• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Amber Capital: «Ευκαιρία η Ελλάδα, μακάρι να υπήρχαν κι άλλες μετοχές για να επενδύσουμε»


    Η Amber Capital είναι τόσο αισιόδοξη για την Ελλάδα που θα ήθελε να υπάρχουν περισσότερες μετοχές που θα μπορούσε να αγοράσει, γράφει το Bloomberg. «Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Λονδίνο ο Τζόζεφ Ογκουρλιάν, ο οποίος ίδρυσε την Amber Capital, με υπό διαχείριση κεφάλαια 1,8 δισ. δολαρίων, το 2005. «Έχει όλους τους καταλύτες στην αντίθετη κατεύθυνση σε σχέση με πολλές χώρες – όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Έχει υποχωρήσει ο λαϊκισμός, έχει την οικονομία σε πολύ, πολύ ισχυρό επίπεδο, έχει απίστευτα ισχυρά θεμελιώδη».

    Ο Ογκουρλιάν είναι μεταξύ των «ταύρων» που στοιχηματίζουν ότι η χώρα, που βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσης χρέους του ευρώ, είναι τώρα στο επίκεντρο μιας υπερφορτισμένης ανάκαμψης μετά από χρόνια ύφεσης, λιτότητας και αδιέξοδα με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου καταγράφει κέρδη 16% το 2019, κάνοντας την καλύτερη εκκίνηση σε επίπεδο έτους των τελευταίων είκοσι ετών. Την ίδια ώρα, το αντίστοιχο ποσοστό ανόδου για την Ευρώπη είναι 12%.

    Πέρυσι, η χώρα εμφάνισε την υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη από το 2007 και αυξάνονται οι φήμες ότι η πιο φιλική προς τις αγορές αντιπολίτευση θα αντικαταστήσει το λαϊκιστικό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ίσως και τον Μάιο, αναφέρει το Bloomberg.

    Για τον Oughourlian, το πρόβλημα είναι πως από τη στιγμή που αποφεύγει τις ελληνικές τράπεζες, δεν έχουν μείνει πολλές άλλες ελληνικές μετοχές για να επενδύσει. Έχει αγοράσει μετοχές του ΟΤΕ, της Ελλάκτωρ, και της ΕΧΑΕ.

    Η Amber Capital έχει “παράδοση” στο να είναι contrarian στην περιοχή. Στις αρχές του προηγουμένου έτους, ο Oughourlian ήταν επίσης bullish για την Ιταλία, όπου έκτοτε οι μετοχές έχουν υποχωρήσει εν μέσω ανησυχιών για το αυξανόμενο χρέος της χώρας και για την υποτονική ανάπτυξη.

    Η Amber δεν είναι το μοναδικό fund που προτιμά την Ελλάδα. Η Marathon Asset Management σε note της στις 28 Φεβρουαρίου ανέφερε ότι η χώρα εξακολουθεί να αποτελεί «σημαντική ευκαιρία» αν και η οικονομική ανάκαμψη “παίρνει περισσότερο χρόνο από ό,τι αναμενόταν”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Amber Capital: Γιατί επιστρέψαμε στην Ελλάκτωρ



    ΣΧΟΛΙΑ