• Business

    Αμπράμοβιτς: Παραμένουν σε λογαριασμό τα 2,5 δισ. για την Ουκρανία από την πώληση της Τσέλσι

    • NewsRoom

    Ρομάν Αμπράμοβιτς


    Η υπόσχεση-προϋπόθεση για την πώληση της Τσέλσι ήταν ξεκάθαρη από τον Ρομάν Αμπράμοβιτς: τα χρήματα θα δοθούν «σε όλα τα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία».

    Την έδωσε στις 2 Μαρτίου 2022, όταν…έβγαλε τον αγγλικό σύλλογο προς πώληση, αναγκασμένος από τις επερχόμενες κυρώσεις για την εγγύτητά του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Η πώληση των «Μπλε» ολοκληρώθηκε στις 30 Μαΐου 2022, αλλά 18 μήνες αργότερα, τα 2,5 δισεκατομμύρια που προορίζονταν «για όλα τα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία» δεν έχουν ακόμη διατεθεί.

    Παραμένουν σε έναν τραπεζικό λογαριασμό, περιμένοντας τη βρετανική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιλύσουν ένα γραφειοκρατικό πρόβλημα που εμποδίζει τη χρήση τους. Ένα πρόβλημα για το οποίο ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο νέος υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σούνακ, δέχεται ήδη πιέσεις να επιλύσει.

    Τα χρήματα, όπως αναφέρει σχετικά η ιταλική αθλητική εφημερίδα «Gazzetta dello Sport» υποτίθεται ότι θα διαχειριζόταν ένα ανεξάρτητο ίδρυμα, αλλά τον Μάιο η βρετανική κυβέρνηση υπέγραψε κοινή δήλωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεσμευόμενη ότι τα χρήματα θα δαπανηθούν αποκλειστικά εντός των συνόρων της Ουκρανίας.

    Μάικ Πένροουζ: Τα χρήματα πρέπει να δαπανηθούν στην Ουκρανία

    Ο Μάικ Πένροουζ, ο πρώην Άγγλος επικεφαλής της Unicef και ο εκλεκτός πρόεδρος του ιδρύματος που υποτίθεται ότι θα διαχειρίζεται τα χρήματα της Τσέλσι, και μια σειρά από ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως το «Save The Children», επιμένουν ότι τα χρήματα πρέπει να δαπανηθούν για να βοηθηθούν όλα τα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία.

    Όχι μόνο όσους βρίσκονται εντός των συνόρων του κράτους, αλλά και όλες οι οικογένειες που αναγκάστηκαν να βρουν καταφύγιο στην Ευρώπη ή τη Μεγάλη Βρετανία.

    Η βρετανική κυβέρνηση συνεχίζει να κρατά δεσμευμένα τα κεφάλαια, γνωρίζοντας επίσης ότι χρειάζεται και η έγκριση του Αμπράμοβιτς για να μπορέσει να επεκτείνει την ανθρωπιστική βοήθεια εκτός Ουκρανίας.

    «Είμαι βέβαιος ότι ένας άνθρωπος του αναστήματος του Κάμερον, κάποιος που έκανε την ανθρωπιστική βοήθεια θεμελιώδες σημείο για τη Μεγάλη Βρετανία όταν ήταν πρωθυπουργός, θα καταλάβει πόσο σημαντικό είναι να απελευθερωθούν αυτά τα κονδύλια και να διασφαλιστεί ότι θα διατεθούν για να βοηθήσουν όλους τα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία, όπου κι αν βρίσκονται», είπε ο Πένροουζ σε δηλώσεις που αναφέρει η αγγλική εφημερίδα «The Telegraph».

    «Μπορούμε να βοηθήσουμε όχι μόνο τους ανθρώπους στην Ουκρανία, αλλά και όσους έχουν βρει καταφύγιο στη Μεγάλη Βρετανία, οικογένειες που έχουν καταφύγει στη γειτονική Μολδαβία ή την Πολωνία, αλλά και όσους λιμοκτονούν λόγω των παγκόσμιων συνεπειών που έχει προκαλέσει ο πόλεμος».

    Ο Πένροουζ δεν έχει ακόμη συναντήσει τον Κάμερον, αλλά ελπίζει να το κάνει τις επόμενες εβδομάδες, όταν θα του παρουσιάσει επίσης μια έκκληση υπογεγραμμένη από βρετανικές οικογένειες που φιλοξενούν Ουκρανούς πρόσφυγες.

    Διαβάστε επίσης:

    Κριστιάνο Ρονάλντο: Να επιμένετε στο όνειρο, να έχετε εμπιστοσύνη, να πέφτετε και να σηκώνεστε

    Πολλά γκολ στο Champions League

    Συλλογή Αμπράμοβιτς – Ζούκοβα: «Αγνοούνται» έργα ενός δισ. δολαρίων



    ΣΧΟΛΙΑ