• Business

    Amanzoe: Από το μεγάλο deal στην απειλή και την επαναλειτουργία

    Γιώργος Χρυσικός, CEO Grivalia Hospitality


    Με… fast track εργασίες που θα επιτρέψουν στο Amanzoe να επαναλειτουργήσει γρήγορα, θα σώσει τη σεζόν το μοναδικό εν λειτουργία θέρετρο της Grivalia στην ηπειρωτική Ελλάδα και το ένα από τα δύο ενεργά projects ολοκληρωμένων τουριστικών συγκροτημάτων με παραθεριστικές κατοικίες στην Ελλάδα, μαζί με το Costa Navarino.

    Χθες ξεκίνησε η επαναλειτουργία του θερέτρου στο Πόρτο Χέλι, με τη Grivalia Hospitality να επικεντρώνεται αρχικά σε έναν επιλεγμένο αριθμό βιλών και παραθαλάσσιων καμπανών. Σε επόμενη φάση, από τις 21 Ιουλίου, θα προχωρήσει το άνοιγμα κι άλλων pavillions, τα οποία, πάντως, υπέστησαν μόνο εξωτερικές ζημιές, κάτι που επιτρέπει στη Grivalia να εντάξει ξανά τα δωμάτια στη δυναμικότητα του ξενοδοχείου μετά την ολοκλήρωση των ανακαινίσεων.

    «Όλες οι υπηρεσίες και οι εγκαταστάσεις θα είναι πλήρως λειτουργικές, συμπεριλαμβανομένου του Beach Club, του μπαρ, του εστιατορίου, του γυμναστηρίου, του spa, και του yoga studio στο κεντρικό κτίριο του Amanzoe. Το εστιατόριο Nama και η παρακείμενη πισίνα του θα ανοίξουν ξανά σύντομα μετά τις εργασίες εξωραϊσμού», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, ενώ σε ό,τι αφορά το περιβάλλον τοπίο, «η ομάδα της Grivalia αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής και την αναφύτευση της χλωρίδας». Με αφορμή, μάλιστα, τη 10η επέτειο λειτουργίας του συγκροτήματος ξεκινά η προσπάθεια αναδάσωσης της περιοχής.

    Θυμίζουμε πως το Amanzoe ανέπτυξε η εισηγμένη στον δείκτη ΑΙΜ του Λονδίνου Dolphin Capital, του Μίλτου Καμπουρίδη, ο οποίος εκτός από χαμηλό μειοψηφικό ποσοστό στο project, διατηρεί το management του θερέτρου.

    «Ήταν μια νύχτα χωρίς ύπνο. Φροντίσαμε όμως να μην τραυματιστεί κανείς και η καταστροφή περιορίστηκε. Όλο το προσωπικό μας είναι σε θέση να καθαρίσει και να αποκαταστήσει τις ζημιές σε ορισμένους από τους εξωτερικούς χώρους και κυρίως στη φύση. Είμαστε ευγνώμονες σε όλους όσοι συμμετείχαμε σε αυτόν τον άνισο αγώνα και σε όλους όσοι εργάζονται για να διατηρήσουν τη θέση του Amanzoe στην κορυφή του κόσμου», έγραψε από τον προσωπικό του λογαριασμό στα social media ο επιχειρηματίας, ενώ πρέπει να αναφερθεί ότι η φωτιά αποδίδεται σε βραχυκύκλωμα κατά τη διάρκεια ρευματοκλοπής, για την οποία συνελήφθησαν δύο άντρες από την αρμόδια διεύθυνση της Πυροσβεστικής.

    To ντεμπούτο των Ασιατών ξενοδόχων και το deal με τη Grivalia

    To Amanzoe, που πήρε το όνομά του από τη σύνθεση της λέξης aman (ειρήνη στη Σανσκριτική) και τη ζωή, αποτέλεσε το όχημα εισόδου της ασιατικής αλυσίδας Aman στην ελληνική αγορά και το πρώτο Aman Club στην Ευρώπη. Εκτός από το πεντάστερο ξενοδοχείο, αποτελείται από βίλες ενός έως εννέα υπνοδωματίων και επεκτείνεται, αφού πέρσι ανέλαβε επιπλέον κατασκευαστικές εργασίες η εισηγμένη τεχνική εταιρεία, Εκτέρ. Ήταν μέρος του επενδυτικού προγράμματος «Τhe Porto Helli Collection» της εισηγμένης.

    Εκτείνεται σε 1.000 στρέμματα και περιλαμβάνει το Amanzoe Hotel & Spa με 38 pavillions, το Beach Club και πάνω από 40 βίλες. Εκτός των τεχνικών του χαρακτηριστικών, το project ήταν αυτό που «έκοψε την κορδέλα» της συνεργασίας του Μίλτου Καμπουρίδη με τη Grivalia, όταν η τελευταία ήταν ακόμη εισηγμένη και δεν είχε συγχωνευτεί με τη Eurobank. Το 2018, έξι χρόνια μετά την ανάπτυξή του, η Grivalia είχε εξαγοράσει το 85% του θερέτρου με option, καταβάλοντας 5,8 εκατομμύρια στη Dolphin Capital και αναλαμβάνοντας παράλληλα τις δανειακές υποχρεώσεις ύψους 76,5 εκατομμυρίων του Amanzoe.

    Παράλληλα, συμφωνήθηκε η απόκτηση 24 οικοπέδων αντί 10 εκατομμυρίων από τη Grivalia στο Kilada Hills, τη στρατηγική επένδυση 420 εκατ. ευρώ του Μίλτου Καμπουρίδη επίσης στο Πόρτο Χέλι, deal που ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Μάλιστα, οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συζητήσεις για την εγγραφή υποθηκών επί των οικοπέδων, ώστε να ξεκινήσει η καταβολή των δόσεων και να «κλειδώσει» η χρηματοδότηση της πρώτης φάσης του Kilada Hills, κάτι που αναμένεται το επόμενο τρίμηνο.

    Ακολούθησε το 2017 η εξαγορά, αρχικά του 60%, του Pearl Island Project. Βέβαια από το συγκεκριμένο έργο με το εξάστερο ξενοδοχείο, τις 1.000 κατοκίες και τη μαρίνα ετοιμάζεται να αποεπενδύσει και η Grivalia.

    Διαβάστε επίσης

    Νέα ξενοδοχεία στον κινηματογράφο Ιντεάλ και τη γειτονιά της Σχολής Παρνασσού



    ΣΧΟΛΙΑ