• Business

    «Άλμα» 38% στα λειτουργικά κέρδη της Uni-Pharma του Ομίλου Τσέτη

    • Έφη Τσιβίκα

    Ιουλία Τσέτη, διευθύνουσα σύμβουλος ΟΦΕΤ


    Όλο και μεγαλύτερη δυναμική αναπτύσσει ο Όμιλος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ), ενισχύοντας τη θέση του στην ελληνική και διεθνή αγορά. Ο ΟΦΕΤ, που ιδρύθηκε από τον φαρμακοποιό Κλέωνα Τσέτη και διοικείται σήμερα από τις κόρες του, Ιουλία και Ειρήνη Τσέτη, όχι μόνο παραμένει και επενδύει στην Ελλάδα, παρά το δυσμενές επιχειρηματικό περιβάλλον, αλλά σημειώνει και εντυπωσιακά άλματα στα οικονομικά του μεγέθη, επαληθεύοντας τη φιλοσοφία της διοίκησης πως «η κρίση γεννά ευκαιρίες».

    Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι για τις δύο φαρμακοβιομηχανίες του Ομίλου, UniPharma και Intermed, οι οποίες εδρεύουν στην Ελλάδα, το 2018 «έκλεισε» με συνολικό τζίρο 84,7 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα ο ΟΦΕΤ ενίσχυσε την εξωστρέφειά του και συνέχισε την έντονη επενδυτική του δραστηριότητα.

    Για τη «ναυαρχίδα» του Ομίλου, τη UniPharma, το 2018 ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 62,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 13% σε σχέση με το 2017. Η λειτουργική κερδοφορία της εταιρεία (EBITDA) ανήλθε στα 11 εκατ. ευρώ «τρέχοντας» με 38%, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 4 εκατ. ευρώ (αύξηση 38%).

    Ανοδική πορεία διαγράφει και η Intermed, η οποία μάλιστα έχει υπερδιπλασιάσει τον κύκλο εργασιών της την τελευταία 5ετία, φτάνοντας στα 22,5 εκατ. το 2018 από τα 10,4 εκατ. ευρώ το 2013.

    Ο τζίρος της εταιρείας το προηγούμενο έτος αυξήθηκε κατά 14% σε σχέση με το 2017, ενώ εμφάνισε λειτουργικά κέρδη 1,3 εκατ. ευρώ με μηδενικό δανεισμό.

    Συνεχίζονται οι επενδύσεις, ενισχύεται η εξωστρέφεια

    Καθοριστικό ρόλο στην ανοδική πορεία του ΟΦΕΤ διαδραμάτισαν οι μεγάλες επενδύσεις του σε μια περίοδο αποεπενδύσεων, αλλά και η ενίσχυση της εξωστρέφειας, με τον αριθμό των διεθνών αγορών στις οποίες δραστηριοποιείται να αυξάνεται σταθερά.

    Η ίδια τάση προδιαγράφεται και για την επόμενη τριετία (2019-2021), για την οποία το πλάνο των επενδύσεων ξεπερνά τα 15 εκατ. ευρώ, με την ολοκλήρωση της ριζικής ανακαίνισης του πρώτου και ιστορικού εργοστασίου της Uni-Pharma, επί της Εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας.

    Την ίδια ώρα, δημιουργείται ένα υπερσύγχρονο ιδιόκτητο  Logistics Center, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες και της δεύτερης φαρμακοβιομηχανίας του Ομίλου, της Intermed.

    Με τρία πλέον σύγχρονα εργοστάσια παραγωγής, ο ΟΦΕΤ καταγράφει εντυπωσιακά αποτελέσματα ανάπτυξης, έχοντας επενδύσει τα τελευταία χρόνια περισσότερα από 80 εκατ. ευρώ.

    Οι σημερινές εγκαταστάσεις παραγωγής της Uni-pharma, που αξιοποιούν την τελευταία «λέξη» της τεχνολογίας, με ρομποτικά, συστήματα και υψηλό επίπεδο ασφάλειας, προέκυψαν από επέκταση των παλαιότερων, μέσα από τη μεγαλύτερη επένδυση ύψους 35 εκατ. ευρώ που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας, μεσούσης της οικονομικής ύφεσης.

    Τα προϊόντα των φαρμακοβιομηχανιών του Ομίλου φτάνουν σήμερα, σε 61 αγορές του εξωτερικού, με τις εξαγωγές να ξεπερνούν το 18% του συνολικού κύκλου εργασιών.

    Έρευνα, ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας

    Αναπόσπαστο κομμάτι της δυναμικής του Ομίλου αποτελεί η Έρευνα και Ανάπτυξη, με το 20% του τζίρου του να κατευθύνεται σε αυτό το πεδίο. Ήδη από το 2018 μέχρι σήμερα, ο ΟΦΕΤ έχει καταθέσει 9 νέες αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας καθώς και 26 εθνικές και 12 ευρωπαϊκές πατέντες.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στόχος του Ομίλου είναι η βιώσιμη ανάπτυξη με βασικό έμβλημα την ανθρωποκεντρική προσέγγιση.

    Έτσι, παρότι τα εργοστάσιά του είναι πλήρως αυτοματοποιημένα, στρατηγική επιλογή της εταιρείας είναι η συνεχής δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

    Ο ΟΦΕΤ απασχολεί σήμερα πάνω από 500 εργαζομένους, ενώ την τελευταία τριετία (2015-2018) «άνοιξαν» περισσότερες από 150 νέες θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα την αύξηση του προσωπικού κατά 30% και πλέον.

    Με το «βλέμμα» στην Κύπρο

    Η διοίκηση του Ομίλου δίνει σήμερα ιδιαίτερη έμφαση στην αγορά της Κύπρου, ως αναδυόμενη αγορά, μέσω της εμπορικής εταιρείας του, της PHARMABELLE, η οποία ιδρύθηκε το 2014 στη μεγαλόνησο, με στόχο να προσφέρει καινοτόμα φαρμακευτικά και παραφαρμακευτικά προϊόντα για την κυπριακή και τη διεθνή αγορά.

    Η PHARMABELLE αντιπροσωπεύει τις φαρμακοβιομηχανίες Uni-Pharma και Intermed και αναπτύσσει στρατηγικές συνεργασίες με προμηθευτές και επιχειρήσεις υψηλών προδιαγραφών.

    Πρόσφατα, μάλιστα, ομάδα φαρμακοποιών και δημοσιογράφων από την Κύπρο επισκέφτηκε και ξεναγήθηκε στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Ομίλου και ενημερώθηκε από τη διοίκηση για τα επιχειρηματικά της πλάνα.

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τρεις Διακρίσεις Επιχειρηματικής Αριστείας στον Όμιλο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη από την ΕΕΔΕ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δύο ακόμη βραβεία για τον Όμιλο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων ΤΣΕΤΗ (ΟΦΕΤ)



    ΣΧΟΛΙΑ