• Business

    Αλλάζει η χρέωση της πλαστικής σακούλας: Πόσο θα κοστίζει από 1η Ιανουαρίου

    • NewsRoom
    σούπερ μάρκετ

    (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Ο χρόνος προσαρμογής τελειώνει και αν δεν ήταν πολύ επιβαρυντικό να δώσει κανείς 4 λεπτά του ευρώ για μια πλαστική σακούλα στο σούπερ μάρκετ, τώρα θα πρέπει να το ξανασκεφτεί, αφού το τέλος χρέωσης αλλάζει από την 1η Ιανουαρίου 2019.

    Έτσι, αν ο καταναλωτής δεν έχει τη δική του τσάντα μεταφοράς, από το νέο έτος θα επιβαρύνεται με 0,09 ευρώ ανά πλαστική σακούλα.

    Εδώ και περίπου έναν χρόνο στη Ελλάδα είχε εφαρμοστεί η δοκιμαστική περίοδος χρέωσης της πλαστικής σακούλας. Έως τώρα το κόστος είναι στα 0,03 ευρώ, αλλά με τον φόρο ο καταναλωτής την χρεώνεται 0,04. Η αύξηση της τιμής της πλαστικής σακούλας στα 0,09 ευρώ θα φέρει αυτόματες αυξήσεις στα πρόστιμα που θα κληθούν να πληρώσουν οι παραβάτες, αφού αυτά θα κυμαίνονται από 31,5 έως 24,5 ευρώ με το νέο έτος.

    Πάντως η τιμή της πλαστικής σακούλας παραμένει ιδιαίτερα χαμηλή σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ. Ο στόχος της κοινοτικής νομοθεσίας είναι να περιοριστεί η χρήση της πλαστικής σακούλας στις 90 (ετησίως) ανά πολίτη έως το 2020 και στις 40 έως το 2025.

    Παρ’ όλα αυτά, ακόμα υπάρχουν περιπτώσεις μη χρέωσης της πλαστικής σακούλας:

    • Για πολύ λεπτές σακούλες, μικρότερες των 15 μικρόμετρων, δεν χρεώνεται περιβαλλοντικό τέλος μόνο στην περίπτωση που απαιτούνται για λόγους υγιεινής ή παρέχονται ως πρωτογενής συσκευασία χύμα (χύδην) τροφίμων.
    • Εξαιρούνται οι βιοαποδομήσιμες/λιπασματοποιήσιμες πλαστικές σακούλες μεταφοράς.
    • Εξαιρούνται από το τέλος οι σακούλες που διατίθενται από περίπτερα και υπαίθριο εμπόριο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πλαστική σακούλα και σούπερ μάρκετ: Τι προβληματίζει τις αλυσίδες–Ποιο είναι το μεγάλο στοίχημα

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Lidl: Τέλος η πλαστική σακούλα των 0,04 λεπτών-Πώς την αντικαθιστά



    ΣΧΟΛΙΑ