• Business

    Ammar Al Khudairy: Παραιτήθηκε ο Σαουδάραβας τραπεζίτης που γκρέμισε με τις δηλώσεις του την Credit Suisse

    • Bloomberg

    Ammar Al Khudairy, πρώην πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας


    Ο Ammar Al Khudairy, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας (SNB), του μεγαλύτερου μετόχου της Credit Suisse, παραιτήθηκε λίγες μέρες αφότου τα σχόλιά του πυροδότησαν την βουτιά των μετοχών της ελβετικής τράπεζας.

    Ο Al Khudairy, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της SNB το 2021 όταν δημιουργήθηκε η τράπεζα μέσω της συγχώνευσης της National Commercial Bank και της Samba Financial Group, αποχωρεί «για προσωπικούς λόγους» και θα αντικατασταθεί από τον διευθύνοντα σύμβουλο Saeed Mohammed Al Ghamdi, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

    Μιλώντας σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Al Khudairy όταν ρωτήθηκε εάν η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας θα ήταν ανοιχτή σε περαιτέρω επενδύσεις στην Credit Suisse σε περίπτωση που αυτή χρειαζόταν ρευστότητα, απάντησε «κατηγορηματικά όχι».

    Μετά το σχόλιο του η μετοχή της ελβετική τράπεζας βυθίστηκε σε ιστορικό χαμηλό, παρασύροντας σε πτωτική τροχιά και τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς οι επενδυτές προτίμησαν να αποφύγουν τον κίνδυνο μετά και την κατάρρευση τριών τραπεζών στις ΗΠΑ.

    Μέρες αργότερα, η UBS συμφώνησε να εξαγοράσει την Credit Suisse σε μια ιστορική συμφωνία με κυβερνητική διαμεσολάβηση, με στόχο τον περιορισμό μιας κρίσης εμπιστοσύνης που είχε αρχίσει να εξαπλώνεται στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

    Η UBS πρόσφερε 3 δισ. ελβετικά φράγκα (3,3 δισεκατομμύρια δολάρια) για να αποκτήσει την ανταγωνίστρια της, με το deal να περιλαμβάνει όλες τις μετοχές της CS και εκτεταμένες κρατικές εγγυήσεις και προβλέψεις ρευστότητας.

    Η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας, η οποία ανήκει κατά 37% στο κρατικό επενδυτικό ταμείο της χώρας, είδε την αξία της επένδυσής της στην Credit Suisse να σημειώνει βουτιά κατά περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια, λίγους μόλις μήνες μετά την απόκτηση μεριδίου 9,9% σε αυτήν έναντι  για 1,4 δισ. φράγκων.

    Γεννημένος το 1963, ο Al Khudairy έχει εργαστεί στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Σαουδικής Αραβίας διευθύνοντας μερικά από τα κορυφαία ιδρύματα του βασιλείου. Διετέλεσε πρόεδρος της Goldman Sachs και της Morgan Stanley στη Σαουδική Αραβία.

    Ίδρυσε επίσης την επιχείρηση διαχείρισης εναλλακτικών περιουσιακών στοιχείων Amwal AlKhaleej και Amwal Capital Partners, με έδρα το Ριάντ και το Ντουμπάι.

    Η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας διόρισε τον Talal Ahmed Al Khereiji ως διευθύνοντα σύμβουλο. Προηγουμένως ήταν αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και επικεφαλής της τραπεζικής χονδρικής στη Σαουδική Αραβία.

    Διαβάστε ακόμη:

    Credit Suisse: Ζημιές άνω του 1 δισ. δολαρίων για την SNB – O Σαουδάραβας μέτοχος που «πυροβόλησε τα πόδια του» 



    ΣΧΟΛΙΑ