• Business

    Άλλη μία… επιτυχημένη διαπραγμάτευση: «Ριζώνει» στην Ελλάδα το ΔΝΤ

    ΔΝΤ

    ΔΝΤ


    Σε ναυάγιο οδηγήθηκε ακόμα μία… σκληρή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης Τσίπρα, αυτή τη φορά με αντικείμενο τη μη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

    Εδώ και μήνες από το Μαξίμου επιχειρούσαν με κάθε τρόπο να διαμηνύσουν πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης δεν είναι δεδομένη, και προσπαθούσαν να ασκήσουν πιέσεις προς τους Ευρωπαίους εταίρους ώστε να συμφωνήσουν πως η χρηματοδότηση του Ταμείου δεν είναι απαραίτητη, ειδικά μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των αγορών. Ειδικά τον περασμένο Δεκέμβριο είχε εκφραστεί ανοιχτά προς αυτήν την κατεύθυνση ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ χαρακτηριστική ήταν η ατάκα της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη ότι η Ευρώπη «θα έπρεπε να έχει τους μηχανισμούς να λύνει μόνη τα προβλήματα της εν μέσω οικονομικής κρίσης».

    Αποκορύφωμα της προσπάθειας αυτής της κυβέρνησης να… ξεφορτωθεί το ΔΝΤ ήταν η περιοδεία του Ευκλείδη Τσακαλώτου στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σε αναζήτηση υποστήριξης προς τις θέσεις της Ελλάδας. Κι ενώ σε άλλα θέματα ίσως να απέσπασε και ορισμένες θετικές δηλώσεις, ακόμα και από παραδοσιακά εχθρικούς υπουργούς όπως ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, όσον αφορά στο ΔΝΤ οι απόψεις των Ευρωπαίων ομολόγων του ήταν ίδιες και απαράλλαχτες: η παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαραίτητη.

    Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη, Πόουλ Τόμσεν, έκανε αισθητή την παρουσία του την τελευταία εβδομάδα, με παρεμβάσεις για το Ασφαλιστικό, δίνοντας το μήνυμα ότι το Ταμείο θα είναι «παρόν» και στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. Δεν είναι λοιπόν και έκπληξη το γεγονός ότι ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανακοινώνει σε συνέντευξή του στη Handelsblatt ότι «η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι συμφωνημένη» – αν μπορούσε, ας έκανε κι αλλιώς…

    Όσον αφορά στο Ασφαλιστικό, η κυβέρνηση δέχεται ήδη τις πρώτες πιέσεις από τους θεσμούς, οι οποίοι ζητούν διευκρινίσεις και περισσότερες λεπτομέρειες, την ώρα που ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρεγκλινγκ, προειδοποιεί πως η αξιολόγηση του προγράμματος πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, γιατί μέσα στον Φεβρουάριο η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα ρευστότητας.

    Μάλιστα, η χθεσινή αναφορά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι οι συζητήσεις με τους δανειστές για την αξιολόγηση του προγράμματος θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα, και άρα όχι την επόμενη εβδομάδα, όπως προγραμματίζεται κανονικά, προκαλώντας ερωτηματικά για τη στάση της Γερμανίας, αλλά και γενικότερα για το κλίμα που υπάρχει για την ελληνική πλευρά στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

    Η πιο θετική δήλωση για την Ελλάδα στο χθεσινό Eurogroup ήρθε (φυσικά) από τη… σύμμαχο Γαλλία, με τον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί να αναγνωρίζει πως Αλέξης Τσίπρας και Ευκλείδης Τσακαλώτος «είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων», ενώ για το Ασφαλιστικό τόνισε πως είμαστε ακόμα στην αρχή και χρειάζεται να υπάρξει γρήγορη πρόοδος.

    Αρκεί όμως η γαλλική φιλία για να κάμψει τις αντιστάσεις των υπολοίπων εταίρων, και ειδικά της Γερμανίας και του ΔΝΤ; Δύσκολο…



    ΣΧΟΛΙΑ