• Business

    Ανδρέας Ανδρεάδης: Αύξηση του τουρισμού για το 2016…όχι σε όλη τη χώρα!

    Ανδρέας Ανδρεάδης


    Τουρισμός “δυο ταχυτήτων” θα δημιουργηθεί τη φετινή χρονιά στην Ελλάδα αφού θα δεχθεί περί τα 25 εκατ. τουρίστες όχι όμως σε όλες τις τουριστικές της περιοχές.

    Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και του ξενοδοχειακού ομίλου Sani Resorts κ.Ανδρέας Ανδρεάδης μιλώντας στο “χρηματιστήριο του τουρισμού” την διεθνή τουριστική έκθεση ΙΤΒ που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο Βερολίνο, «συνυπολογίζοντας στοιχεία που λαμβάνουμε στην έκθεση ΙΤΒ, τον προγραμματισμό των αεροπορικών θέσεων για το 2016, καθώς και στοιχεία από Tour Operators, αλλά και online συστήματα, όπως το Amadeus, η εκτίμηση του ΣΕΤΕ είναι ότι οι διεθνείς αφίξεις, για το σύνολο του έτους, μπορεί να ανέλθουν στα 25 εκατ. (27,5 εκατ. συμπεριλαμβανομένης και της κρουαζιέρας) από 23,5 εκατ. το 2015. Παράλληλα, εκτιμούμε ότι τα συνολικά έσοδα μπορεί να ανέλθουν στα 15 δισ. ευρώ από 14,2 δισ. ευρώ το 2015. Η αύξηση δεν θα είναι οριζόντια σε όλη την χώρα. Συγκεκριμένοι προορισμοί που πλήττονται από το προσφυγικό θα παρουσιάσουν σημαντική πτώση στις αφίξεις τους”, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, στο πλαίσιο της ΙΤΒ.

    Ο κ.Ανδρεάδης, πρόσθεσε ότι “η φετινή τουριστική περίοδος θα είναι καταλύτης για την περαιτέρω εξέλιξη του ελληνικού τουρισμού και κατ´ επέκταση της συνεισφοράς του στην ελληνική οικονομία και απασχόληση”. Ενώ “αναγκαία προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω, ενόψει μάλιστα της έναρξης της τουριστικής περιόδου, είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος, μέχρι το τέλος Απριλίου. Παράλληλα, πρέπει να εφαρμοσθούν άμεσα από την Πολιτεία οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ως προς την αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών και την εξασφάλιση της απρόσκοπτης καθημερινότητας και λειτουργίας των τοπικών κοινωνιών και των τουριστικών προορισμών, ιδιαίτερα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου που έχουν όλο αυτό το διάστημα απορροφήσει το βάρος του προσφυγικού”.

    Στην περίπτωση που οι παραπάνω παράγοντες “δεν αντιμετωπισθούν έγκαιρα και αποτελεσματικά, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η εικόνα της Ελλάδας να επιβαρυνθεί σημαντικά και να καταγραφούν σοβαρές απώλειες στα βασικά μεγέθη του ελληνικού τουρισμού και κατά προέκταση, στην εθνική οικονομία, στην απασχόληση και σε όλους τους άλλους κλάδους και επαγγέλματα που διασυνδέονται με την τουριστική δραστηριότητα. Σε αυτή την περίπτωση, ενδέχεται τα συνολικά αποτελέσματα να κινηθούν χαμηλότερα από αυτά του 2015”, τόνισε.

    aggelopoulos-alexandros

    Τις απόψεις του κ.Ανδρεάδη, προσυπογράφουν οι περισσότεροι ξενοδόχοι, όπως ο α’ αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ.Γιάννης Ρέτσος, το μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΤΕ κ.Αλέξανδρος Αγγελόπουλος των Aldemar Resorts, ο κ.Βασίλης Βασιλικός της εταιρίας Webotel A.E. και μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΤΕ κ.α.

    Περίπου 10.000 εκθέτες από 187 χώρες συμμετέχουν στην 50η ΙΤΒ, η οποία ολοκληρώνεται στις 13 Μαρτίου, με τις Μαλδίβες να είναι ο επίσημος εταίρος της έκθεσης, προβάλλοντας ένα μοντέλο αειφόρου τουρισμού.

    Η τουριστική κίνηση

    Εν τω μεταξύ, ανοδικά κινούνται οι κρατήσεις από τη Γερμανία για τη χώρα μας τη φετινή σεζόν, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία μεγάλων τουριστικών οργανισμών, οι οποίοι με ειδικές αναφορές προτρέπουν τους Γερμανούς να έρθουν για διακοπές στην Ελλάδα και την περίοδο του Πάσχα.

    Οι μεγάλοι τουριστικοί οργανισμοί διαπιστώνουν ότι οι κρατήσεις σε προορισμούς χωρίς μεταναστευτικές και προσφυγικές πιέσεις στη χώρα μας, όπως η Κρήτη και η Κέρκυρα, κινούνται με ανοδικούς ρυθμούς. Αντίθετα, η ζήτηση είναι μειωμένη σε προορισμούς με υψηλές μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, όπως, για παράδειγμα, στη Λέσβο και στη Σάμο.

    itb berlin 2

    Ισχυρό πλεονέκτημα για την Ελλάδα τη φετινή σεζόν προβάλλει η ασφάλεια που εκπέμπει ως προορισμός. Στον αντίποδα, προορισμοί με συχνά περιστατικά τρομοκρατικών επιθέσεων, όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος, αντιμετωπίζουν προβλήματα στον τουρισμό τους. Ενδεικτικά, ο Τhomas Cook, ένας από τους μεγαλύτερους τουριστικούς οργανισμούς στον κόσμο, ακύρωσε χθες το θερινό του πρόγραμμα στη Βρετανία προς το Σαρμ Ελ Σέιχ, το δημοφιλέστερο θέρετρο της Αιγύπτου. Σε σχέση με την Ελλάδα, ο Thomas Cook κάνει εκτενή αναφορά στο ορθόδοξο Πάσχα, που εορτάζεται φέτος την 1η Μαΐου, προτρέποντας τους Γερμανούς τουρίστες να επισκεφθούν τη χώρα μας εκείνη την περίοδο. Επιπλέον, περιγράφει πακέτα διακοπών που έχει δημιουργήσει για την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας σε ξενοδοχεία που βρίσκονται υπό την ομπρέλα ξενοδοχειακών του αλυσίδων στην Κρήτη και τη Ρόδο. Ειδική αναφορά για το Πάσχα στην Ελλάδα κάνει και ο τουριστικός οργανισμός FTI. Στην αναφορά του περιλαμβάνει και πακέτα διακοπών που έχει δημιουργήσει για ξενοδοχεία με τα οποία συνεργάζεται στην Κρήτη, στην Κω και στη Ρόδο.

    Στο μεταξύ, το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα σε σχέση με τον τουρισμό βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα των κύκλων συζήτησης και διαλέξεων που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο περιθώριο της ΙΤΒ. Μεταξύ άλλων, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που έχει προγραμματισθεί θα παρουσιαστεί το παράδειγμα της Αλβανίας. Ειδικότερα, θα αναλυθεί πώς η Γερμανία βοήθησε την ανάπτυξη του τουρισμού της και πώς η δημιουργία ενός μεγάλου φάσματος τουριστικών προϊόντων ενίσχυσε δυνητικά την οικονομία της. Στο πλαίσιο αυτό, θα εξετασθεί αν όλα τα παραπάνω επέδρασαν στις τάσεις μετανάστευσης από τη χώρα.

    Εξάλλου, περί τις 40 γερμανικές εταιρείες –όπως οι TUI, Lufthansa, Airbus, Opel, Telekom, Siemens, VW– μεταξύ των οποίων πολλές με τουριστική δραστηριότητα έχουν αναλάβει κοινή πρωτοβουλία για να προσφέρουν θέσεις εργασίας, προγράμματα κατάρτισης και υποστήριξης για τους πρόσφυγες στη Γερμανία. Ειδικότερα, η TUI παρέχει μαθήματα γερμανικής γλώσσας, ενώ η Lufthansa στηρίζει ένα σχέδιο που θα επιτρέψει στους νέους μετανάστες να εισέλθουν στον κόσμο της εργασίας.



    ΣΧΟΛΙΑ