• Business

    Ανατροπή στην αγορά φέρνει η Lidl

    • Άννα Διανά
    Μάρτιν Μπραντενμπούργκερ

    Μάρτιν Μπραντενμπούργκερ


    Ανατρέπει τα δεδομένα δεκαετιών στην αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Lidl.

    Προχωρά στην αλλαγή του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων της σε όλη την Ελλάδα και γίνεται η πρώτη αλυσίδα σούπερ μάρκετ που θα ανοίγει πριν τις οκτώ πρωί και θα κλείνει το Σάββατο στις εννέα το βράδυ.

    Από τις 4 Μαρτίου η αλλαγή 

    Από τις 4 Μαρτίου τα καταστήματα Lidl από Δευτέρα έως και Σάββατο θα έχουν έναρξη λειτουργίας στις 7:45 π.μ. αντί στις 8:00 που ανοίγουν σήμερα διευρύνοντας το ωράριο λειτουργίας του κατά ένα τέταρτο.

    Μια ώρα αργότερα το Σάββατο 

    Το Σάββατο θα κλείνουν μια ώρα αργότερα δηλαδή στις εννέα το βράδυ από τις οκτώ που κλείνουν σήμερα.

    Όπως αναφέρουν στο mononews πηγές κοντά στην εταιρεία η απόφαση για την αλλαγή του ωραρίου λειτουργίας είναι στο πλαίσιο της καλύτερης εξυπηρέτησης των καταναλωτών.

    Αξιοποιώντας τη δυνατότητα που παρέχει η νομοθεσία σύμφωνα με την οποία τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα παροχής υπηρεσιών σε καταναλωτές επιτρέπεται να λειτουργούν, τηρούμενης της εργατικής νομοθεσίας, από τις 06:00 έως τις 21:00 από Δευτέρα έως Σάββατο η Lidl διευρύνει τη λειτουργία της κατά δυόμισι ώρες την εβδομάδα. Διεκδικώντας παράλληλα τζίρους που κατευθύνονται στη μικρή λιανική αλλά και στα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ, όπου η ίδια δεν δραστηριοποιείται.

    Ανακατατάξεις στην αγορά 

    Με τον οξύτατο ανταγωνισμό που υπάρχει στην αγορά οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων η κίνηση της Lidl, ενός ισχυρού παίκτη στην αγορά με ένα δίκτυο 230 καταστημάτων, εκτιμάται ότι θα φέρει ανακατατάξεις συμπαρασύροντας και άλλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ να διευρύνουν το ωράριο λειτουργίας τους.

    Η αλλαγή του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων,  η οποία δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη στο καταναλωτικό κοινό, έγινε γνωστή λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση αύξησης κατώτατου μισθού στους εργαζόμενους στα καταστήματα.

    Αυξήσεις μισθών 

    Η εταιρεία ανακοίνωσε τη χορήγηση μισθολογικών αυξήσεων και επιπρόσθετων παροχών, συνολικού ύψους 7 εκατ. ευρώ. Από την 1 Μαρτίου ο κατώτατος μισθός για τους εργαζόμενους στα καταστήματα θα είναι στα 1.050 ευρώ μεικτά για τους άγαμους και στα 1.200 ευρώ μεικτά  για τους έγγαμους.

    Η εταιρεία που απασχολεί συνολικά 6.700 εργαζόμενους και είχε προηγηθεί από την 1η Δεκεμβρίου μια νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού στα 1.000 ευρώ μεικτά για όλους τους εργαζόμενους στα καταστήματά της και σε επιπλέον  μισθολογικές αυξήσεις έως και 18% στους εργαζόμενους της στα logistic centers σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Τρίκαλα, Πάτρα και Θήβα, συνολικού ύψους 650.000 ευρώ σε ετήσια βάση.

    Όπως είχε τον περασμένο Νοέμβριο σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους ο Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της Lidl Ελλάς,  Μάρτιν Μπραντενμπούργκερ «στρατηγικός μας στόχος είναι να παρέχουμε αμοιβές και επιπρόσθετες παροχές που είναι ανταγωνιστικές και άνω του μέσου όρου της αγοράς ως ανταμοιβή και επιβράβευση για όλους τους εργαζομένους». Απέφυγε ωστόσο να δώσει στοιχεία να δώσει στοιχεία για το ποσοστό αναλογίας των εργαζόμενων πλήρους και μερικής απασχόλησης τονίζοντας ότι στην πλειοψηφία τους στα καταστήματα οι εργαζόμενοι απασχολούνται με ευέλικτες μορφές εργασίας ενώ στις αποθήκες είναι όλοι πλήρους απασχόλησης. Αλλωστε η αύξηση του κατώτατου μισθού εφαρμόζεται αναλογικά και στους εργαζόμενους με μειωμένο ωράριο εργασίας.

    Διαβάστε επίσης

    Ζόραν Μπογκτάνοβιτς: Το price mixing, βασικό εργαλείο και το 2024 για την Coca-Cola HBC

    Lidl Ελλάς: Επενδύει €120 εκατ. στην τριετία – Αυξάνει στα €1.000 μεικτά τον κατώτατο μισθό

    Μάρτιν Μπραντενμπούργκερ (Lidl): Πότε θα πέσουν οι τιμές στα σούπερ μάρκετ



    ΣΧΟΛΙΑ