• Τράπεζες

    Alpha Bank: 800 άτομα από την εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων της τράπεζας θα στελεχώσουν τη CEPAL


    Τον στόχο δημιουργίας μίας νέας Alpha Bank, με διαφορετική λογική, στα χνάρια της Eurobank, και ανάδειξη στελεχών μέσα από την τράπεζα παρουσίασε σήμερα το μεσημέρι ο CEO της τράπεζας κ. Βασίλης Ψάλτης, σκιαγραφώντας και βασικά σημεία του νέου πλάνου της.

    Μαζί του στην ενημέρωση είχε και τον νέο CFO της Alpha Bank κ. Λάζαρο Παπαγαρυφάλλου. Όπως είπε ο κ. Ψάλτης στόχος είναι να πουληθεί το 95% των mezzanine και των junior ομολογιακών τίτλων που θα εκδώσει η τράπεζα στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης τιτλοποίησης, δεδομένου ότι έχει αλλάξει το κλίμα σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη των επενδυτών και υπάρχει ενδιαφέρον για τα ελληνικά assets, ενώ στόχο αποτελεί και η μείωση του κόστους κατά 120 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα τριετίας.

    Παράλληλα, κατά το ίδιο διάστημα, δηλαδή των επόμενων τριών ετών, στόχος της Alpha Bank είναι να δοθούν νέα δάνεια 14 δισ. ευρώ, με τα 12 δισ. να χορηγούνται μάλιστα σε επιχειρήσεις.

    Την ίδια ώρα, τα «βαθιά κόκκινα» δάνεια θα τιτλοποιηθούν. Στην τιτλοποίηση συμμετέχουν με ποσοστό 50%-50% δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων.

    Ειδικότερα το 75% των 12 δισ. ευρώ των δανείων που θα τιτλοποιηθούν είναι στο «βαθύ κόκκινο» δηλαδή σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών. Επίσης έχει καταγγελθεί το 64% των δανείων λιανικής, καθώς και το 46% των επιχειρηματικών δανείων.

    Όπως υπογράμμισε ο κ. Ψάλτης, πλέον όλη η Cepal ανήκει στην Alpha, καθώς η τράπεζα προχώρησε στην εξαγορά του ποσοστού της Centerbridge στη Cepal. Στη συνέχεια η εταιρεία διαχείρισης θα πωληθεί σε επενδυτή.

    Η Cepal εκτός από τη διαχείριση της τιτλοποίησης θα αναλάβει και τη διαχείριση των 7δισ ευρώ καθυστερούμενων δανείων που παραμένουν στον ισολογισμό της Alpha Bank, τα οποία όπως επισημάνθηκε είναι «καλύτερης ποιότητας» και σε σημαντικό βαθμό μπορούν να επανέλθουν στην κανονικότητα μέσα από ρυθμίσεις, ενώ η Cepal θα διαχειρίζεται και τα νέα NPEs που θα δημιουργούνται. Να σημειωθεί ότι από τα 7δις ευρώ καθυστερούμενα δάνεια, τα 5 δισ. είναι στεγαστικά και μικρά επιχειρηματικά με προσημείωση σε πρώτη κατοικία. Η Cepal θα στελεχωθεί με 800 άτομα που ήδη απασχολούνται στην εσωτερική μονάδα διαχείρισης κόκκινων δανείων της τράπεζας.

    Για το σχέδιο Ηρακλής ο κ. Ψάλτης τόνισε ότι «δουλεύει πολύ καλύτερα και ότι οι εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου ήταν ο καταλύτης» για να τρέξει το APS.

    Η τιτλοποίηση Galaxy δίνει «ανάσα» στην τράπεζα καθώς απαιτείται χαμηλότερο ύψος προβλέψεων. Διότι όπως υπογράμμισε ο κ. Ψάλτης «οι προβλέψεις σήμερα αφορούν το στόκ των κόκκινων δανείων και όχι τα νέα κόκκινα δάνεια που δημιουργούνται» και ανέφερε χαρακτηριστικά πως «είναι κληρονομιά της κρίσης»

    «Η καλή τράπεζα, η νέα Alpha Bank, δεν σημαίνει ότι έχει λύσει όλα της τα προβλήματα. Απαιτούνται πολλά βήματα. Έχουμε εντοπίσει τι πρέπει να αλλάξει στην τράπεζα και τα επόμενα τρία χρόνια θα δουλέψουμε σε αυτήν την κατεύθυνση», είπε ο κ. Ψάλτης και έδωσε το στίγμα της επόμενης μέρας που είναι:

    -Να είμαστε η Τράπεζα επιλογής για τα τμήματα πελατείας στα οποία εστιάζουμε, προσφέροντας υψηλής ποιότητας εξυπηρέτηση.

    -Να επιτύχουμε την κορυφαία επίδοση σε αποδοτικότητα και κερδοφορία στην αγορά, συνδυάζοντας συγκεκριμένες δράσεις ανάπτυξης δραστηριοτήτων και αύξησης αποδοτικότητας

    -Να ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητα του οργανισμού, προάγοντας την αξιοκρατία με βάση την απόδοση και αναπτύσσοντας τις κατάλληλες δομές εταιρικής διακυβέρνησης.

    Επίσης ο κ. Ψάλτης ανέφερε ότι μέχρι το 2022 η τράπεζα θα προχωρήσει σε περιστολή των εξόδων σε 120 εκατ. ευρώ να προέρχεται από την εθελούσια τη διαχείριση των NPEs, τη βελτίωση των δεικτών παραγωγικότητας/αποδοτικότητας.

    Επίσης η τράπεζα σχεδιάζει μέσα στο 2020 την έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους μέχρι 800 εκατ. ευρώ.

    Όπως έγραφε νωρίτερα το mononews.gr, η εξυγίανση με βάση το στρατηγικό σχέδιο για την τριετία 2020-2022 που εκπόνησε η διοίκηση της Alpha Bank, θα οδηγήσει σε εξομάλυνση του κόστους πιστωτικού κινδύνου και την ενίσχυση της κερδοφορίας, επιτρέποντας την επίτευξη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων κοντά στο 9% στο τέλος της τριετίας και τη διανομή μερίσματος από το 2021.

    Από την τιτλοποίηση των 12 δισ. ευρώ, μία από τις μεγαλύτερες που έχει πραγματοποιηθεί τα χρόνια της κρίσης από ευρωπαϊκή τράπεζα, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά κατά την ενημέρωση των επενδυτών ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, η διοίκηση της τράπεζας έχει υπολογίσει επίπτωση στα λογιστικά κεφάλαια της τράπεζας έως και 2 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό έχει υπολογιστεί το όφελος από τη μεταβίβαση της νέας Cepal στον επενδυτή, που θα συμμετάσχει στην τιτλοποίηση, η οποία, μετά την τιτλοποίηση μαμούθ των 12 δισ. ευρώ, θα διαθέτει υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο 27 δισ. ευρώ.

    Συγκεκριμένα εκτός από τα 12 δισ. ευρώ της τιτλοποίησης, η νέα εταιρεία κολοσσός στον τομέα της διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων θα αναλάβει άλλα 7 δισ. ευρώ NPEs που θα παραμείνουν στον ισολογισμό της τράπεζας και τα οποία θα προστεθούν στα κόκκινα δάνεια που διαχειρίζεται ήδη.

    Να σημειωθεί ότι η Cepal που αποτελεί την πρώτη εταιρεία διαχείρισης που αδειοδοτήθηκε ήδη από το 2017 από την Τράπεζα της Ελλάδος ανήκει σήμερα κατά 40% στην Alpha Bank και κατά 60% στην Centerbridge, ποσοστό που πρόκειται να αγοράσει η τράπεζα με στόχο τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας προκειμένου στη συνέχεια να τη μεταπωλήσει στο πλαίσιο της τιτλοποίησης.

    Διαβάστε εδώ το στρατηγικό σχέδιο της Alpha Bank



    ΣΧΟΛΙΑ