• Business

    Ανάλυση-σοκ για τη στερλίνα. Στο 1 προς 1 με το ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου

    M.Carney. Επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒΟΕ)


    Οι προβλέψεις για τη στερλίνα δεν είναι και τόσο ευχάριστες – βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον – καθώς δεν πρόκειται να ανακάμψει από τα ιστορικά χαμηλά που καταγράφει, λίγους μήνες πριν την εκπνοή του 2016, σύμφωνα με την UBS. Βέβαια, σε σχετική ενημέρωση του αναλυτή της ελβετικής τράπεζας, Dean Turner, προς τους επενδυτές επισημαίνεται ότι η ελκυστικά “φθηνή” – για την ώρα – στερλίνα, μπορεί να καταρρέει έναντι του ευρώ και του δολαρίου, όμως, θα καταφέρει τελικώς να αψηφήσει τις δυσοίωνες προβλέψεις και να ανακάμψει.

    Το βρετανικό νόμισμα εδώ και καιρό – για την ακρίβεια από την ημέρα που το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε υπέρ του Brexit – καταγράφει ραγδαία πτώση, γεγονός που κάνει τους επενδυτές να το εγκαταλείπουν ο ένας πίσω από τον άλλο.

    Ενδεικτικό είναι ότι τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του ευρώ και διαπραγματεύονταν κάτω από το 1,10 ευρώ, ενώ υποχώρησε στα 1,22 δολάρια – συνολικά έχει καταγράψει πτώση της τάξεως του 20% από την ψήφο του Brexit ως σήμερα, γεγονός που βάζει τη στερλίνα στη λίστα με τα νομίσματα με τις χειρότερες επιδόσεις για το 2016.

    sterlingeuro.jpg

    Πολλές τράπεζες συνεχίζουν να σορτάρουν το βρετανικό νόμισμα και επιμένουν να υποστηρίζουν ότι τα πράγματα πρόκειται να χειροτερέψουν. Η HSBC, συγκεκριμένα, έχει προειδοποιήσει ότι η στερλίνα μπορεί να αγγίξει και την ισοτιμία με το ευρώ μέχρι το τέλος του 2016, ενώ η Deutsche Bank θεωρεί ότι η πτώση θα συνεχιστεί και ότι το νόμισμα θα πέσει κάτω από τα 1,17 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους.

    Ωστόσο, ενώ ο Turner και η ομάδα του συμφωνούν ότι “η βουτιά της στερλίνας δεν έχει φτάσει στο τέλος της καθώς οι traders αντιδρούν σε κάθε αναφορά περί Brexit”, εν τούτοις θεωρούν ότι “το νόμισμα θα σταθεροποιηθεί και θα ανακάμψει μέσα στους επόμενους 12 μήνες”.

    Παράλληλα προβλέπουν ότι η στερλίνα θα καταφέρει να αγγίξει τα 1,36 δολάρια μέσα σε διάστημα ενός έτους.

    Σύμφωνα με τον Turner, αυτό θα συμβεί ασχέτως αν οι αγορές τείνουν να αντιδρούν υπερβολικά και ποντάρουν σε ένα “πολύ σκληρό Brexit” και ταχεία επιδείνωση της βρετανικής οικονομίας με το που ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 – έκβαση που δε θεωρείται δεδομένη σε καμία περίπτωση, ωστόσο οι προβλέψεις παραμένουν αρνητικές.

    Την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου η στερλίνα κινούνταν με μικρή πτώση έναντι του ευρώ και διαπραγματεύονταν στις 18.08 ώρα Ελλάδος στα 1,12 ευρώ:

    sterling

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ραγδαίες εξελίξεις στη ναυτιλία: Ετοιμάζεται κολοσσός με στόλο 130 πλοίων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Alpha Bank: «Κλειδί» για την ανάκαμψη η εμπιστοσύνη – Πλήγμα στα νοικοκυριά από την υψηλή φορολογία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:

    http://www.mononews.gr/megalos-diagonismos-tou-mononewsgr-5-doroepitages-apo-attica-sinolikis-axias-1000-evro/80036



    ΣΧΟΛΙΑ