες προβολής χορηγών, δικτύωσης, διαδραστικότητας κ.λπ.

    Αν κρίνω, δε, από την ανταπόκρισή τους, το ίδιο φαίνεται να προσλαμβάνουν και οι εταιρείες – χορηγοί και οι ομιλητές του 3rd InvestGR Forum 2020.

    Πριν την υγειονομική κρίση, είχατε ανακοινώσει τη Στρατηγική Συνεργασία του InvestGR Forum με την EY Ελλάδος. Διατηρείται αυτή η συνεργασία και σε τι θα αφορά;

    ΑΓ: Βεβαίως διατηρείται και είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό. Στο πλαίσιο της Στρατηγικής Συνεργασίας της ΕΥ Ελλάδος και του InvestGR Forum, θα παρουσιαστούν και θα αναλυθούν τα πρώτα ευρήματα της έρευνας της ΕΥ, «Attractiveness Survey: Ελλάδα 2020», με θέμα την ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού.

    Στην έρευνα, αναμένεται να αποτυπωθούν, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, οι απόψεις της επενδυτικής κοινότητας για τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες της χώρας ως επενδυτικού προορισμού.

    Το ίδιο ισχύει και για την υποστήριξη σημαντικών θεσμών στο 3rd InvestGR Forum 2020;

    ΑΓ: Απολύτως. Σύμφωνα με τον αρχικό μας σχεδιασμό, το 3rd InvestGR Forum 2020: Greece in the Pole Position θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη και την αιγίδα της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Υπουργείου Εξωτερικών και του ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών.



    ΣΧΟΛΙΑ