• Business

    Alpha Bank: Συνεχίζει τις κινήσεις μετασχηματισμού της-Οι κύριες προτεραιότητες για το 2021

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    O Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος Alpha Bank

    Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος Alpha Bank


    Με διαβατήριο την επιτυχή κατάληξη του project Galaxy που αποτελεί τον βασικό πυλώνα του στρατηγικού σχεδίου της Alpha Bank και υλοποιήθηκε μέσα στο έτος της πανδημίας η τράπεζα συνεχίζει τις κινήσεις μετασχηματισμού της.

    Και συγκεκριμένα:

    -Ολοκληρώθηκε ο εσωτερικός μετασχηματισμός των θυγατρικών της Alpha Bank, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε εδώ και περίπου 2 έτη και εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει σημαντικά στην ανάδειξη αξίας στον Όμιλο και εν τέλει στη μετοχή της τράπεζας.

    Alpha Bank ενοποιεί κάτω από μια 100% θυγατρική holding εταιρεία, τις διεθνείς εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα και συγκεκριμένα τις Alpha Bank Romania, Alpha Bank Cyprus και Alpha Bank Albania.

    -Μέσω της αναδιοργάνωσης αυτής η τράπεζα φαίνεται ότι επιδιώκει στρατηγικές ευελιξίες και «ξεκλείδωμα» αξίας, αξιοποιώντας τις πολύ δυνατές παρουσίες της σε Ρουμανία και Κύπρο και προσβλέποντας στην περαιτέρω ανάπτυξή τους, στην ανάδειξη της αξίας τους και στη συνακόλουθη αποτίμηση των δραστηριοτήτων του εξωτερικού από την αγορά.

    -Η αναδιοργάνωση αυτή έλαβε όλες τις εποπτικές και λοιπές εγκρίσεις και η ολοκλήρωσή της συμπίπτει χρονικά με τη θετική κατάληξη του Project Galaxy, που θα σηματοδοτήσει την δεύτερη φάση υλοποίησης του στρατηγικού σχεδίου της Alpha Bank.

    Μάλιστα ο κ. Βασίλης Ψάλτης, CEO της Alpha Bank έχει δηλώσει πως «η επιτυχής ολοκλήρωση του Project Galaxy, εν μέσω των πρωτοφανών προκλήσεων της παγκόσμιας πανδημικής κρίσης, επιβεβαίωσε εκ νέου την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στην Alpha Bank, καθώς και την επιχειρησιακή ετοιμότητα και τη δέσμευση της τράπεζας στους στρατηγικούς της στόχους».

    «Είμαστε περήφανοι όχι μόνον διότι επιτύχαμε την επανέναρξη του Project Galaxy – της δεύτερης μεγαλύτερης τιτλοποίησης NPL στην Ευρώπη – αμέσως μετά το πρώτο lockdown αλλά και που δρομολογούμε με τρόπο αποφασιστικό την ολοκλήρωση αυτής της μεγάλης συναλλαγής, εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας», έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ο κ. Ψάλτης, προσθέτοντας πως η δυναμική της συναλλαγής αντανακλά όχι μόνον την επιχειρησιακή ετοιμότητα της τράπεζας και την αξία της Cepal. Όπως είναι γνωστό η Davidson Kempner, είναι ο επενδυτής για τη συναλλαγή Galaxy που περιλαμβάνει την τιτλοποίηση των 10,8δις ευρώ «κόκκινων» δανείων και την πώληση του 100% της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων Cepal.

    Η μείωση των NPEs παραμένει παραμένει «κύρια προτεραιότητα» για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, και όπως έχει δηλώσει ο κ. Ψάλτης οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο και έχει χαρακτηρίσει «εντυπωσιακό» το συνολικό ύψος των τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, που διαμορφώθηκαν στα 33δις ευρώ.

    Μεγάλο στοίχημα είναι και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ελληνικής διοίκησης και φυσικά των τραπεζών.

    «Ο ρόλος των τραπεζών, και συγκεκριμένα της Alpha Bank σε αυτό το ταξίδι μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας οφείλει να είναι πρωταγωνιστικός. Καλούμαστε όχι μόνον να στηρίξουμε χρηματοδοτικά καινοτόμα επενδυτικά σχέδια με ισχυρό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, αλλά και να αποτελέσουμε κοιτίδες καινοτομίας, υιοθέτησης των πλέον σύγχρονων τεχνολογιών και προσέλκυσης του υψηλού επίπεδου ταλέντου της πατρίδας μας» τονίζει ο κ. Ψάλτης επισημαίνοντας πως:

    «Οι ψηφιακές τεχνολογίες αφενός μετασχηματίζουν τις διαδικασίες των σύγχρονων επιχειρήσεων, και αφετέρου ανατρέπουν τις υφιστάμενες οργανωτικές δομές, οδηγώντας σχεδόν νομοτελειακά σε νέα πρότυπα επιχειρηματικής ανάπτυξης.

    »Επιπλέον, η ψηφιακή τεχνολογία μεταβάλλει τους όρους του ανταγωνισμού στην αγορά, καθώς αναβαθμίζει την ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ συγχρόνως εξοικονομεί κόστος. »Στο νέο αυτό τοπίο, ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν αποτελεί απλώς μια στρατηγική επιλογή, μέσα σε μια διασυνδεμένη και ιδιαίτερα ανταγωνιστική παγκόσμια οικονομία. Αποτελεί όρο επιβίωσης για τις επιχειρήσεις και την οικονομία εν γένει».

    Διαβάστε επίσης:

    Προσέλκυση ταλέντου και ψηφιοποίηση: Οι δύο προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

    Alpha Bank: Τα μαθήματα του 2020 – Οι καταλύτες, οι ευκαιρίες και οι προοπτικές του 2021

    Τράπεζες: Σε «ανοιχτή γραμμή» με δανειολήπτες που βρίσκονται σε μορατόρια για νέες ρυθμίσεις των δανείων τους

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ