Η Alibaba σχεδιάζει να κλείσει σταδιακά και το τελευταίο από τα καταστήματά της που δραστηριοποιείται στις χονδρικές πωλήσεις μόνο για μέλη, τύπου Costco, αποχωρώντας από έναν υπερανταγωνιστικό κινεζικό χώρο της λιανικής πώλησης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Hema άρχισε να κλείνει τα premium καταστήματα «Hema X», τα οποία χρεώνουν στα μέλη τους μια ετήσια συνδρομή για πρόσβαση σε αυτά.

1

Όπως αναφέρουν οι εμπιστευτικές πληροφορίες, η κινεζική ηγέτιδα εταιρεία στο ηλεκτρονικό εμπόριο, λαμβάνει μέτρα προκειμένου να ενισχύσει τη συνολική κερδοφορία.

Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μια στρατηγική υποχώρηση από ένα μοντέλο που δεν κατάφερε να κερδίσει έδαφος έναντι των Sam’s Club και Costco Wholesale της Walmart, οι οποίες έχουν αποδειχθεί δημοφιλείς ανάμεσα στους Κινέζους καταναλωτές που αναζητούν αποκλειστικά προϊόντα και προσφορές στην χονδρική.

Αντανακλά επίσης μια ευρύτερη προσπάθεια επανεστίασης στην ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης και ανταγωνισμού με τις JD.com και PDD Holdings, για την προσέλκυση καταναλωτών, κατά τη διάρκεια μιας επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας.

Σημειώνεται ότι η Alibaba έχει βάλει λουκέτο σε κάποια καταστήματα Hema X τον τελευταίο χρόνο περίπου, αντιστρέφοντας μια κίνηση επέκτασης που ξεκίνησε περίπου το 2020.

Σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, το τελευταίο κατάστημα Hema X στη Σαγκάη θα κλείσει στις 31 Αυγούστου, μετά από τρία που έκλεισαν στο Πεκίνο και στην ανατολική επαρχία Τσιανγκσού τον Ιούλιο.

Ωστόσο, η εταιρεία εξακολουθεί να σκοπεύει να επεκτείνει την κύρια αλυσίδα Hema, η οποία βοήθησε στην πρωτοπορία ενός μοντέλου σούπερ μάρκετ που συνδυάζει φρέσκα προϊόντα, μια ιδέα εστιατορίου και τη γρήγορη παράδοση.

Σχεδιάζει να προσθέσει περίπου 100 καταστήματα Hema φέτος, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες.

Ωστόσο, κανένας εκπρόσωπος της Hema δεν απάντησε σε αίτημα του Bloomberg για σχολιασμό.

Να σημειωθεί ότι γενικότερα, η Alibaba είχε αρχίσει να αποσύρεται από το λιανικό εμπόριο μέσω φυσικών καταστημάτων, προτού επικεντρωθεί πλήρως στην Τεχνητή Νοημοσύνη, αποδεσμεύοντας χρόνια και δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις.

Φέτος μάλιστα, συμφώνησε να πουλήσει τις μετοχές της στην Sun Art Retail Group στην εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων DCP Capital.

Νωρίτερα, είχε κλείσει συμφωνία για την εκποίηση της επιχείρησης πολυκαταστημάτων Intime.

Διαβάστε επίσης: 

Diageo: Η «Γενιά Ζ» στέλνει αισιόδοξα μηνύματα για τις πωλήσεις – Άλμα για τη μετοχή

TSMC: Την πόρτα της εξόδου είδαν υπάλληλοι ύποπτοι για διαρροή «μυστικών» των τσιπ AI

Aramco: Βουτιά στα κέρδη για 10ο διαδοχικό τρίμηνο – Το «αδύναμο» πετρέλαιο αύξησε το χρέος