• Business

    Ανδρέας Ανδρεάδης: Το στοίχημα με τον Πρωθυπουργό είναι στα έσοδα και όχι στα κεφάλια!


    Την ανησυχία του για την εξέλιξη του ελληνικού τουρισμού γιατί…”το στοίχημα με τον Πρωθυπουργό είναι στα έσοδα όχι στα κεφάλια” εξωτερικεύει σε μια…διαφορετική συνέντευξή του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ.Ανδρέας Ανδρεάδης, εκφράζοντας παράλληλα, την αγάπη του για την Ελλάδα και τον θαυμασμό του για την Αθήνα.

    “Η Ελλάδα πρέπει να γίνει ιδανική χώρα να ζει ο Ελληνας και ο ξένος μόνιμα ή προσωρινά”, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, ο οποίος υποστηρίζει ότι χρειάζεται συνολική αλλαγή νοοτροπίας, αρχίζοντας φυσικά από την παιδεία! ‘Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει “η Αθήνα έχει τεράστια δυναμική. Δεν εκμεταλλευτήκαμε όπως έπρεπε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έπεσε μετά η κρίση, χάσαμε την ευκαιρία. Αλλά οι δυνατότητες είναι απεριόριστες. Βλέπω την πόλη στρωμένη χαρτονομίσματα, αλλά δυστυχώς είμαστε πολύ απασχολημένοι να μαλώνουμε μεταξύ μας για να σκύψουμε να τα μαζέψουμε”.

    “Σε μια χώρα, για παράδειγμα, που θα ήθελε να γίνει ηγέτης στις υπηρεσίες” τονίζει σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας “Καθημερινής” “θα έπρεπε να καλλιεργείται τουριστική συνείδηση από το δημοτικό, να δημιουργηθούν και ανώτατες σχολές, όχι μόνο στο πεδίο των τουριστικών επαγγελμάτων, αλλά και σε συναφείς τομείς. Ενας καλός ζαχαροπλάστης, επιπέδου Γάλλου πατισιέ, βγάζει σήμερα στην Ελλάδα 2.000 ευρώ καθαρά; Κι όμως δεν υπάρχουν. Βγαίνουν ατέλειωτοι μηχανικοί, χωρίς να έχουμε κατασκευή να τους απορροφήσει”.

    Εξηγώντας τον βασικό λόγο για τον οποίο κανείς πολιτικός δεν πρόκειται να αναλάβει το κόστος να οδηγήσει σε αλλαγή νοοτροπίας δηλώνει ότι αυτός εστιάζεται στη “βραχυπρόθεσμη προσέγγιση του Ελληνα, που θέλει να βλέπει το άμεσο και όχι το μεσομακροπρόθεσμο, καθώς και η ιστορική μας αδυναμία να δούμε το προσωπικό όφελος μέσα από την κοινή ευκαιρία για το γενικότερο καλό, το λεγόμενο win win”. Δεν καταλαβαίνουμε ότι, κλέβοντας τον ΦΠΑ, κάνουμε ζημιά στον εαυτό μας. Αν δεν καταφέρουμε να τα αλλάξουμε αυτά, δεν μπορεί να λειτουργήσει η χώρα. Και δυστυχώς πρέπει να πούμε ότι η πνευματική και οικονομική ελίτ δεν βοηθήσαμε όσο θα έπρεπε προς αυτή την κατεύθυνση. Εχουμε κι εμείς ευθύνη. Τα πάντα «ρίχνονται» στους δανειστές. Ομως το όραμα γεννιέται από τον λαό και ανήκει στον λαό, δεν ανήκει στους δανειστές. Είναι δικό μας θέμα και των επόμενων γενεών”.

    andreadis 2

    Ο τουρισμός

    “Ο Ιούλιος πήγε καλά και ο Αύγουστος φαίνεται ότι πάει ακόμα καλύτερα», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ . «Επειδή πέρυσι ο οδικός τουρισμός είχε σημειώσει πτώση 14% τον Αύγουστο σε σχέση με το 2014 λόγω capital controls, πιστεύω ότι φέτος θα δούμε τον Αύγουστο ένα αρκετά μεγάλο συν. Αρα ο στόχος που είχαμε βάλει από τον Φεβρουάριο σε αφίξεις +6% φαίνεται εφικτός”. Φυσικά το θέμα είναι τα έσοδα. “Το στοίχημα από τον πρωθυπουργό είναι στα έσοδα όχι στα κεφάλια. Το θέμα είναι να γυρίσει το ΑΕΠ θετικά και για να συμβεί αυτό πρέπει ο τουρισμός να έχει θετικό πρόσημο. Θέλω να πιστεύω ότι τελικά και τα έσοδα θα είναι θετικά, απλώς δεν θα είναι τόσο θετικά όσο οι αφίξεις. Πρέπει να περιμένουμε. Λόγω των παγκόσμιων δεδομένων ο κόσμος είναι πιο προσεκτικός γενικά, υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια”. Η κατανάλωση ανά διανυκτέρευση πάντως στην Ελλάδα παραμένει κατά μέσον όρο υψηλότερη από την ανταγωνίστρια Ισπανία. Ο δείκτης όμως παρουσιάζει υποχώρηση, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουμε πολλούς επισκέπτες από την Τουρκία και τα Βαλκάνια, που μένουν λιγότερες ημέρες στη χώρα μας, ρίχνοντας τη μέση συνολική κατανάλωση.

    Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα μικρό, ή μάλλον μεγάλο, θαύμα. “Σκεφτείτε όλα αυτά που μεσολάβησαν. Τρομοκρατία, capital controls, Brexit, προσφυγικό, πραξικόπημα στην Τουρκία. Σκεφτείτε αν η χώρα είχε κάνει κάποια βήματα πού θα ήμασταν», λέει ο κ. Ανδρεάδης. Ο ίδιος για παράδειγμα κρίνει αυστηρά τα «ήξεις αφήξεις» των κυβερνήσεων σε ό,τι αφορά την επιβολή κυρώσεων στα καταστήματα που δεν κόβουν αποδείξεις. “Δεν μπορείς τη μια στιγμή να αποφασίζεις το κλείσιμο επιχειρήσεων που δεν κόβουν απόδειξη, μετά να καταργείς το κλείσιμο, θεσπίζοντας ένα κωμικό πρόστιμο και τώρα να τρέχεις έντρομος να τις ξανακλείνεις. Ο καταστηματάρχης αυτό φοβάται, μην κλείσει δύο μέρες. Αν αυτό είχε κρατηθεί από την αρχή, θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα σήμερα. Αυτά τα μπρος πίσω κοστίζουν”.

    andreadis-4

    Η φορολόγηση

    Ο ίδιος είχε ταχθεί υπέρ του μέτρου, όπως επίσης και της επιβολής φόρου στις γκρίζες μισθώσεις, τύπου airbnb. “Το κράτος χάνει 270 εκατ. ευρώ γιατί εδώ και ένα χρόνο δεν περνάει τη σχετική νομοθεσία. Να μπει φόρος στη συναλλαγή όπως πληρώνει ένα ξενοδοχείο ΦΠΑ και να δημιουργηθεί ειδικό μητρώο, ώστε να φορολογείται ως έσοδο ενοικίου μέσω της φορολογικής δήλωσης. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ετοιμάζει το νομοθετικό πλαίσιο, αλλά χάσαμε ένα χρόνο. Εάν είχαν συμβεί αυτά δεν θα χρειαζόταν το κράτος να ανεβάσει τον ΦΠΑ τόσο πολύ σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας. Θα υπήρχε μείωση του ΦΠΑ και αποφυγή του τέλους διανυκτέρευσης γιατί όλα αυτά είναι συνδεδεμένα με τα έσοδα. Γι’ αυτό έχουμε τόση αγωνία να δούμε πού θα κινηθούν τα έσοδα, ώστε να κατέβει κάποια στιγμή η φορολογία. Γιατί μακροπρόθεσμα, τόσο υψηλή φορολογία θα “κάτσει” τον τουρισμό. Δεν θα δεχθεί ο Γερμανός να πληρώνει για πολλά χρόνια ακόμα τόσο παραπάνω. Οι λύσεις υπάρχουν, αλλά θεωρούν ότι έχουν πολιτικό κόστος, που κατά τη γνώμη μου δεν έχουν, γιατί ο κόσμος, μετά όλα όσα έχουν συμβεί, πλέον καταλαβαίνει”.

    Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι δεν απορρίπτει το airbnb. “Είναι μια παγκόσμια τάση και δεν θα σταματήσει. Ερχεται να καλύψει μια ανάγκη, τη δυνατότητα κάποιου να νοικιάσει το σπίτι ή ένα δωμάτιό του. Απλά πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη, συμμετρία στο θέμα της φορολογίας. Η εξέλιξη πάντως βοηθάει το ΑΕΠ της χώρας, μεγαλώνει την πίτα, βοηθάει τις αεροπορικές συνδέσεις. Δεν πρέπει να το βλέπουμε εχθρικά”.

    Ενα εργαλείο χαρακτηρίζει και το πολυσυζητημένο all inclusive. “Είναι κι αυτό μια ανάγκη του καταναλωτή, η παροχή πολλών υπηρεσιών σε ένα πακέτο. Εχει πολλές διαβαθμίσεις. Πρέπει η Ελλάδα όμως να το κατευθύνει σε αμιγώς τοπικά προϊόντα και επίσης να εντάξει εστιατόρια και άλλες τοπικές επιχειρήσεις και εκτός των ξενοδοχείων στην προσφορά”. Οπως λέει ο κ. Ανδρεάδης, με αυτό τον τρόπο ενισχύεις την τοπική κοινωνία ενώ βελτιώνεις τη συνολική εμπειρία του επισκέπτη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/220-dis-evro-krimmena-kato-apo-to-londino/40216



    ΣΧΟΛΙΑ