• Business

    Αλλαγή στρατηγικής από την SoftBank: Αποχωρεί από τις startup και εισέρχεται σε τεχνητή νοημοσύνη και τσιπ

    • Bloomberg
    Masayoshi Son, ιδρυτής SoftBank

    Masayoshi Son, ιδρυτής SoftBank


    Το κορυφαίο Vision Fund της SoftBank Group έχει πουλήσει ή περιορίσει συμμετοχές αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων που κατείχε σε εισηγμένες εταιρείες τα τελευταία χρόνια. Σηματοδοτώντας την απομάκρυνση του ιδρυτή της, Masayoshi Son, από τις επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις, στις οποίες κάποτε είχε εστιάσει εμμονικά, και τη στροφή του προς στρατηγικές επενδύσεις σε ημιαγωγούς και τεχνητή νοημοσύνη.

    Από το τέλος του 2021, το μεγαλύτερο fund παγκοσμίως για startup επιχειρήσεις έχει συρρικνώσει το χαρτοφυλάκιό του στις ΗΠΑ κατά περίπου 29 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς πούλησε μετοχές σε εταιρείες όπως οι Coupang, DoorDash και Grab Holdings, ενώ παράλληλα οι τιμές των μετοχών τους μειώθηκαν, σύμφωνα με καταχωρημένα έγγραφα που επικαλείται το bloomberg.

    Αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνει την πώληση του ποσοστού του Vision Fund στην εταιρεία σχεδιασμού τσιπ Arm Holdings Plc πίσω στην SoftBank πέρυσι. Ο κάποτε βασιλιάς της τεχνολογίας είναι τώρα μια σκιά του παλιού του εαυτού, έχοντας απολύσει πάνω από εκατό υπαλλήλους και μειώνοντας τις νέες επενδύσεις το ελάχιστο σε σχέση με τους προηγούμενους ρυθμούς του.

    The Vision Fund Shrinks | SoftBank's venture capital arm has sold or written down many of its largest US-registered public holdings since end-2021
    Το Vision Fund έχει συρρικνωθεί σημαντικά

    Όπως υποστηρίζουν άτομα που γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης του δισεκατομμυριούχου, ο Son πουλάει περιουσιακά στοιχεία από το χαρτοφυλάκιο του fund καθώς ετοιμάζεται για πιθανές επεκτάσεις στην τεχνητή νοημοσύνη και στο σχετικό με αυτήν hardware.

    Η ομάδα αγορών μετοχών της SoftBank – μια ομάδα traders από εταιρείες όπως η Goldman Sachs – διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην ρευστοποίηση των σημαντικών μεριδίων του Vision Fund με ελάχιστη δυνατή αναστάτωση της αγοράς, ανέφεραν οι πηγές.

    Πολλές από τις επενδύσεις γίνονται πλέον με καθοδήγηση από τον πρόεδρο της SoftBank παρακάμπτοντας το Vision Fund. Ενώ ο Son δεν αναφέρεται πλέον στο ενδεχόμενο δημιουργίας μιας σειράς Vision Funds, που όπως έλεγε κατά το παρελθόν, θα ξεκινούσαν κάθε δύο με τρία χρόνια.

    Αντιθέτως, το μειωμένο προσωπικό του fund λειτουργεί κυρίως ως διαχειριστής των υφιστάμενων επενδύσεων.

    Όπως αναφέρει το Bloomberg, o Son έχει νέες εμμονές, εμπνευσμένος εν μέρει από την επιτυχία της Arm. Η χρηματιστηριακή αξία της σχεδιάστριας τσιπ έχει εκτοξευθεί στα 106 δισεκατομμύρια δολάρια περίπου από το ντεμπούτο της στην αγορά πέρυσι, καθιστώντας το μερίδιο 90% της SoftBank ακριβότερο από ολόκληρη την SoftBank.

    Ένα πιθανό μελλοντικό project του Son είναι η χρηματοδότηση μιας επιχείρησης τσιπ αξίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να ανταγωνιστεί την Nvidia Corp. και να προμηθεύσει ημιαγωγούς για την ανάπτυξη υπηρεσιών Τεχνητής Νοημοσύνης. Τα σχέδια του 66χρονου παραμένουν ρευστά, ανέφεραν οι πηγές.

    Όσον αφορά τη συνολική καθαρή αξία των περιουσιακών στοιχείων της SoftBank, η οποία αφαιρεί τις υποχρεώσεις, το Vision Fund συνεισέφερε 7,3 τρισεκατομμύρια γιεν (47 δισεκατομμύρια δολάρια) στο τέλος του Δεκεμβρίου σε σύγκριση με περίπου 9,5 τρισεκατομμύρια γιεν στο τέλος του 2021. Η συνεισφορά της Arm με τον ίδιο τρόπο μέτρησης, αποτιμήθηκε στα 6,1 τρισεκατομμύρια γιεν στο τέλος Δεκεμβρίου.

    Αλλαγή στρατηγικής

    Επτά χρόνια μετά την τελετή έναρξης του Vision Fund στο Ριάντ, ο Masayoshi Son έχει λίγα να επιδείξει από την διοχέτευση δισεκατομμυρίων δολαρίων σε νεοσύστατες τεχνολογικές εταιρείες. Το εγχείρημα βοήθησε να τροφοδοτηθεί μια παγκόσμια αύξηση των αποτιμήσεων, η οποία κατέρρευσε όταν ο υπερβολικός ενθουσιασμός του Son συνάντησε την πραγματικότητα.

    Ακολούθησε μια σειρά από αποτυχημένες επενδύσεις υψηλού προφίλ, όπως αυτές των WeWork Inc., Katerra Inc. και Zume Pizza Inc., οι οποίες βλάψαν τη φήμη του επενδυτή και αύξησαν τα προσωπικά του χρέη προς την εταιρεία.

    Η αλλαγή στρατηγικής της SoftBank αντικατοπτρίζει επίσης μια αναδιάταξη στη ευρύτερη αγορά venture capital. Τα δύο Vision Funds και τα funds της Λατινικής Αμερικής μαζί διαχειρίστηκαν κεφάλαια ύψους άνω των 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το μεγαλύτερο ποσό κεφαλαίου για νεοφυείς επιχειρήσεις που συγκεντρώθηκε ποτέ.

    «Η SoftBank επεκτάθηκε υπερβολικά σε ορισμένες εταιρείες που βρίσκονταν σε αρχικό στάδιο», δήλωσε ο Matt Murphy, συνεργάτης της Menlo Ventures. «Αυτό συχνά δεν αποδείχθηκε καλή στρατηγική. Άλλες φορές, όμως, λειτούργησε.»

    Ο τομέας των νεοφυών επιχειρήσεων έχει γίνει πιο συντηρητικός τα τελευταία χρόνια. Οι εταιρείες venture capital και οι ίδιες οι εταιρείες έχουν αναγνωρίσει τους κινδύνους.

    Επιτάχυνση των πωλήσεων

    Οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων από το Vision Fund έχουν επιταχυνθεί, σύμφωνα με ενημερώσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC).

    Από το τέλος του 2021, η SoftBank έχει αποεπενδύσει σημαντικά μερίδια στην Coupang, ενώ περισσότερο από το ένα τέταρτο του όγκου των συναλλαγών έχει πραγματοποιηθεί φέτος. Συνέχισε επίσης να μειώνει τις συμμετοχές της στις Grab και DoorDash, ενώ έχει αποχωρήσει πλήρως από την Uber Technologies και την ινδική Zomato.

    Παράλληλα, το Vision Fund πούλησε πίσω στην SoftBank το μερίδιο 25% στην Arm που είχε αποκτήσει έναντι 8,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Τους τελευταίους μήνες, η SoftBank επενδύει άμεσα σε εταιρείες που θεωρεί στρατηγικής σημασίας, αναλαμβάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις, τον έλεγχό τους.

    Η ιαπωνική επενδυτική εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις για την εξαγορά της βρετανικής startup εταιρείας ημιαγωγών Graphcore Ltd., σύμφωνα με το Bloomberg.

    Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η SoftBank ηγήθηκε ενός γύρου χρηματοδότησης 1,05 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη βρετανική startup αυτόνομης οδήγησης Wayve Technologies Ltd., επενδύοντας μαζί με την Nvidia και τον υφιστάμενο χρηματοδότη, την Microsoft Corp.

    Παλαιότερες συναλλαγές περιλαμβάνουν την εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Sprint, καθώς και τις δραστηριότητες της Vodafone Group Plc στην Ιαπωνία και το μερίδιο της Yahoo Inc. στην τότε Yahoo Japan. Η εξαγορά της Sprint οδήγησε σε αύξηση του μεριδίου της SoftBank στην T-Mobile πέρυσι, ως αποτέλεσμα συμφωνίας που είχε γίνει όταν η T-Mobile εξαγόρασε την Sprint το 2020.

    Το τρίμηνο Δεκεμβρίου, το Vision Fund αποεπένδυσε 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια από τα περιουσιακά του στοιχεία, ενώ δαπάνησε 90 εκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις.

    Αυτό βοήθησε να αυξηθεί το απόθεμα μετρητών της SoftBank στα 6,2 τρισεκατομμύρια γιεν, από 4,6 τρισεκατομμύρια γιεν στο τέλος του 2021.

    Το δεύτερο Vision Fund έχει ακόμα περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια για να διαθέσει, αλλά στην πράξη, τα χρήματα ανήκουν στον Son για να τα διαχειριστεί όπως θέλει, αφού το δεύτερο Vision Fund δεν έχει εξωτερικούς συνεργάτες.

    Διαβάστε ακόμη:

    Banco Bilbao Vizcaya Argentaria: Επιθετική προσφορά 11,5 δισ. ευρώ για την εξαγορά της Banco de Sabadell

    Νέο πόλεμο με τη Booking ανοίγουν οι ξενοδόχοι

    Προχωρούν οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες για πάνω από 1.200 παραχωρήσεις σε παραλίες



    ΣΧΟΛΙΑ