• Business

    Αλέξανδρος Αντωνόπουλος: Παραμένει στην Attica Bank αλλά η θέση του θα επανεξεταστεί

    Αλέξανδρος Αντωνόπουλος

    Αλέξανδρος Αντωνόπουλος. Ετών 52. Τέως CEO Τράπεζας Αττικής


    Έπεται και συνέχεια στο «μαχαίρι» που θα βάλει η Τράπεζα της Ελλάδος στην Attica Bank σε επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης και μετά το πρώτο κύμα αλλαγών, που περιέλαβε την τοποθέτηση της Άννας Πούσκουρη Reiche στη θέση του προέδρου, θα ακολουθήσουν και άλλες που θα αφορούν δομές και πρόσωπα. Έχοντας «καθαρίσει» από πλευράς κεφαλαιακής, με τρόπο πάντως που ελέγχεται από τον SSM, η τράπεζα χρήζει ολικής επαναφοράς στο κομμάτι της εταιρικής διακυβέρνησης, με στόχο την απεμπλοκή από την σύνδεση με την πολιτική και συνδικαλιστική εξουσία.

    Ο διευθύνων σύμβουλος Αλέξανδρος Αντωνόπουλος παρέμεινε σε πρώτη φάση αλλά η θέση του στην τράπεζα θα επανεξεταστεί. Ήταν πάντως ο ίδιος που έδωσε εξηγήσεις στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής που εξετάζει τα δάνεια προς τα κόμματα και τα μμε.

    Ο κ. Αντωνόπουλος δήλωσε ότι η συνολική έκθεση της Attica Bank, σε δάνεια προς κόμματα και μμε, δεν υπερβαίνει τα 22 εκατ. ευρώ, ήτοι το 0,58% του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων, κάτι που υποστήριξε ότι αποδεικνύει την συντηρητική πολιτική της, αν και τα δάνεια προς το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ δεν εξυπηρετούνται.

    Ειδικότερα, ο κ. Αντωνόπουλος, ανέφερε ότι δόθηκε δάνειο 2 εκατ. ευρώ προς τη ΝΔ το 2011 και το οποίο δεν εξυπηρετείται από τότε, προς το ΠΑΣΟΚ δόθηκε δάνειο 5 εκατ. ευρώ το 2010 και το οποίο επίσης δεν εξυπηρετείται.

    Προς το ΚΚΕ δόθηκε δάνειο 1,3 εκατ. ευρώ, το οποίο εξυπηρετείται κανονικά, ενώ το δάνειο των 200.000 ευρώ προς τον ΣΥΡΙΖΑ έχει εξοφληθεί.

    Για τα ανεξόφλητα ποσά κομμάτων και μμε, τόνισε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέρα, ώστε να μειωθεί όσο γίνεται περισσότερο ο κίνδυνος απωλειών.

    Ο κ. Αντωνόπουλος υποστήριξε ενώπιον της Επιτροπής ότι από την Attica Bank δεν υπήρξε κάποια ιδιαίτερη μεταχείριση προς κόμματα και Μέσα Ενημέρωσης και ότι έχουν τηρηθεί πλήρως οι κανονισμοί της τράπεζας.

    Επιπλέον, ειδικά για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι οι εξασφαλίσεις προερχόταν από την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων αυτών, αφού λήφθηκαν υπόψη τα έτη 2011 και 2010 αντίστοιχα,  χρονολογίες κατά τις οποίες τα ποσά που λάμβαναν από το κράτος κάλυπταν πλήρως τα εκταμιευθέντα δάνεια.

    Η τράπεζα παραδόξως δεν έχει έκθεση σε μεγάλους ομίλους μμε ειδικότερα σε όσους έχουν σημαντικό οικονομικό πρόβλημα το τελευταίο διάστημα.

    Τέλος, ο κ. Αντωνόπουλος, επέμεινε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η Attica Bank, έχει ελεγχθεί πολλαπλώς τα τελευταία χρόνια, με πιο πρόσφατο τον κοινό έλεγχο ΤΤΕ-SSM. Από τους ελέγχους αυτούς, σημείωσε, δεν υπήρξε καμία παραπομπή, ούτε για την ίδια την τράπεζα, ούτε για τα στελέχη της.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    http://www.mononews.gr/metavasi-se-mia-nea-epochi-meta-ti-nikea-oplopiisi-tis-kathimerinotitas-allazi-ta-panta-stin-antimetopisi-tis-tromokratias/61627

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

    http://www.mononews.gr/deutsche-bank-i-apodosis-ton-omologon-ine-etimes-na-ektinachthoun-ke-pali/61567



    ΣΧΟΛΙΑ