• Business

    Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Νέα έργα 2 GW το 2022- Χρονιά αποθήκευσης ενέργειας με στόχο τα 3 GW ως το 2030

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στο γραφείο του

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας


    Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν τα έργα ΑΠΕ φέτος καθώς ανεβαίνει ο πήχης εν όψει ενεργειακής κρίσης και  του σχεδίου REPowerEU, το οποίο θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη της Ευρώπης για την  ενεργειακή αυτονομία με απεξάρτηση από τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων και  επιτάχυνση της πράσινης ενέργειας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει αναθεωρήσει τον στόχο για τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ των έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας για το 2030, από 2 GW που ήταν αρχικά σε πάνω από 3 GW. O νέος στόχος αναμένεται να συμπεριληφθεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για τις ΑΠΕ που είναι υπό αναθεώρηση.

    Εν τω μεταξύ καθορίστηκε ήδη το πλαίσιο για τη λειτουργική και επενδυτική ενίσχυση των έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργεια και οι προϋποθέσεις για την αδειοδότηση έργων αντλησιοταμίευσης, για τα οποία εφεξής θα ισχύει η ίδια διαδικασία όπως για υδροηλεκτρικές μονάδες άνω των 15 MW. Πλέον ετοιμάζονται και αναμένεται να γίνουν το καλοκαίρι οι διαγωνισμοί για την εγκατάσταση μπαταριών άνω των 700 MW και του έργου της αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW.

    Οι πρώτοι διαγωνισμοί για τα έργα αποθήκευσης, που είναι απαραίτητα για την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ,  που θα πάρουν τιμές και θα μπουν στην αγορά αναμένονται μέσα στο καλοκαίρι του 2022 και σε έναν χρόνο από σήμερα, στο 2ο τρίμηνο του 2023  θα πρέπει να έχει κοινοποιηθεί η ανάθεση των συμβάσεων για επιλεγμένα έργα (εκτός του έργου αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία της ΤΕΡΝΑ που επιλέγεται μέσω εξατομικευμένης διαδικασίας), συνολικής ισχύος μέχρι 700 MW (με ελάχιστο όριο τα 500 MW). Έως το τέλος του 2025 θα πρέπει και να έχουν τεθεί σε λειτουργία όλα τα έργα αποθήκευσης, έως 1.380 MW (συμπεριλαμβανομένου της επένδυσης στην Αμφιλοχία) και να έχουν πιστοποιηθεί από τον ΑΔΜΗΕ.

    Σχέδιο Νόμου για ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας

    Ταυτόχρονα αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και το σχέδιο νόμου για την περαιτέρω απλοποίηση της αδειοδότησης σταθμών ΑΠΕ και την το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση  ηλεκτρικής ενέργειας.

    Το νομοσχέδιο θα επιταχύνει  την αδειοδότηση των ΑΠΕ στα 2 χρόνια από 7 σήμερα ώστε να πιαστεί ο στόχος για το 2030, ο οποίος προβλέπει ότι η εγκατεστημένη ισχύς των σταθμών ΑΠΕ θα υπερβεί τα 20 GW.

    Σημειώνεται ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ανέφερε στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών ευρωπαϊκών υποθέσεων, παραγωγής και εμπορίου και προστασία του περιβάλλοντος στις 8 Απριλίου, ότι το 2022 θα αποτελέσει χρονιά ρεκόρ σε ό,τι αφορά νέες συνδέσεις έργων ΑΠΕ.

    Όπως τόνισε, έως το τέλος του έτους αναμένεται να συνδεθούν στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας έργα ισχύος άνω των 2 GW, ενώ το 2021 η συνολική ισχύς των φωτοβολταϊκών και αιολικών μονάδων που συνδέθηκαν ανήλθε σε περίπου 1,5 GW.

    Έχουν πάρει άδεια παραγωγής 181 σχέδια αποθήκευσης

    Σημειώνεται ότι ήδη έχουν αδειοδοτηθεί, σύμφωνα με στοιχεία της ΡΑΕ, 181 σχέδια για μονάδες αποθήκευσης συνολικής ισχύος 14,3 GW με άδεια  παραγωγής. Από αυτά, τα 9,64 GW αφορούν σε 120 έργα για μονάδες αποθήκευσης και τα υπόλοιπα 47 σχέδια αφορούν σε μονάδες αποθήκευσης σε συνδυασμό με ΑΠΕ.

    Ανάμεσα στα έργα αυτά είναι και το έργο αντλησιοταμίευσης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Αμφιλοχία, ενώ και η ΕΝΕL έχει λάβει άδεια για 15 έργα συνολικά (ΑΠΕ και μπαταριών αποθήκευσης ) στη Δυτική Μακεδονία. Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (masterplan) για τις λιγνιτικές περιοχές προβλέπεται μία επένδυση στη Δυτική Μακεδονία, ύψους 280 εκατ. ευρώ, που σχεδιάζει η Eunice, για τη δημιουργία μονάδας κεντρικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω μπαταριών ιόντων λιθίου συνολικής ισχύος 250 MW. Η μονάδα που θα αποτελείται από 75 συγκροτήματα μπαταριών προγραμματίζεται να κατασκευαστεί το 2022.



    ΣΧΟΛΙΑ