• Business

    Amazon Web Services: Επενδύσεις €7,8 δισ. σε υποδομές cloud στη Γερμανία – Τα σχέδιά της για την Ελλάδα

    • Μαρία Βε
    Amazon Web Services: Επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε πάνω από 30 πόλεις του κόσμου

    Adam Selipsky, CEO Amazon Web Services


    Επενδύσεις 7,8 δισεκατομμυρίων ευρώ στη Γερμανία έως το 2040 ανακοίνωσε η Amazon, μέσω της θυγατρικής της Amazon Web Services (AWS), οι οποίες θα περιλαμβάνουν υποδομές data centers για την τεχνολογία cloud computing (υπολογιστικό νέφος), που έχει τη δυνατότητα αποθήκευσης τεράστιου όγκου δεδομένων.

    Η Amazon. σύμφωνα με το Reuters, επικεντρώνεται στην Ευρώπη το τελευταίο διάστημα, καθώς έχει ήδη ανακοινώσει από τον Ιανουάριο μια κολοσσιαία επένδυση 15,24 δισ. δολαρίων στην Ιαπωνία έως το 2027, για να επεκτείνει την υποδομή του cloud computing, που αποτελεί “ραχοκοκαλιά” για τις υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης (AI).

    Η επένδυση αυτή είναι σημαντική, καθώς η κυβέρνηση και ο εταιρικός τομέας της Ιαπωνίας αγωνίζονται για να μην χάσουν περισσότερες ευκαιρίες και να μην βρεθούν πίσω από τις εξελίξεις που πραγματοποιούνται ταχέως στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

    Ωστόσο, ο πολυεθνικός κολοσσός που αξίζει σχεδόν 1 τρισ. δολάρια, επεκτείνεται  στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει πολλά Data Centers στο Βρανδεμβούργο έως το τέλος του 2025, τα οποία θα είναι διαθέσιμα σε όλους τους πελάτες.

    Οι νέες επενδύσεις, σύμφωνα με τον τεχνολογικό κολοσσό, θα δημιουργούν κατά μέσο όρο 2.800 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης σε τοπικές γερμανικές επιχειρήσεις κάθε χρόνο.

    Την περασμένη εβδομάδα, η AWS ανέφερε επίσης ότι θα βοηθήσει την Telefonica Germany TEF.MC να μεταφέρει ένα εκατομμύριο πελάτες 5G στην πλατφόρμα cloud της, από το τέλος του μήνα.

    Επενδύσεις πάνω από 200 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

    Στη χώρα μας, η AWS προχωρά σε επενδύσεις που αφορούν κέντρα δεδομένων, με τις εκτιμήσεις να τις τοποθετούν κοντά στα 200 εκατ. ευρώ.

    Οι επενδύσεις αποτελούν την πρώτη επέκταση της υποδομής «Local Zone» εκτός των ΗΠΑ, ενώ η Ελλάδα περιλαμβάνεται ανάμεσα στις 11 χώρες της Ευρώπης που επιλέχθηκε από τον τεχνολογικό γίγαντα.

    Τον Μάρτιο μάλιστα, ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης στο υπολογιστικό νέφος «Cloud Practitioner Essentials AWS», στο πλαίσιο συνεργασίας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) με την Amazon Web Services (AWS), για την αντιμετώπιση του ψηφιακού χάσματος στην αγορά εργασίας και την ενίσχυση της ψηφιακής οικονομίας.

    Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα προσφέρθηκε δωρεάν από την AWS, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, και αφορούσε στις έννοιες του AWS Cloud, τις υπηρεσίες AWS, την ασφάλεια, την αρχιτεκτονική, την τιμολόγηση και την υποστήριξη για να οικοδομηθούν οι απαιτούμενες γνώσεις για την πιστοποίηση και τη σταδιοδρομία στον τομέα του cloud computing.

    Σε ανακοίνωσή της η ΔΥΠΑ είχε αναφέρει ότι συνολικά συμμετείχαν 891 άνεργοι, εκ των οποίων 811 (91%) έλαβαν βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης, ενώ στη συγκεντρωτική αξιολόγηση, όπως αποτυπώθηκε στα σχετικά ερωτηματολόγια αναδείχτηκαν εξαιρετικά υψηλά ποσοστά ικανοποίησης από τους συμμετέχοντες.

    «Θα κάνουμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα, όπου η Amazon θα εκπαιδεύσει 1.000 ανθρώπους σε δεξιότητες της τεχνολογίας cloud, θα πιστοποιήσει ότι έχουν ικανότητες στη διαχείριση του cloud και θα τους εξασφαλίσει δουλειά για τουλάχιστον έξι μήνες, αμέσως μετά τη λήξη της εκπαίδευσής τους. Αυτό θα γίνει σε συνεργασία με την Ακαδημία του ΟΤΕ», είχε αναφέρει τον Οκτώβριο του 2023 ο τότε υπουργός Εργασίας, ‘Αδωνις Γεωργιάδης.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ελλάδα έως το 2025 αναμένει μεγάλες επενδύσεις σε data centers, κυρίως από τεχνολογικούς κολοσσούς όπως οι Amazon Web Services, Microsoft, Google, Lancom και Lamda Hellix (Digital Realty).

    Διαβάστε ακόμη:

    Amazon, Pfizer, Microsoft και άλλοι κολοσσοί επενδύουν πάνω από 15 δισ. ευρώ στην Γαλλία

    Η Silversea παρέλαβε το κρουαζιερόπλοιο Silver Ray

    Η ΑΝΕ Καλύμνου εισέπραξε επιδότηση για τις άγονες γραμμές €591.517



    ΣΧΟΛΙΑ