• Business

    Αλέξανδρος Βασιλικός: Πόσο θα επιβαρυνθεί η ξενοδοχειακή αγορά εντός των επομένων 2 ετών


    Με ΦΠΑ 60% ισοδυναμεί η επιβάρυνση του τέλους διαμονής που επιβλήθηκε στη νόμιμη ξενοδοχειακή αγορά και θα ισχύσει από την 1/1/2018, σύμφωνα με το τελευταίο πακέτο φορολογικών μέτρων που ψήφισε η Κυβέρνηση, ενώ η αγορά των μη αδειοδοτημένων καταλυμάτων, που αποτελεί τεράστια εστία φοροδιαφυγής, παραμένει αλώβητη.

    Σε επιχειρηματικό αδιέξοδο θα οδηγήσουν τα αυξανόμενα φορολογικά βάρη, ισχυρίζεται ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού κ.Αλέξανδρος Βασιλικός, καθώς με την επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης η επιπλέον επιβάρυνση για μια μέση ξενοδοχειακή μονάδα 4 αστέρων μπορεί να συγκριθεί με αύξηση του ΦΠΑ διαμονής σε συντελεστή που θα αγγίζει το 21%. Παράλληλα όπως επισημαίνει ο κ.Βασιλικός σε ανταγωνίστριες χώρες ο ΦΠΑ διαμονής βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα. Για παράδειγμα, στην Πορτογαλία ισχύει στο 6%, στη Μάλτα στο 7%, στην Κύπρο και στην Τουρκία στο 8%, στη Βουλγαρία στο 9%, ενώ στη Γαλλία, στην Ιταλία και στην Ισπανία στο 10%.

    Ο κ.Βασιλικός υποστηρίζει ότι οι επιβαρύνσεις για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δεν θα είναι μόνο αυτές, καθώς μέσα στην επόμενη 2ετία, τα περισσότερα από τα μέτρα που ψηφίσθηκαν θα επηρεάσουν και τον κλάδο των ξενοδοχείων. Για παράδειγμα, η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% θα επηρεάσει τον τομέα εστίασής τους.Το πρόβλημα θα είναι μεγαλύτερο για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας στην περιφέρεια, που έχουν κλείσει από πέρυσι τα συμβόλαια με τους ξένους τουριστικούς οργανισμούς και θα πρέπει να απορροφήσουν τη νέα αύξηση.

    xenodoxeio

    Επίσης, το κόστος λειτουργίας των ξενοδοχείων θα αυξηθεί και σε σχέση με τις προμήθειες που απαιτούνται για τη λειτουργία των επισιτιστικών τμημάτων. Ειδικότερα, οι αυξήσεις των φόρων στον καφέ και στην μπίρα θα “χτυπήσουν” επιπλέον την ανταγωνιστικότητα στις τιμές των ξενοδοχείων, καθώς είναι δύο προϊόντα με μεγάλες καταναλώσεις.

    Πρόσθετο θα είναι το κόστος για τους ξενοδόχους που έχουν προγραμματίσει ανακαινίσεις στις μονάδες τους. Παράλληλα, νέα βάρη θα προστεθούν από την αύξηση του φόρου στα εταιρικά αυτοκίνητα, στη συνδρομητική τηλεόραση, στη σταθερή τηλεφωνία, στο internet, στο υγραέριο και στα καύσιμα. Ο κ. Βασιλικός υπογραμμίζει ότι η λίστα των επιβαρύνσεων κλείνει με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και τη συμπληρωματική φορολόγηση των ακινήτων των επιχειρήσεων του τομέα διαμονής, δηλαδή των “εργαλείων δουλειάς”, μέσω του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ με συντελεστή 0,1%. Και βέβαια για τις τουριστικές επιχειρήσεις στα 11 νησιά (Σύρο, Θάσο, Ανδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο) όπου καταργείται η έκπτωση του 30% στον ΦΠΑ από την 1η Ιουνίου, η αύξηση των επιβαρύνσεων είναι ακόμη μεγαλύτερη.

    POT

    Ο ΠΟΤ για το 2016

    Μείωση των αφίξεων κατά 11% καταγράφει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού σύμφωνα με στοιχεία απo το Euromonitor International, για την Ελλάδα του 2016.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο ποσοστό κατέγραψε και η Τράπεζα της Ελλάδος για τις αφίξεις του πρώτου 2μηνου του έτους.

    Για την Τουρκία αναφέρεται μείωση 9,9%. Αίγυπτος και Τυνησία είναι ανάμεσα στις χώρες που αναμένεται να έχουν τις μεγαλύτερες απώλειες όσον αφορά τον όγκο των αφίξεων το 2016, με τα μέχρι τώρα δεδομένα να καταγράφουν απώλειες της τάξης του -46% και -18,7% αντίστοιχα. Μάλιστα, η πρόσφατη συντριβή του αιγυπτιακού αεροσκάφους αναμένεται, σύμφωνα με τους αναλυτές του Euromonitor, να έχει περαιτέρω αρνητικό αντίκτυπο στις επιδόσεις του τουριστικού κλάδου στη χώρα. Η Κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει τους ταξιδιώτες και πιθανούς επισκέπτες οτι η χώρα λαμβάνει επαρκή μέτρα για την αναχαίτιση της τρομοκρατίας και την ασφάλεια των ταξιδιωτών. Ο Αιγυπτιακός τουρισμός επιβιώνει προς το παρόν χάρη στις εξαιρετικά χαμηλές τιμές, οι οποίες απευθύνονται σε τουρίστες χαμηλού budget. Η ερώτηση είναι τώρα πόσο είναι έτοιμοι αυτοί οι τουρίστες να επισκεφθούν την Αίγυπτο, μετά και τα πρόσφατα γεγονότα, αναφέρουν οι αναλυτές.

    Επιπλέον, οι πρόσφατες αεροπορικές τραγωδίες αποτελούν ένδειξη οτι οι επενδύσεις στις υποδομές, που αφορούν και τον κλάδο των αερομεταφορών, παρακάμπτονται προς όφελος άλλων κλάδων που φαίνεται να απασχολούν περισσότερο την κυβέρνηση.Το Χονγκ Κονγκ επίσης είναι άλλη μια χώρα που θα έχει κακές επιδόσεις αφίξεων το 2016, κάτι που εν μέρει οφείλεται στη μείωση των Κινέζων τουριστών στη χώρα. Άλλες χώρες έχουν δώσει έμφαση στις στρατηγικές μάρκετινγκ για προσέλκυση Κινέζων τουριστών, επιδεινώνοντας τη θέση του Χονγκ Κονγκ. Οι Κινέζοι θα συνεχίσουν να προτιμούν εναλλακτικούς προορισμούς όπως η Ν. Κορέα, η Γαλλία και το Ην.Βασίλειο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/i-ora-tou-isangelea-gia-megalokatathetes-tous-exoterikou-me-kokkina-epichirimatika-dania/49290

     



    ΣΧΟΛΙΑ